Вердюн - битката на всички битки

Pan.bg 30 май 2016 | 00:58 views (3152) commentaries(0)
img
Навършват се 100 г. от битката при Вердюн - една касапница, продължила цели 300 дни и завършила без победител. Безсмисленото кръвопролитие е циничен пример за човеконенавистна военна стратегия.

В ранното утро германската артилерия открива огън. Артилерийският обстрел трае цели девет часа. До този момент светът не е преживявал подобно нещо. Залповете на германските оръдия се чуват на 200 километра от Вердюн. По-късно писателят Ернст Юнгер ще нарече това "Стоманена буря".
Редакцията препоръчва
Едно безкрайно тъжно място

Орадур сюр Глан - името на това малко селце в Централна Франция навява само тъжни мисли. Близо 70 години след нацисткия погром над жителите му, за първи път германски президент се покланя пред паметта им. (04.09.2013)
Когато враговете станаха приятели

На 21 февруари 1916 година германците започват Вердюнската операция. От година и половина на Стария континент се водят сражения, но едва тази битка се превръща в синоним на войната. Във Вердюн загиват 162 000 французи и 143 000 германци. На ден загиват по 500 души от германска страна, а от френска - още повече. Телата на войниците буквално са били разкъсвани от използваните мощни оръжия - били са взривявани и пулверизирани. И до днес се водят спорове за смисъла на тази германска офанзива.

Защо точно Вердюн?

Повечето военни експерти и историци са единодушни, че Вердюн не е бил добра изходна точка за дълбока офанзива към Париж, намиращ се на 250 километра на запад. Всъщност германският генерал Ерих фон Фалкенхайн не е целял обрат във войната или широкомащабна битка, а само да "обезкърви" френската армия. Цинична сметка, защото за французите Вердюн е нещо повече от важен военен стратегически пункт. Градът е символ на германско-френското противостоене, твърди историкът Херфрид Мюнклер. През 9 век на това място империята на каролингите е разделена на три части, а през Средновековието от тях възникват Западното и Източното франкско кралство. Ето защо за французите Вердюн е много важен и в никой случай той не е трябвало да попада в ръцете на врага.

Касапницата, наречена "месомелачка"

Защитникът на Вердюн, генерал Филип Петен, обаче разгадава намеренията на Ерих фон Фалкенхайн и възприема хитра тактика - той включва буквално цялата нация в битката в Източна Франция. Над 70 процента от всички френски войници са били дислоцирани поне по веднъж за най-малко 8 до 10 дена в окопите край Вердюн. С този ротационен принцип Филип Петен успява да постигне това, че почти всяко френско семейство е било участник в събитията край Вердюн. Особено между февруари и юни 1916 година в района са били разположени големи части от френската армия.

Във Вердюн се разиграва целият ужас на индустриализираната война - военните експерти са изчислили, че на по-малко от 30 квадратни километра са паднали около 10 милиона снаряда, тежащи общо 1,35 милиона тона. Мнозина оглушават от невероятния тътен. Десетилетия след битката, почвата около Вердюн е била замърсена от използваните бойни отровни вещества. Някои региони са обявени за "червена зона" без право на достъп за хора. Това са дълбоките белези на едно клане, което в нито един момент не е довело да завладяването на повече от четири километра територия. През юли 1916 година генерал Фалкенхайн заповядва "стриктна отбрана" след няколко неуспешни по-малки германски атаки. На другите фронтове отдавна има нужда от повече германски войници. През октомври французите напредват и до декември си възвръщат всички загубени територии. Този привиден успех на французите всъщност е военен пат с цената на една човешка катастрофа без аналог в историята дотогава.Мемориалът във Форт Дуомон е най-известният сред многото паметници наоколо, които напомнят за битката край Вердюн. В обновения мемориал посетителите преминават по стъклен под върху имитация на калните полета от онова време. В основната сграда на мемориала лежат костите на почти 130 000 френски и германски войници. И до днес в полята наоколо хората откриват кости на загинали войници.

Катастрофата при Вердюн е останала в съзнанието на французите като победа на отбраната под мотото на Филип Петен "On ne passe pas!", или "Никой не може де премине!" И обратно: за германците Вердюн е синоним на абсолютното безсмислие. Въпреки това в Германия имаше и опити за героизиране на тази катастрофа. Но по принцип битката при Вердюн е циничен пример за човеконенавистна военна стратегия.


Автор Ф. Вагенер

Permalink http://dw.com/p/1Iwae
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка