Почетохме загиналия преди 60 години при учебен полет курсант Лазар Анастасов

Pan.bg 23 юни 2024 | 10:42 views (453) commentaries(0)
img хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на otbrana.com

На 19.06.2024 г. iсе проведе възпоменателна церемония по случай 60 години от гибелта на пилот-курсант Лазар Анастасов през 1964 г. в местността „Равно буче" над селата Губислав и Дружево, община Своге. Край паметната му плоча, изградена преди няколко години от негови колеги, се събраха представители на различни поколения. Да почетат един от най-добрите курсанти в тогавашното Военновъздушно училище дойдоха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, полковник Николай Тушев и полковник Пейчо Пейчев от Командването на ВВС, заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов, внуците на брата на загиналия пилот Иван Чавдаров и Гергана Чобанова, кметският наместник на Губислав Пламен Григоров, старшина Валери Савов от Коменданството на МО и жители от района. Почетен караул бяха ученици от 10-ти Средношколски гвардейски отряд от Своге.

На 19 юни 1964 г., пилот-курсант Лазар Костов Атанасов излита от авиобаза Габровница край Монтана, извършва полет, но се натъква на буреносни облаци. В разразилата се буря губи ориентация и се разбива високо над с.Губислав. Допреди няколко години самолетът му все още е бил върху дървото над паметника. Церемонията е традиционна и се организира от велоклуб „Велокрация", гр. Своге, с председател Цветан Такев, който говори за пилота и възстановяването на паметния му знак. В знак на благодарност за грижите за паметника и съпричастност към военната ни история кметският наместник на с. Губислав г-н Пламен Григоров бе удостоен със знак „За признателност“ със заповед на председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов.

От с. Губислав до местността „Равно буче“ стигаме с високопроходими автомобили. Друг вариант няма. От „Велокрация", обаче, често са идвали с велосипеди. Надморската височина е над 1200 м. Генерал-майор Матеев благодари на Цветан Такев и неговите приятели за възстановяването на паметника и издирвателската дейност, която са провели в близките години. Специална благодарност отправи внукът на брата на курсанта Иван Чавдаров. Всички отдадоха почит с едноминутно мълчания в знак на признателност към 22-годишният младеж, неосъществил мечтата си да служи в българската военна авиация. Положени бяха венци и цветя от СКСО, ВВС, СВВБ, Община Своге, кметството в Губислав, колеги и близки на загиналия пилот, който е погребан в Пазарджик. Всички си обещаха да не оставят паметника и курсант Лазар Анастасов в забвение.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка