Хакери проникнаха в Equation Group

Pan.bg 18 авг 2016 | 14:00 views (6480) commentaries(0)
img Хакерска групировка, наричаща себе си The Shadow Brokers, твърди, че е проникнала в мрежата на The Equation Group, откраднали са кибероръжия, които групировката използва и сега ги предлага за продан.

Equation Group е APT (advanced persistent threat) група, занимаваща се с високопрофилни кибершпионски операции. Съществуването ? бе открито от специалистите от Kaspersky Lab, които разкриха, че тя действа вече 20 години. Според тях те използват някои от инструментите, които използва и американското разузнаване. Макар и да не свързват групировката с Агенцията за национална сигурност на САЩ и Вашингтон, много медии направиха тъкмо това.

Shadow Brokers обявиха началото на своя аукцион за файловете в Tumblr, като не дават много допълнителна информация, понеже, както заявяват, самите Equation може да не знаят какво е откраднато и да искат да се включат в аукциона.

За връзките на Equation с Вашингтон свидетелстват документи, които Едуард Сноудън показа през миналите години и имената и описанието на кибероръжия, съвпадащи с тези, открити от KasperskyLab.

Някои вече заявяват, че ако наистина е осъществена такава атака, то може да се предположи, че тя е дошла от Москва. Макар и официални представители на Белия дом да не са посочили с пръст Кремъл, то редица политици и представители на службите обвиняват Русия за многократните атаки към системите на Демократическата партия на САЩ и лично към кампанията на кандидата за президент на САЩ Хилъри Клинтън. Неизвестна страна компрометира мрежите на партията неведнъж. Официално, виновникът за това е някой, който се подвизава с прякор Guccifer 2.0. Той е виновен за изнасянето на информация за много от представителите на партията, за донорите на кампанията на Клинтън, както и секретна комуникация между висшето ръководство на партията, от които станаха ясни някои доста неудобни неща за борбата за кандидатурата за президент от Демократите.

Не са малко тези, които очакват да видят наистина неприятен инцидент по време на самите избори за президент на САЩ.

Един от тях е например Дмитри Алперович, шефът на Crowdstrike, компания за информационна сигурност и близка до Белия дом, която първа обвини Кремъл за компрометирането на мрежите на Демократите.

„Резултатите е достатъчно да бъдат променени в само в няколко района, за даа настъпи объркване. Дори и не е нужно пряко да бъде манипулиран вотът. Твърдението за един такъв инцидент, дошъл от надежден източник е достатъчно също да бъде хвърлена сянка над законноста на избора на президента и да отслаби влиянието му, което в крайна сметка да облагодетелства един определен лидер на голяма страна в Европа. Американското правителство трябва да излезе с отговор на всичко това и то да е скоро. Продължаването на тези действия няма извинение“, споделя Аперович в интервю за BusinessInsider.

Какво точно има предвид Алперович с това, че трябва САЩ да отговорят не става ясно.

Bultimes.com

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка