Москва даде достъп до личното дело на маршал Жуков

Pan.bg 04 юни 2016 | 19:45 views (3746) commentaries(1)
img
Георгий Жуков, първият съветски военачалник, стигнал през Втората световна война до званието маршал на Съветския съюз. Снимка: „Комерсант“

42 години след смъртта на легендарния съветски военачалник Георгий Жуков Москва даде достъп на историците до неговото лично дело, пазено като строго секретна държавна тайна, съобщи в. „Комерсант“. Специалисти определят решението като чудо, защото през годините са се сменяли лидери, режими, дори СССР бе разтурен, но отношението на Кремъл към Жуков си е оставало постоянно загадъчно.
Отварянето на досието е изненада и поради традиционната тайнственост в Кремъл, която не позволява все още да се разсекретят документите за Октомврийската революция, от която догодина ще се навършат 100 години. Ограничен е достъпът дори до официално разсекретените лични дела на народните комисари (министрите) в първите болшевишки правителства: Михаил Фрунзе (умрял през 1925 г.), Феликс Дзержински (умрял през 1926 г.), Георгий Чичерин (умрял през 1936 г.). Не се дава публичност и на архива за Надежда Константиновна Крупская, съпругата на Ленин, умряла през 1939 г.
„Комерсант“ смята, че преминаването на Росархив на пряко подчинение на президента Владимир Путин е причина за бързото разсекретяване на досието на Маршала на Победата. Първите прочетени документи показват, че върхушката в Кремъл е събирала всякакви доноси по отношение на Жуков, колкото и да са видимо клеветнически. Такива са например донесенията на „агент от Париж“ и на „фрау от Дрезден“.
През лятото на 1954 г. в личното дело на маршала е включено анонимно твърдение от Париж. По това време Жуков е първи зам.-министър на отбраната , като министър е оперетният маршал Николай Булганин, издигнат на поста от Сталин, за да намали влиянието на популярните военачалници от Втората световна война. Доносът от Париж, който е докладван на Булганин от шефа на военното разузнаване Михаил Шалин, е приписан на някакъв господин с псевдоним МОТАР и има следното съдържание: „ Информирам ви, че маршал ЖУКОВ води преговори със западни държави чрез посредничеството на френски таен агент под името ТАЛМАР, с цел да подготви въстание в Русия и да завземе властта. Маршал ЖУКОВ обещава да арестува всички ръководители на компартията, да разпусне партията и да сключи союз срещу народите в Азия“.

Колкото и да е абсурден сигналът, Булганин веднага го докладва направо на първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов, като прескача прекия си ръководител премиера Георги Маленков. "Никита Сергеевич! Моля ви да се запознаете. Вероятно това е работа на американското разузнаване“, пише той в прикачена бележка и така доносът отива не в кошчето за боклук, а в архива на ЦК за сведение и контрол.
Въобще по отношение на Жуков всички „перспективни“ сведения за него са събирани в кремълското му досие. По-късно се използвани по един или друг начин. На Октомврийския пленум на ЦК на КПСС през 1957 г., когато маршалът е изваден от състава на ЦК и е превърнат в политически труп, членът на Президиума и секретар на ЦК Михаил Суслов докладва: „Той (Жуков – бел. ред.) следваше линия за откъсване на въоръжените сили от партията, за отслабване на партийните организации и за фактическа ликвидация на политическите органи на Съветската Армия, на изваждането й от контрола на Централния Комитет“. Суслон не разкрива, че през 1954 г. за това са предупреждавали „приятели“ от Париж.
През същата 1954 г. една немска госпожа по фамилия Ланге пише на премиера Георгий Маленков писмо от окупирания от съветски войски град Дрезден. То има следното съдържание:
„Дрезден, 17 май 1954 г.
Дълбокоуважаеми г-н председател!
За съжаление обстоятелствата ме принудиха да помоля маршала на Съветския съюз Жуков за помощ от 10 000 марки за възпитаване на моя 6-годишен син. Тъй като маршалът не ми отговаря, предполагам, че мълчанието му се обяснява с чувство за вина. Моят син сега трябва да живее не с мен и чужди хора да се грижат за него. Твърде тъжно е да пиша, че никой не иска да помогне на детето на руски офицер.
Моля Ви да ми съобщите дали г-н маршалът е член на партията, защото възнамерявам да се обърна с оплакване до Централния комитет срещу този ленив човек.
С дълбоко уважение
Руф Ланге
ГДР, Дрезден, А 45, Стефенсонщрасе, 38, П с.“
Според „Комерсант“ доносът е съставен много грамотно, защото има ясен автор и точни факти. Партията трябва да знае, че Жуков е развратничил и се укрива като страхливец от детето си, като му отказва алименти. Що за герой?
В архива има и много интриги около мемоарите на Жуков „Спомени и размисли“, за които може да се прочете по-подробно на сайта на „Комерсант“ http://www.kommersant.ru/doc/2978616?utm_source=tass&utm_medium=banner&utm_campaign=kommersant_obmen .segabg.com/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Виктор Иванович Ильюхин 05 юни 2016, 10:41
   
  2
   
  0

  http://www.ymuhin.ru/node/1348/pamyati-vi-ilyuhina
  19 марта исполнится пять лет, как был убит Виктор Иванович Ильюхин.

  Да, Илюхин был убит. А медэксперты, сообщившие, что смерть Илюхина наступила в результате «обширного затяжного инфаркта», не знали, что Илюхин как раз накануне закончил проходить диспансеризацию, и ее итоги показали, что он абсолютно здоров по всем статьям. Инфаркт ведь не возникает за один день, это прекращение обеспечения сердечных мышц кровью ввиду засорения коронарных сосудов сердца. И это засорение накапливается годами, и если не предупреждает об инфаркте болями в грудине, то уж, безусловно, легко определяется при медицинском исследовании, которое Илюхин прошёл без каких-либо замечаний.

  В.И. Илюхин последний год своей жизни занимался фальшивыми документами, на основании которых СССР, а с ним и Россия были обвинены неправительственными и правительственными подлецами в убийстве тех польских офицеров, которые в 1939 году укрылись в плену в СССР от своей обязанности защищать Польшу. Эти документы были сфальсифицированы и подброшены в архивы России, а Илюхин (генерал-лейтенант юстиции и доктор юридических наук), установив это, обратился в Генпрокуратуру с требованием расследовать данное преступление и наказать виновных. Но, как вы понимаете, прокуратура преступление против России за преступление не считала и не считает.

  Ну, а те подлецы-работники архивов, которые воровали из архивов подлинные документы и меняли их на фальшивки, разумеется, категорически отказывались признавать и своё участие в этом преступлении, и сам факт того, что из их архивов могло что-то пропасть и быть туда подброшено.

  Тогда СМИ молчали о разоблачении Илюхина, обеспечивая перекрытие народу всех каналов информации о развитии этого дела, и попытался отбрехаться только журнал «Огонёк», который пригласил для этого Рудольфа Пихою, а этот тип заслуживает напоминания о себе.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка