Financial Times: Системите за ПВО Patriot, произведени за други клиенти, ще бъдат пренасочени към Украйна

Pan.bg 21 юни 2024 | 02:22 views (390) commentaries(0)
img
pan.bg

Правителството на САЩ възнамерява да спре други отворени поръчки за системи за противовъздушна отбрана Patriot и ракети прехващачи, докато Украйна не получи достатъчно средства, за да защити своите градове и инфраструктура от руски въздушни атаки. Вестник Financial Times пише за това в четвъртък, 20 юни, позовавайки се на източници. https://www.ft.com/content/89fe9d6b-3a0f-42a5-af50-cff7f457a126

Трима неназовани събеседници казаха на изданието, че съответното решение ще бъде обявено на 20 юни. Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън заяви на срещата на Г-7 в Италия, че е осигурил изпълнението на споразуменията за доставка на допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, включително системи Patriot, припомнят журналисти.

„Байдън каза, че пет държави са се съгласили да изпратят Patriot и други системи за противовъздушна отбрана в Украйна и че други страни, които очакват доставка на американски системи, ще трябва да изчакат“, се казва в публикацията. „Всичко, с което разполагаме, ще бъде изпратено в Украйна, докато нейните нужди не бъдат задоволени“, FT цитира думите на американския президент.

Споразумение за сигурност между САЩ и Украйна

На 13 юни Джо Байдън и украинският президент Владимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност по време на срещата на Г-7, където украинският лидер също беше поканен. Той не включва ангажименти на САЩ за изпращане на американски войски за защита на Украйна и не съдържа никакви финансови задължения от Вашингтон към Киев.

Междувременно, след подписването на това споразумение, Байдън подчерта, че Киев „съвсем скоро“ ще започне да получава повече системи за противовъздушна отбрана.

Според FT, сред европейските страни, чиито поръчки за системи Patriot все още са в етап на изпълнение, са Германия, Румъния и Полша. „Испания също има отворена поръчка за ракети-носители Patriot, а коалицията на НАТО направи поръчка за 1000 ракети Patriot през януари“, се казва в публикацията.

Към днешна дата Украйна е получила четири системи за противовъздушна отбрана Patriot, предоставени от САЩ и Германия .

Испания, Гърция и Румъния са въоръжени със системи Patriot, но все още не са се съгласили да ги прехвърлят на Украйна. Полша от своя страна каза, че нейните системи Patriot защитават инфраструктурата, използвана за доставяне на западни оръжия през границата в Украйна, и по този начин вече са разположени, за да помогнат на Киев.

Румъния ще прехвърли една система Patriot на Украйна

Междувременно Висшият съвет за национална отбрана на Румъния по време на заседание, ръководено от президента на страната Клаус Йоханис на 20 юни, реши да прехвърли една система Patriot в Украйна. „Румъния подкрепя Украйна от самото начало на конфликта, разбирайки драматизма на ситуацията, преди всичко от гледна точка на осигуряването на най-важните отбранителни системи за противодействие на агресията, отприщена от Руската федерация, която атакува градовете и критичните инфраструктура на съседната страна“, се казва в уебсайта на румънския президент.

- С оглед на значителното влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна, причинено от постоянните и масирани руски атаки срещу цивилното население и гражданската инфраструктура, особено енергетиката, и регионалните последици от тази ситуация, включително за сигурността на Румъния, в тясна координация със съюзниците, членовете на Съвета решиха да предадат в дар на Украйна системата Patriot".

„Този ​​критичен принос ще укрепи нашия въздушен щит и ще ни помогне да защитим по-добре нашите хора и критична инфраструктура от руския въздушен терор“, коментира Владимир Зеленски този ход на Букурещ в социалната мрежа X.

По-рано Италия обяви, че ще изпрати на Киев втора система за ПВО SAMP/T, която е европейска алтернатива на Patriot.

Нито САЩ, нито Украйна са коментирали официално съобщението на FT до момента на публикуване.Източник: DW Снимка: Karl-Josef Hildenbrand/dpa/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка