Военните разузнавачи помогнали много за освобождаване на пилотите ни в Дарфур

Pan.bg 29 юли 2011 | 09:38 views (9157) commentaries(0)
img otbrana.com

Служба „Военна информация” имаше съществен принос в провеждането на операцията по освобождаване на тримата похитени български пилоти в Дарфур, Судан, чрез добиване на информация за състоянието на похитените, установяване и поддържане на непрекъснати контакти с ръководството на Световната програма по прехранването към ООН и своевременното й предоставяне на Кризисния център на МВнР. Това е посочено в отчета на МО за второто тримесечие на годината. В тази връзка, се уточнява в документа, решаваща беше съвместната работа на военните ни разузнавачи с представители на партньорските служби. На 7 юни премиерът Бойко Борисов (на снимката) посрещна в София тримата пилоти, който пристигнаха със самолет „Спартан” на българските ВВС.

Тримата български пилоти капитанът Бранко Чорбаджийски и другите двама от неговия екипаж - Александър Димитров и Веселин Нанолов, отвлечени в Дарфур през януари, бяха освободени в началоoт на юни след нощна операция на суданските специални части, планирана по време на тайни преговори между шефовете на българското и суданското разузнаване, съобщиха агенциите. Съобщението за освобождаването им бе официално разпространено от Световната програма на ООН за прехраната, за която са работели пилотите.

"Световната програма на ООН по прехраната” изрази благодарност на правителството на Судан за неуморните му усилия за освобождаване на тримата служители, които бяха отвлечени, докато работят в помощ на най-уязвимите жители на Дарфур.

Тримата българи са служители на авиокомпания "Хели Ер-САУ". Те бяха отвлечени на 13 януари от група въоръжени мъже от летище в Ум Шалая, на 60 км югоизточно от столицата Ел Дженейна на суданската провинция Западен Дарфур. Те са работили по договор на авиокомпанията със Световната програма на ООН по прехраната.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка