Военноинвалидите - забравените хора

Pan.bg 16 дек 2011 | 15:38 views (4329) commentaries(1)
img Манол Тенчев, ДУМА

Съществува една категория български граждани, които са дали за родината най-ценното - живота и здравето си. Това е ставало не само на война, но и в мирно мреме, когато са се изграждали военните способности и са се укрепвали военните аспекти на националната ни сигурност. Затова няма да сме нормални хора, ако не се интересуваме от това какво става с тях днес. Няма да бъдем истински европейски граждани, ако не се вслушваме в техните гласове. Как я карат хората със статут на военноинвалиди и роднините им, които по закон се определят като военнопострадали?
Наскоро научихме, че депутати от левицата в 41-то Народно събрание са внесли за обсъждане допълнения към Закона за ветераните от войните. В България статут на ветерани имат само участниците в последната голяма война - Втората световна. Това са

хора на достолепна възраст, които заслужават повече грижи


от страна на държавата, за да преживяват нормално старините си. Депутатите вече приеха на първо четене промените в закона, според които наследниците им ще получават еднократно целева помощ в размер на 500 лева за погребението на предшествениците си ветерани. Предвижда се ветераните да имат право на медицинска и дентална помощ извън основния пакет от здравни дейности, гарантиран от здравната каса за сметка на държавния бюджет. Такива са исканията на ветераните и близките им хора, изразени чрез депутати от парламентарната група на Коалиция за България. Оставяме тези нови "привилегии" без коментар и няма да съпоставяме положението на ветераните у нас с тези на ветераните от близки или по-далечни нам държави. Само ще уточним, че в момента ветераните от войните, които са и военноинвалиди, са цифром и словом около 50 човека.
От допълнителни социални грижи

и възможно най-спешни придобивки

се нуждаят и военноинвалидите и военнопострадалите. Социалният им статус е сред най-ниските в страната. Българските военноинвалиди в по-голямата си част преживяват с пенсии от порядъка на 115 - 151 лева. При тях безработицата надхвърля 90%. Значителна част от военноинвалидите страдат и от психически заболявания, изискващи допълнителен ресурс и грижи за тях. Наследствените пенсии за военнопострадалите са в размер на 90 лв. За сравнение, получилите статут на военноинвалиди в Полша получават пенсии в размер на 800 - 1500 евро.
Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП) има своята славна и често превратна история. Организацията е създадена през 1915 г., а през 1925 г. в МО е създадено звено за полагане на грижи за военноинвалидите. Просъществувала е до 1951 г., когато е била закрита. На 29 март т.г. бе отбелязана 96-годишнината от основаването, а през юни т.г. се навършиха 21 години от възстановяването на съюза.

През 2005 г. е приет закон за ВИВП

като по този начин е възстановено законодателството, свързано с военноинвалидите. Едва в началото на юни 2011 г. със заповед на премиера е създаден Консултативен съвет по въпросите на военноинвалидите. Патрон на организацията е президентът на България в качеството му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили. До 9 септември 1944 г. такъв е бил монархът. За 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, тази година организацията бе наградена от Георги Първанов с почетен плакет на президента. Организацията е национално призната и национално представителна по два закона: Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и Закона за интеграция на хората с увреждания. Според списъците на НОИ военноинвалиди са 3429 души, а военнопострадалите са 7322 души. Според ръководството на съюза организацията наброява около 12 000 души.
През 1927 г. в Кюстендил е изграден Дом-паметник на военноинвалидите, използван като санаториум. През 2010 г. министърът на отбраната Аню Ангелов продава за 150 000 лева третия и четвъртия етаж на сградата.

Продадена е част от историята на съюза

От създаването му през 1915 г. до ден днешен всички министри на отбраната са полагали грижи за подпомагането и укрепването му. Никой военен министър досега не си е позволявал да лиши съюза от недвижима собственост. Това прави единствено министър Аню Ангелов. По този повод съюзът води съдебни дела срещу МО. Тези спорове са не само юридически, но и морални.
Като дневен ред на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите, и ветераните от войните към МС през 2012 г. следва да бъдат разгледани промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. На принципна основа трябва да се поставят и взаимоотношенията с Министерството на отбраната. По закон военноинвалидите трябва да имат свое представителство в МО. При предишните правителства то се осъществяваше от председателя на съюза, който бе с ранг на главен експерт по социалните дейности. Днес нивото и статутът на представителството е драстично понижено. Такова отношение към организацията е не само

недалновидно, но и недопустимо

Военноинвалидите очакват от министър Ангелов да им възстанови и средства на съюза в размер на около 30 000 лева, изразходвани от тях за създаването и поддържането на Централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите. Става въпрос за функция и отговорност, възложена на МО, но изпълнявана досега от съюза.
Днес СВИВП, ръководен от о.з. мл. лейт. инж. Петър Велчев, не престава да иска срещи и да провежда разговори за подобряване на тежкото състояние на организацията и незавидното положение на членската му маса. Наскоро такава среща по най-наболелите въпроси на военноинвалидите бе проведена и с институцията на омбудсмана, представлявана от заместник-омбудсмана на Република България Хюсеин Исмаил. Постигната е договореност за равнопоставеност при подпомагането на инвалидите, независимо от това в каква точно организация членуват. По отношение на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните е констатирано, че същият следва час по-скоро да заработи и започне създаване и реализиране на политики в полза на тези

заслужили за родината си български граждани

Обсъдени са били още и решенията от 1950 г. на ЦК на БКП и последвалото го Разпореждане на МС N1302 от 1951 г., с които се закрива съюзът и му се отнемат имоти и средства за над 500 000 000 златни лева. Поет е бил ангажимент от страна на омбудсмана да се съдейства в тази посока за възстановяване на имотите на съюза пред съответни държавни институции в рамките на пълномощията на омбудсмана. Изказана е била готовност от страна на институцията омбудсман да се работи в тесен контакт със СВИВП за решаване на проблемите на организацията и от интерес на хората с увреждания.
Въпреки тежкото състояние на съюза и членската му маса военноинвалидите не престават да предприемат инициативи за укрепването на военната сигурност на България. Тяхна е инициативата за провеждане на допитване до населението (референдум) за възстановяването под някаква форма и доброволното изпълнение на наборна военна служба. Те продължават да правят необходимото, следвайки логото на съюза: "Всичко за България!".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Galina Tzankova 24 юни 2013, 18:35
   
  0
   
  0

  Bashta mi beshe voenno invalid ot 2ta Otechestvena voyna (imam dokumenti). Poradi uslojnenija ot invalidiziraneto si pochina prez 1990 godina. Imame li, nie, naslednizite, pravo na 500 leva sled smartta mu. Imame li i drugi prava?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка