Битката за Англия

Pan.bg 17 сеп 2016 | 12:57 views (8863) commentaries(0)
img
На 16 юли 1940 година Хитлер подписва заповед за подготовка на десантна операция срещу Великобритания, наречена “Морски лъв”.

Датата на нахлуването във Великобритания също е отбелязана – 15 август.

Блъф или авантюра?

Годината е 1940. Жителите на Третия райх оживено обсъждат поредната триумфална кампания на вермахта, присмиват се над бягството на френските и британските войски от Дюнкерк. Немските войници и офицери пируват в парижките кафенета и пробват любовните си умения върху французойките.

Ешелоните от Франция пътуват денонощно – носят трофеи в Германия. Но, въпреки любовните трепети на немските офицери, никой в страната не вярва, че предстоят мирни времена.

Хитлер строи в главата си бъдещи планове. Франция е победена. В онзи момент Германия има само един противник – Великобритания. Русия на онзи етап не влиза в сметките на фюрера – между двете държави е подписан пакт за ненападение. Да, на този етап Русия не присъства в главата на Хитлер.

Но германските генерали са настроени скептично по отношение плановете да се завземе Англия.
Например, генерал-фелдмаршал фон Рундщендт смята идеята “не за нещо друго, а за политически блъф”.
В щаба също мислят трескаво – избират мястото на бъдещата военна кампания.

На 13 юли главнокомандващият сухопътната армия Валтер фон Браухич и началникът на щаба на вермахта Франц Халдер представят на Хитлер детайлно разработен план за операцията срещу Англия. Фюрерът бил превъзбуден от мисълта за бъдещата схватка с англосаксонците. Въобще не вникнал в подробностите на плана, а моментално го одобрил.

След три дена била издадена заповед за подготовката на десантна операция “Морски лъв”. Хитлер продължил да прави театър в Германия, представяйки се пред сънародниците си като миротворец. На 19 юли на заседание на райхстага той заявил, че “за последен път се обръща към здравия разум” на английското правителство и предлага мир на съперниците си.

Не дочакал отговора на министър-председателя на Великобритания Уинстън Чърчил.

В същото време военните се подготвяли с интензивни темпове за десантната операция. Британия трябвало да бъде покорена от 38 дивизии, от тях 6 танкови и 3 моторизирани. Десантът трябвало да бъде подкрепен от двата въздушни флота, които разполагали с 2600 самолета. Нацистките енерали, обаче, разбрали, че армията едва ли ще успее да се подготви за този лъвски скок за един месец. И операцията била изтеглена за 21 септември.

На южния бряг на Ла-Манша започнало струпването на кораби, разполагали се артилерийски батареи.

Спешно бил издаден справочник за войските, които трябвало да нахлуят на английска територия. В него имало карти на Великобритания, сведения за градовете й, учрежденията, политическите дейци, а и всички водещи политически активисти в страната.

Лека кражба от Наполеон

Хитлер, разбира се, знаел, че той не е първият, който се кани чрез десант да покори островната империя. Историята ни подсказва, че това вече присъствало в главата на друг един завоевател – Наполеон, който в началото на XIX век също възнамерявал да покори Британия. От 1803 до 1805 година 200-хилядната армада на Наполеон, популярна като Armеe de l’Angleterre – “Английската армия” – преминала на подготовка във военните лагери във Франция. Наполеон построил флотилия от транспортни и други кораби, които разположил по пристанищата по крайбрежието на Ла-Манша и в Холандия.

Наполеон имал намерение да използва дори въздушни балони за десанта и назначил фаворитката си Софи Бланшар за главен министър на въздухоплаването. Тя отговаряла за тази част на операцията. Тя, обаче, не вярвала, че французите ще победят по този начин и се опитала дипломатично да внуши на Наполеон, че плановете му, по всяка вероятност, ще ударят на камък, защото природата често се подигравала с човеците чрез пускане в действие на неблагоприятни ветрове.

Англичаните, разбира се, не седели със скръстени ръце. Британският флот блокирал френските и испанските кораби, без които нападението на Наполеон се превърщало в кауза пердута. В южната част на страната били издигнати т.нар. “Кули Матело” – съоръжения от огромни каменни блокове, въоръжени с оръдия.

За да започне десанта на Наполеон, трябвало морските сили на противника да бъдат насочени в друга посока. Френският флот под командването на адмирал Пиер Вилньов трябвало да пробие британската блокада и да нападне Западна Индия. Но нещата се объркали. Французите завзели британската ескадра на вице-адмирал Робърт Калдер. Завързало се сражение, в което Вилньов загубил два кораба. Завръщайки се в родината, френските моряци не направили нещо друго, а се скрили в испанското пристанище Кадис. Така надеждите на Наполеон рухнали…

Какво е казала по въпроса фаворитката му Софи Бланшар, не този етап не е важно…

“Ако Русия бъде разгромена”

Но да се върнем в 1940 година. На 4 септември немското командване имало 168 кораби, 419 буксири, 1600 катери…Това било достатъчно за десант. Но командването на вермахта разбирало, че дори десантът да станел факт, войската моментално щяла да се сблъска с мощната брегова отбрана и яростната съпротива на британците.

Англия вече била струпала 27 пехотни дивизии. В повече от половината от дивизиите не достигали оръжия и транспортни средства, но … това е друг въпрос.

“Аз лично съм убеден, – пише по-късно Халдер, – че при правилното използване на силите ние здраво щяхме да се закрепим на острова, независимо от превъзходството на Англия по море”.

Обаче командването на ВМС на Германия уведомило Хитлер, че флотът не е в състояние да гарантира успешен десант срещу Англия до края на 1940 година. Хитлер не се разстроил. Той разбирал, че операция “Морски лъв” означава огромни загуби и съвсем не гарантира победа. И фюрерът променил плановете си. На 22 юли 1940 година той заповядал да започне разработването на операция “Барбароса”.

Логиката му била такава:

“Ако Русия бъде разгромена, Англия ще загуби последната си надежда. Тогава над Европа и над Балканите ще господства Германия. Извод: в съответствие с тези разсъждения, Русия трябва да бъде ликвидирана”.
Така операция “Морски лъв” отишла в кошчето за боклук.

Но за кошчето за боклук не знаел никой – дори немските летци, които всеки ден бомбардирали Островната империя, нито обикновените английски войници, които загивали под жестоките атаки на “Луфтвафе”. Командващият ВВС Херман Гьоринг уверявал фюрера, че въздушните асове са готови да “превърнат Англия в дупка чрез бомбардировки”. Той самоуверено смятал, че непрестанните бомбардировки ще доведат до сваляне правителството на Чърчил, ще изплащат противника и така ще постигнат пълната му капитулация. След което на Хитлер му оставало само да литне до Лондон и да направи празничния банкет в Уестминстърския дворец.
Хитлер повярвал на това и на 1 август 1940 година подписал заповед “За засилване на въздушната и морска война срещу Англия”. Летците от 2200 нацистки самолети наистина се стараели да превърнат в дупка основните градове на Британската империя. От онзи момент нататък, та чак до късна есен на 1940 година, над градовете на Англия денем и нощем виели сирените за въздушна тревога. “Битката за Англия” била страшна. Лондон бил подложен на масиран удар. С грохот падали сгради, над града се виели огньове. Хиляди граждани – старци, жени и деца загинали в огньовете, под развалините на домовете си.

Ето какво си спомня по-късно Чърчил: “Лондон приличаше на някакво огромно старо животно, можещо да изтърпи страшни рани – осакатено и обезкръвено, но все още съхранило способността си да живее и да се движи”.
Летците от “Луфтвафе” ожесточено бомбардирали и други градове – Бирмингам, Шефилд, Манчестър, Ливърпул, Бристол, Плимут, Глазгоу, Нотингам, Кардиф, Портсмут. Но най-тежки били изпитанията за жителите на Ковънтри. 500 немски бомбардировачи хвърлили над града бомби с огромна разрушителна сила. Централната чат на града била буквално изтрита от лицето на земята. Загинали хиляди.

В същото време германското радио се разцепило от похвали и хвалебствия към асовете. Из цяла Германия гърмели заканите, че всички английски градове ще имат жалката участ на Ковънтри, че ще бъдат “ковентрирани”, т.е. ще бъдат безмилостно изтрити от лицето на земята.

Да видим какво се случило по-нататък.

На 15 септември 1940 година започнало едно от най-решаващите сражения, нещо като втори епизод на “Битката за Ватерло”. Когато немските самолети за пореден път се нахвърлили над Лондон, министър-председателят напуснал резиденцията си в Чекърс и пристигнал в Аксбридж, където се намирал щабът на вице-маршала от авиацията Парк. Обстановката била крайно мрачна. Чърчил попитал Парк следното:
“С какви резерви разполагаме?” И получил убийствения отговор: “Няма повече резерви”.
В същия този ден Хитлер, който имал достатъчно сили, за да продължи атаките, спрял. Както щяло да се случи с Англия, ако фюрерът бе хвърлил над Англия още 100 самолета, само можем да предполагаме… Да, Хитлер бил подготвил за британците страховита участ. За да се потуши съпротивата сред населението, Германия включила в състава на десанта дивизията от СС “Мъртвешка глава”. Думата “смърт” присъствала в разговорите на всички жители на Острова. Дори била съставена карта на бъдещите жетви, т.нар. “черен списък за издирвателните работи във Великобритания”. В него били включени имената на повече от 2700 човека. Хората, които незабавно трябвало да бъдат арестувани, били политически лидери – Чърчил, лорд Уилям Бивърбрук, министри, писателите Хърбърт Уелс и Бърнард Шоу. Войската имала право да разстрелва на място и без какъвто и да е съд партизани, т.е. главно комунисти и всички мирни жители, които им помагали. Трябвало да бъдат създадени 12 местни комендатури, три фронтови лагери за военнопленници, да се организира тайна полиция и прочие нацистки “прелести”.
Формално десантната операция била пренесена за пролетта на 1941 година, но в действителност мислите на фюрера вече бягали с бързи темпове на Изток.
През лятото на 1940 година над небето на СССР все още било мирно и тихо. Някъде далече вече бушувала войната.
Но всички знаели, че съвсем скоро грохотът й ще разтресе из основи и страната на Съветите.

bgr.news-front.info

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка