ПАМЕТ…

Pan.bg 13 авг 2011 | 14:47 views (9709) commentaries(0)
img morskivestnik.com
Като неспециалист, съвсем случайно научих за Джеймс Мак Гивън, суперагент от времето на Втората световна война, работил за руснаците под агентурното име Доли. Сложната му и противоречива лична история, минаваща през антифашистките интербригади в Испания, в крайна сметка го поставя в услуга на английското военно разузнаване. Оттук той по своя инициатива започва да препредава в Москва всичко, идващо от агентурата в Германия и окупираните страни в Европа. Както днес се оказва – грамадна по обем и разностранна информация с изключителна стойност. Например, освен плановете за операциите на Вермахта при Сталинград и Курск, съветското военно разузнаване получава от него пълна документация за операцията „Овърлорд”, и какво ли не още.
Историкът Светлана Червонная, разработваща темата за военното разузнаване на СССР през войната, направила опит да съдейства на сина на Джеймс, Хемиш Мак Гивън, който чак през 2000 г. научил от баща си за неговата агентурна дейност. Включително и това, че му е било съобщено, че е награден с орден „Ленин”. През 2005 г. синът се обръща към президентската администрация в Русия с молба за повече информация. Писмото е придружено от кратка справка от Светлана Червонная, съдържаща материалите, които тя е открила, работейки в архиви и библиотеки по цял свят. На адреса на историчката се получава фамозно писмо от администрацията на днешното руско военно разузнаване – молят я да даде сведения къде, на кои фронтове, в кои съединения и части, и в кой период на войната е воювало лицето Джеймс Мак Гивън.
А сега на вниманието на посланиците, дипломатите, аташетата, офицерите от разузнавателния отдел на Флота, към всички български граждани, поименно обвинени, че в миналото са сътрудничили на военното ни разузнаване – поискайте справка от когото трябва на какви фронтове, в кои части и подразделения и в какви операции сте участвали във войните срещу световната демокрация. Може пък да се окаже, че сте герои, достойни за всенародната любов. Ако пък не я получите – ега ти любовта, не ви трябва такова лигавене. Все пак да не забравяме, че единственият народ измежду всички под слънцето, който овчедушно се съгласи да бъдат разгромени агентурите му по цял свят и дори май се гордее с това, е нашият. И ний сме дали нещо на света!

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка