„Ястреб 24“ - първото състезание за оператори на дронове на българските СВ (ГОЛЯМА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 14 юни 2024 | 10:12 views (4707) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
На 13 юни 2024 г. на учебен център „Тюлбе“ на 61-а Стрямска механизирана бригада край Казанлък се проведе състезанието „Ястреб 24“ между операторите на дронове от формированията на Сухопътни войски (СВ). То се проведе под патронажа на Президента и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

За да наблюдават състезанието бяха пристигнали Румен Радев, Началника на отбраната адм. Емил Ефтимов; командира на СВ ген.-майор Деян Дешков; НЩ на СВ бриг. ген. Станимир Христов; секретаря по отбрана и сигурност на президента о. з. полк Димитър Стоянов; съветниците на президента по отбрана и сигурност о .з. полк. Илия Милушев и Стефан Годжевъргов; съветника на министъра на отбраната о. з. бриг. ген. Красимир Кънев; кмета на Казанлък Галина Стоянова и други.

На „Ястреб 24“ присъстваха и командирите на участващите формирования - командирите на 2-а Тунджанска и 61-а Стрямска механизирани бригади бриг. ген. Мирослав Костадинов и Маргарит Михайлов, командира на 5-о бригадно командване полк. Иван Вълев; на 4-и артилерийски полк. полк. Красимир Ташев; зам.-командирът на 101-и алпийски полк подполк. Иван Запрянов.

В състезанието участваха 9 отбора от СВ - по 3 отбора от 2-а Тунджанска и 61-а Стрямска механизирани бригади (от всеки от линейните батальони съответно 31-и, 38-и и 42-и и 1-ви, 2-ри и 3-ти) и по един отбор от 3-то и 5-о бригадни командвания Благоевград и Плевен и 101-ви алпийски полк Смолян. Всеки от отборите бе съставен от 2 състезатели с 2 броя дронове.

„Ястреб 24“ се проведе по регламент в 2 етапа - майсторско пилотиране в среда от препятствия и ориентиране на местността и разузнаване на обект.
Състезанието се проведе по правилата за безопасни полети на БЛА в неограничена категория на Европейската агенция за авиационна безопасност EASA. Не се допускаха участници по чиито дронове са извършвани допълнителни промени и подобрения, не одобрени от производителя.

Точно в 12,00 часа командирът на СВ ген-майор Деян Дешков посрещна Президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, който прие строя на почетната рота на 61-а Стрямска механизирана бригада, поклони се пред знамето и заедно с Началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и ген.-майор Деян Дешков изгледаха тържествения марш на почетната рота и на оркестъра на бригадата.

Първият етап на състезанието включваше излитане от маркирана площадка, издигане на височина 1,5 m, след което след разрешение на главният арбитър участникът трябваше да прелети в режим Cinema през 4 препятствия - 2 врати с размери 2х1,5 m и 2 прозореца с размери 1,5х1,5 m. Те бяха маркирани от метални профили обвити с сигнална лента в бяло и червено. След прелитане и на последното препятствие състезателите трябваше да се издигнат на 10-15 m и да кацнат в кръг, използвайки само екрана на пулта за управление на дрона. Следва излитане, издигане отново на 10-15 m и прелитане до стартовата зона, където следваше ново приземяване. Съдиите следяха за правилно преминаване през препятствията, за точно кацане в двата кръга, с форма на мишена с зони със съответните точки, а състезанието бе за време.

На вторият етап втория състезател от отбора трябваше да излети, да се издигне на височина 30-35 m, да прелети до разузнавана зона, за открие 2 цели и да ги заснеме. Летеше се в режим „спорт“. Двата състезатели от отбора можеха заедно да определят азимута до целта. За това имаха време до 1 min. За подготовка имаха още 1 min. След излитане се зависва на височина 35 mДокладва се за готовност за полет. След разрешение от старшия съдия се пристъпва към полета към цел №1. Над нея се зависва и тя се заснема. Същата последователност се извършва и с цел №2. Заснемането на целите трябваше да с продължителност поне 5 секунди; при заснемането на видеото трябваше ясно да се вижда цифрата написана на мишената. Връщането се извършваше на същата височина. Максималната дистанция на полета бе 1200 m.

На I-во първо място в първата дисциплина „майсторско управление“ се класира ефрейтор Сюлейман Кайлитски от 101-ви алпийски полк. В дисциплина 2 „Ориентиране и разузнаване на обект“ първи се класира ефрейтор Кристиян Илиев от 101-ви алпийски полк. Наградите връчи командирът на СВ ген.-майор Деян Дешков.

В отборното класиране на трето място се класира отборът на 42-и механизиран батальон-Ямбол (в. ф. 52590) от 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Наградата връчи командирът на СВ ген.-майор Деян Дешков.

На второ място се класира отборът на 2-ри механизиран батальон-Казанлък (в. ф. 22180) на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Наградата връчи Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

На първо място се класира отборът на 101-и алпийски полк-Смолян (в. ф. 28330). Наградата връчи Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Командирът на СВ ген.-майор Деян Дешков връчи паметни плакети на Пезидентъа и върховен главнокомандващ Румен Радев, на началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и на Иван Михайлов и екипа на фирма Silver Back, която е осъществила началното обучение на операторите на дронове от СВ.

Командърт на 61-а Стрямска механизирана бригада бриг. ген. Маргарит Михайлов връчни на Президента Румен Радев пластика на войник от Балканската война и книгата "Късчета памет" за военната история на Карловския регион.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Ястреб 24“ - първото състезание за оператори на дронове на българските СВ (ГОЛЯМА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/43 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка