НА 3 СЕПТЕМВРИ: 107 ГОДИНИ ОТ ТУТРАКАНСКАТА ЕПОПЕЯ

Pan.bg 30 авг 2023 | 11:47 views (734) commentaries(0)
img
pan.bg

Уважаеми посетители на културно-историческото наследство на града на Българската бойна слава, тази година тържествено ще отбележим 107 години от епичната битка за Тутракан.
На 3 септември (неделя) от 11 часа в Мемориал "Военно гробище - 1916 г." ще се проведе Национален събор - възпоминание "107 години Тутраканска епопея".
Представяме ви спомен за битката.
ВОЙНИК И КОН, ОБИЧАНИ ОТ ПОЛКА

Войникът, боец Пенчо Стоянов Христов от 8-и пехотен полк, поради късогледство, е назначен от командира на полка за водоносчик и вместо пушка му зачисляват кон с бъчва на две колела.
Изворът с водата е бил между двете бойни линии на румънците и българите. При една от атаките на 6 септември, командването разпоредило във всяка манерка да има вода за всички.
-Възлагам настоящата ми заповед за изпълнение на редник Пенчо Ст. Христов.
-Хайде, другарю мой, по съдба. Бъчонката е пълна, да тръгваме на стрелба с вода срещу врага.
Атаката е успешна, но той пада убит под крушата до чешмата. Бъчонката с водата пристига чрез неговия боен кон, другаря, до бойците на полка и те, войник и кон, спечелили тяхната обич и слава.
Така моят дядо Пенчо с пушка „кон с бъчонка“ е участвал в третата, победоносната атака при гр. Тутракан, паднал убит, но обичан от полка и неговия кон.
Нашата обич изразяваме с поклон пред светлата му памет в Мемориал „Военно гробище -1916 г.“ и на неговите другари от полка, загинали в боя, 29 души от с. Доброплодно.
Пенчо Ст. Пенчев, с. Доброплодно, Варненско
2 септември 2007 г.
Поклон пред паметта на загиналите.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка