77 години от гибелта на един от защитниците на София летец-изтребителят фелдфебел Цвятко Загорски

Pan.bg 24 юни 2021 | 09:04 views (1407) commentaries(0)
img На 24.06.1944 г. във въздушен бой загива фелдф. Цвятко Марков Загорски. Изтребителят му Ме 109 G6 “Стрела” пада между селата Априлово и Гайтанево, Софийско.

Цвятко Марков Загорски е роден на 17.02.1916 г. в село Попинци, Панагюрско. Баща му загива през Първата световна война, без да види сина си. Първоначално учи в родното си село, а след това в училище за сираци от войната в Стара Загора. През 1936 г. като войник е изпратен в Аеропланното училище в Казанлък. Фелдфебел Цвятко Загорски служи в Божурище, Марино поле, Бургас и отново в Божурище. Той участва в отбраната на София от съюзническите нападения и изпълнява 21 бойни задачи, участва в 7 въздушни боя, сваля един самолет В-17 и поврежда още един.
=================================================
На 24.06.1944 г. 800 самолета, от които 600 бомбардировача, охранявани от 200 изтребители, извършват поредните бомбени удари над Плоещ /Румъния/. Над територията на страната те са пресрещнати от 23 самолета Месершмит -109G , които успяват да свалят 4 бомбардировача. Това е и прощалната въздушна победа на фелдфебел Цвятко Загорски. Той няма време да проследи последния полет на поразената от него цел, защото сам се превръща в мишена. Двутелите изтребители от съюзническата авиация успяват да го откъснат от основната група и след кратък бой машината му е ударена в горния резервоар. Възпламенява се и горящите и останки се посипват в района на Новоселци, днес Елин Пелин.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка