Защо 11 май е празник на град Шумен?

Pan.bg 11 май 2021 | 18:43 views (1542) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com

През 1813-та година в навечерието на 11 май –църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий в Шумен е организирано градско честване на светите братя. От направените досега публикации, осветляващи въпроса за честването на славянските просветители през Възраждането, става ясно, че състоялото се в Шумен тържество за Кирил и Методий през 1813 г. е най-ранното досега документално засвидетелствано празнуване на солунските братя през епохата на Възраждането.11 май се чества като празник на града, утвърден с решение на Общинския съвет от 2000-та година. Тогава е приет и химнът на Шумен “Оттука започва България“ по текст на Антонин Горчев, музика – Хачо Мисакян, в изпълнение на Асен Масларски.

През 1813-та година в навечерието на 11 май –църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий в Шумен е организирано градско честване на светите братя. За това свидетелства изключително интересната находка на известния преводач и специалист по арменистика Агоп Орманджиян. През 1982 г. в музея на Ватикана той попада на писмо от арменския историк и етнограф Минас Пъжъшкян, който разказва, че по време на посещението си в Шумен е бил поканен на вечеринка с театрално представление „по случай българския празник на писмеността”.

Оригиналът на този документ се пази в архива на Мъхитаристката конгрегация във Венеция под сигнатура МП 1813. Авторът на писмото Минас Пъжъшкян като член на Мъхитаристката конгрегация е бил задължен да прави ежедневен отчет на своята дейност. Текстът, в който той описва видяното, е част от негов отчет, писан в Шумен. От документа става ясно, че честването е организирано от българите в града. Проведено е вечерта на 22 май по нов стил (изрично отбелязано от автора на писмото), което ще рече по стар стил на 10 май, т.е. срещу деня, в който църквата почита славянските просветители Кирил и Методий.

От направените досега публикации, осветляващи въпроса за честването на славянските просветители през Възраждането, става ясно, че състоялото се в Шумен тържество за Кирил и Методий през 1813 г. е най-ранното досега документално засвидетелствано празнуване на солунските братя през епохата на Възраждането. Факт, който дава основание на шуменци, верни на духа и традициите на нашия град, да изберат датата 11 май за свой празник.

Това е още един от примерите в нашата история, които ни карат да се гордеем и да носим самочувствието, че Шумен е люлка на българското духовно възраждане. Големият смисъл на празници като 11 май е не просто да си припомним миналото, а да се върнем към това, което сме били и да кажем какви искаме да бъдем. Заедно можем да пренесем този дух в съвремието.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка