Аню Ангелов подкрепи със забележки синия проект за сливане на разузнаванията

Pan.bg 21 окт 2010 | 08:50 views (9218) commentaries(0)
img http://www.mediapool.bg

Военният министър Аню Ангелов коментира в сряда, че сливането на цивилното и военното разузнаване ще доведе до реализирането на икономии и значително намаляване на администрацията в двете служби, конкретно на оперативните работници.

След правителственото заседание той съобщи, че проектозаконът за създаването на държавна агенция за разузнаването, внесен от Синята коалиция, е "стъпка в правилната посока", но Министерството на отбраната има конкретни забележки към него - "принципни и редакционни", които ще бъдат предложени.

Според него в кръга на лицата, които са пълноправно потребители на разузнавателна информация освен президентът, председателят на НС и премиерът, трябва да влязат и министрите на отбраната, на външните и на вътрешните работи.

Според предложения от "сините" документ служба "Военна информация", която е към Министерството на отбраната, и Националната разузнавателна служба (НРС), към президента, трябва да се слеят в една агенция към Министерския съвет.

"Единната разузнавателна общност неминуемо трябва да се случи. Подчинеността не е основният въпрос, а да работят разузнаванията координирано. Трябва да има един координиращ орган, който да поставя задачи, да контролира тяхното изпълнение и най-важното - да прави стратегически анализи. Този център може да бъде и към Съвета за сигурност към Министерския съвет. Единната разузнавателна общност може да се осъществи и по този начин и чрез обединение в една структура. И двата начина са прилагани в различни държави", коментира Ангелов.

В Министерството на отбраната обаче задължително трябва да остане разузнавателното звено за операциите зад граница.

Дейността на двете служби към момента е регламентирана едва в няколко члена от военния закон. Ангелов съобщи наскоро, че ще изготви отделен закон за военното разузнаване, който да влезе в действие от 1 януари 2012 година, но бе изпреварен от Синята коалиция. По-рано тази година Борисов каза, че закон за НРС, НСО и военното разузнаване ще има, когато изтече мандатът на Първанов, защото, ако сега се приеме закон за службите, подчинени на президента, то щяло да се изтълкува като лична атака. Все още не се знае каква е позицията на ГЕРБ по проектозакона на Синята коалиция.

Аню Ангелов каза още, че предложеният от правителството за директор на военното разузнаване комодор Валентин Гагашев, но не е приеман от президента, "изучава материята, подготвя се за длъжността, свърши си отпуските", но това положение става "нетърпимо" за него.

"Той е мъжко момче и се справя добре", каза Ангелов.

Първанов обяви вече Гагашев е по-подходящ за друг пост, но Ангелов твърди, че все още няма категоричен отказ от страна на Първанов.

Ангелов заяви, че винаги би разговарял с президента, когато го повикат и се надява това да стане по време на срещата на НАТО в Лисабон на 19 и 20 ноември. "За да стане този разговор, би трябвало да има решение от негова страна", допълни той.

Вече обаче е избран човек за цивилен зам.-директор на службата и в момента тече проверката му. Според неофициална информация става дума за Веселин Иванов, който е бил военно аташе в Гърция.

В момента службата се управлява от изпълняващ длъжността. Това е зам.-директорът Детелин Мажгуров. Не е изключена възможността след назначаването на Иванов, което не изисква съгласуване с Първанов, той да поеме длъжността. Другият зам.-директор на службата в момента е полк. Венцислав Истатков.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка