Засега Плевнелиев не дава разузнаването

Pan.bg 13 фев 2012 | 11:48 views (9082) commentaries(0)
img (argumenti-bg.com)

Най-малко още една година Националната разузнавателна служба (НРС) ще бъде на подчинение на президента. Устройственият закон, за който толкова време говориха управляващите, включително и Росен Плевнелиев, трябва да бъде готов, по неговите думи, до края на 2012 година.

Твърде много е по един толкова специализиран закон за толкова ограничен кръг хора с пределно изяснени функции, да се работи цяла година. Концепцията за НРС беше ясна още преди новият президент да приема длъжността. Самият премиер изяви готовност при първата си среща да запознае с нея държавния глава. Той е последователен в това отношение и неведнъж е заявявал, че подчинението на двете служби, имам предвид и НСО, трябва да бъде променено. Това показва, че би трябвало ГЕРБ да има определена готовност за това, включително и законодателна.

Бойко Борисов не криеше, че подобно нещо не може да се случи, докато президент е Георги Първанов, защото щяло да се тълкува, като отнемане направомощия на държавния глава. Къде остана тази готовност? Да не би и днес да има страх от такова тълкуване. Този път от страна на Росен Плевнелиев. Ако не е така, колко му е на правителството да напише един закон. Факт е, че премиерът и министърът на отбраната Аню Ангелов не криеха очакването си за позитивна реакция от страна на Росен Плевнелиев. Изглежда единствения резултат засега е смяната на началниците.

Пестеливото съобщение за първата среща на Росен Плевнелиев с ръководството и служителите на службата поражда поне два въпроса, на които вероятно ще получим отговор до края на годината. Ако, разбира се, законът стане факт.

Първо, ще мине ли НРС под шапката на изпълнителната власт

До днес волята на управляващите беше пределно ясна: „Ще мине!” Държавният глава обаче смята, че службата се ползва със силен респект и авторитет, защото не обслужва политически партии и лидери и работи за националните интереси. Дали ще има същият авторитет, ако я управлява пример, който в същото време е и председател на политическа партия? Най-вероятно президентът си задава този въпрос. Не случайно заявява, че разчита на директна комуникация със службата, т.е. да я управлява.

Второ, кой ще пише толкова дълго този закон

Държавният глава даде своята заявка за включване и на президентската администрация в общите усилия. Досега хората около държавния глава не бяха се намесвали толкова явно в законотворчеството и то по отношение на специалните служби. Ако НРС ще минава към Министерския съвет, защо му е на президента да пише закон или поне да участва в неговото разработване. Ако статуквото обаче се запази, има достатъчно основание това да се случи, но, разбира се, под подходящата форма за държавния глава и неговата институция.

Засега е ясно едно - НРС ще работи без титулярен директор. Бригаден генерал Драгомир Димитров временно изпълнява длъжността. Бързата смяна очевидно стана поради недоверието на президента към генерал-лейтенант Кирчо Киров и неговите заместници. Така външното ни разузнаване попадна в капана на военното. И там повече от година, вероятно по същите съображения, има изпълняващ длъжността директор. И там няма закон. Скоро ще стане година, откакто на сайта на МО виси проектът на закон за военното разузнаване. Нищо чудно и той да чака до края на 2012 г. Зависи от концепцията на правителството за бъдещето на българското разузнаване. И от волята на президента и премиера. Ако е обща

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка