Warning: getimagesize(http://static.webvariant.com/imagebank/cache/160624071448-460x325.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Руските военни разсекретиха протокола от разпита на фелдмаршал Паулус

Pan.bg 30 юни 2016 | 17:24 views (5320) commentaries(2)
img /Поглед.инфо/ Централният архив на Министерството на отбраната на РФ представи документи, които опровергават твърденията, имащи за цел да фалшифицират историята на Русия, че Съветският съюз е готвел нападение над Германия още в началото на 1940 г. Сред разсекретените документи е и протоколът от разпита на германския фелдмаршал Фридрих Паулус, пише „Взгляд“ в четвъртък (23 юни).

Началникът на Централния архив на МО Игор Пермяков представи документите на международната научна конференция „75 години от началото на Великата Отечествена война: на ръба на катастрофата“, която се провежда в рамките на заседанието на Общоруското историческо събрание, предава РИА „Новости“.

„Дори само тези документи са нагледно свидетелство, че Съветският Съюз не е имал никакви агресивни намерения спрямо Германия и съюзниците й“, каза Пермяков по време на конференцията. Твърденията, че СССР е готвел нападение над Германия, са опит за фалшифициране на историята , добави той.

Пермяков посочи, че от трофейните документи на германското военно командване за периода 1940–1941 г. относно подготовката на войната срещу СССР, еднозначно следва, че Германия е очаквала от съветския Съюз само отбранителни действия.

Началникът на Централния архив на МО представи и протокол от един от разпитите на немския военачалник Фридрих Паулус, пленен от Червената армия по време на Сталинградската битка.

Документът е със заглавие: „Показанията на генерал-фелдмаршала от германската армия Фридрих Паулус относно причините за отказа от провеждането на операция „Морски лъв“ (разработена, но нереализирана операция за прехвърляне на германски части на Британските острови, бел. ред.)“.

„Първоначално този документ се съхраняваше под строго секретен режим, но по-късно, когато възникна необходимост от обнародване на документите, опровергаващи опитите за фалшифициране на историята, взехме решение той да бъде разсекретен и предоставен за научни нужди“, каза Пермяков.

Той прочете част от показанията на Паулус. Немският военачалник съобщил, че причината Германия да се откаже от прехвърлянето на германски войски в Англия са появилите се през лятото на 1940 г. планове за нападение на Германия над СССР.

„Неслучайно акцентирам върху този документ. Много историци прекрасно знаят как се интерпретира операцията „Морски лъв“ от съвременната западна историческа общност. Свидетелството на един от водещите специалисти на германския Генерален щаб, какъвто е бил Фридрих Паулус, говори само по себе си“, каза Пермяков.

Той припомни директивата на Хитлер от март 1941 г. за сътрудничество между Германия и Япония. „Още в първата й точка се отбелязва, че пред Япония не бива да се правят никакви изявления за операция „Барбароса“ (нападението на Германия над СССР).

Това показва, че докато е подготвяло вероломното си нападение срещу нашата страна, военно-политическото ръководството на нацистка Германия с цел запазване в тайна на плановете си, не е възнамерявало да информира за тях дори близък съюзник като Япония, коментира Пермяков.

От архивните документи могат да се направят два извода, добави той.

„Първият е, че въпреки упорито разпространяваните, особено в западните страни, лъжливи твърдения, Съветският Съюз не е планирал военна агресия спрямо когото и да било, а военните му планове са били изцяло насочени към подсигуряване на отбранителните способности на страната. Настъпателни военни действия са обсъждани само в отговор на евентуално нападение. За това има документални доказателства, в това число и германски документи“, посочи Пермяков.

„Вторият извод е, че твърденията за това, че никой в ръководството на СССР не е вярвал във възможността за военен сблъсък между Германия и съюзниците й, също са неоснователни, недобросъвестни и дилетантски. Изучаването на архивните документи показав, че ръководството на СССР си е давало сметка за обективната обстановка и е предприело съответните мерки, съобразно военните и икономически възможности на страната. Друг въпрос е доколко ефективни и достатъчни са били тези мерки към началото на войната“, добави началникът на военния архив.

Източник: Взгляд
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Дал си е сметка 01 юли 2016, 00:41
   
  7
   
  1

  Под ръководството на Паулус и негово лично участие е разработен планът за нападение срещу СССР "Барбароса".Немците отлично са знаели,че в РККА отбрана се изучава и тренира само в тактически мащаб и това е една от фундаменталните грешки на съветската военна мисъл.Разбире се това не е пропуск на военните теоретици,а политическа,болшевишка поръчка в духа за износ на пролетарска революция по целия свят,т.е. политическата поръчка е в жесток разрез с реалностите на военното изкуство и с технологичните възможности но тогавашния СССР.Имат 5 до 7 пъти повече танкове от немците ,но примитивни,без мощни оръдия,слаба броня,калпава оптика,бензинови двигатели и най-важното без радиостанции.Дори несъмнено на най-добрият танк на войната Т-34 ,слагат радистанция на всяка машина чак в началото на 1943г.Същата работа е и със самолетите - много ,но със шперплатови и от зебло крила.В СССР допускат и друга фундаментална грешка - през 1938г. под влияние на опита от испанската гражданска война разформироват танковите корпуси и бригади и ги придават по батальонно на стрелковите дивизии.След катастрофата на Франция през 1940г. Сталин вижда колко жестоко е подведен от интербригадистите и започва на пожар да ги възстановява,но за година време е трудно да се съберат отново,да се сглобят и тренират.РККА е фундаментално по-зле по отношение на радиосвръзките от немците.Немците знаят това и още повече усилват ефекта като в навечерието на войната стоварват голям брой групи от диверсионния тогава полк "Бранденбург" в тактическия и оперативен тил на РККА в резултат на което още от първия ден на войната настъпва хаос в управлението.Има и целенасочено предизвикан хаос от недоубити заговорници от гупата на Тухачевски.Хрушчовата пропаганда тръбеше,че маршали и генерали несправедливо са избити,но сега излизаг архиви и става ясно,че е имало заговор и то съвместен между немските и руските висши военни за премахването на Хитлер и Сталин.Лятото на 1941г. неразкритите руски маршали и генерали саботират,бездействат или отдават напълно неадекватни заповеди.Целна им е поражение и сключване на мир с немцитие по подобие на сключения от Ленин мир с немците през 1918г.Неслучайно командващите Западното и Централното направления и десетки други генерали са разстреляни.РККА е болшевишко-хазарска армия израдена по политически принципи в разрез с военното изкуство и наука и затова тая армия през 1941г. катастрофира.Към края на 1942 и началото на 1943г. е изграена по същество нова армия съобразяваща се в мното по-голяма степен с военната наука и изкуство и много по-малко с хазаро-болшевизма.Паулус през 1943г. си е дал сметка,че вече се бие с друга,нова армия и затова се е предал.

 2. #2
  Повторение на грешката 01 юли 2016, 23:55
   
  2
   
  0

  Паулус е разработил военно-техническата част на плана "Барбароса".Задачата получава на 03 септември 1940г.Тогава Паулус е представител на ГЩ и заваждащ отдел Операции в Главното командване на Сухопътните войски.База и отправна точка за военно-техническата част на плана е военно-политическата му част,която не е разработвана от Паулус,но той я има за ръководна нишка и създадения план е в синхрон с политическите оценки за СССР..Военно-политически СССР е оценен като колос на глинени крака.Индустрията му наистина за 10 години е направила огромен скок,но е на по-ниско технологично ниво от немската.СССР обаче е хазаро-болшевишка държава с безмерна експлоатация на руснаците,както и на съставните го народи..Хазаро-болшевишкият елит е откъснат от масите,нищо,че се тупа в гърдите от тяхно име..В самия елит още се водят скрити войни и прецаквания между ленинисти от старата гвардия,троцкисти,меншивики ,есери,както и издигнатите от Сталин нови кадри.Чистките до голямя степен,но не напълно решават въпроса с фракционните борби в болшевишката партия.Хитлер персонално се е интересувал от снимките в профил и анфас на всички евреи в болшевишката партия на висши постове.Хитлер е следял колко и доколко се променя еврейската доминация в ръководството на СССР,защото правилно е считал,че тая клика може да бъде срутена като картонена кула.През 1940г. Хитлер е вече наясно,че СССР бързо укрепва и отстранява спешно грешките във военното строителство и ако иска да срутва болшевизма всяко забавяне е в негова вреда.Сталин нито е антисемит,а и не е болшевишки волунтарист бълнуващ световна революция.Сталин е държавник,геополитик и Хитлер е знаел,че не може повече да се бави.Всичко е оценено:и промишления потенциал,и военния ,и подготвката на РККА ,и интригите във висшето ръководство.Наблюдавайки действията на Сталин,немците вече са наясно,че отложат ли войната за 1942г. СССР ще много по-консолидиран и укрепнал.Времето е притискало както Хитлер,така и Сталин.Немците като перфекционисти всичко уж са изчислили,но не са отчели душата на руския етнос.Впрочем те си мислят,че хазаро-болшевиките за задушили съпротивителните сили на руснаците и това е най-голямата грешка на немците.Тази грешка са я направили навремето поляците и литовците,после Наполеон,после Хитлер и сега я повтарат американците.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка