ДАНС бори кибер заплахите, със сайт, дето не зарежда, и разработка преди 7 години

Pan.bg 06 яну 2017 | 13:40 views (6511) commentaries(0)
img Ако се съди по сайта на ДАНС, тази агенция няма абсолютно никакъв капацитет да се бори с кибер-заплахите. Тия "кибер-заплахи" са само едно голямо говорене от политици и фуражки, само че службите ни са напълно неадекватни. Абсурдно е някой да говори за борба с кибер-тероризма, а външното му представяне да е подобна пародия. Що за "експерти" ще борят тероризма тогава?

Сайтът е разработка от 2009 г. Изглежда малко по-добре от многомилионния проект на "инж.Тучева", която стана легенда в българския Web дизайн. Няма активни компоненти. Чист текст, при това доста слабо изграден като оформление.

Но най-смешната част е, че този сайт дори не зарежда като въведеш адреса. Т.е. ако напишеш "dans.bg", сайтът не отваря. Трябва да напишеш "www.dans.bg", за да отвори. Това е съвсем елементарна настройка, извикването на сайт само по домейн, без "www" отпред е стандартна практика вече 15-20 години. Само изключителен непрофесионалист няма да оправи това, и по този начин ще изгони част от посетителите.

Ако съдим по сайта на ДАНС, те са се успали някъде в ранния Интернет на 1995-1997 г. Чист HTML. Дори този елементарен формат е доста непрофесионално направен, като стиловете не са отделени в отделен файл, а са въведени в самия код на страницата. Същото се отнася до ползването на javaScript. Не че не работи така, но се счита за неефективно и аматьорско. Сайтът е и по-труден за преработка така изграден.

Всъщност, всеки обикновен сайт, базиран на Joomla! или WordPress би изглеждал поне 100 пъти по-добре. И не би струвал нищо, защото платформите са безплатни. Трябва само начално квалифициран експерт, за да ги инсталира. Ако ДАНС няма дори това, за какво говорим във века на информационната война?

Има обаче и обратна гледна точка. Джихади Нет, като вид сайта на ДАНС, ще се откаже да прави терористичен акт у нас. Ще му се побърка от смях, и това ще ни спаси...

ГН/GN

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка