Ще бъде създадена съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2

Pan.bg 01 юни 2012 | 23:53 views (5491) commentaries(0)
img 01 юни 2012 | 18:28 | Агенция "Фокус"

Ще бъде създадена съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2. Румъния е готова да участва с инвестиции в катарския проект за скоростен път Свиленград-Русе, обяви премиерът Бойко Борисов след среща със своя румънски колега Виктор Понта в Букурещ, предаде БНР. В бъдещия проект двете страни имат възможности за развитие, отбеляза премиерът след разговорите с Виктор Понта.
Има голям интерес веднага и от Румъния да се обединим, защото той пътят не може да свърши на Русе, трябва да има пристанище, трябва да продължи на страната на Румъния. Така че би било много изгодно и за Румъния, ако продължим в тази посока. Така че би могла да бъде една много добра инвестиция. Аз снощи говорих с катарския колега по телефона, казах му, че ще бъда тук, ще водя такъв разговор. Те са много отворени хора, защото виждат в нашия регион именно възможност за растеж, каза Борисов.
Кохезионната политика на ЕС има за цел да се намалят различията между равнищата на развитие на отделните региони и държави – членки и тяхното икономическо развитие. Тя се основава главно на финансовата солидарност. Като подсказване от по-развитите държави, че ЕС е изключително заинтересован от това кохезионната политика да остане и да не се намалява бюджетът по кохезионните фондове, тъй като те касаят най-важното нещо, инфраструктурните проекти, така определи резултата от днешната си среща в Букурещ премиерът Борисов - "Това присъствие на президента Барозу беше много важно, защото той ще има възможност да предаде това и на останалите. Така че това беше една консолидация на преди всичко бившите държави, които са били в социалистическия лагер, които са безспорно по-изостанали и в икономическо отношение, и в инфраструктурно, и в административен капацитет. За съжаление тези пропуснати 10-15-20 години след революциите да ги наречем, са се отразили на всички нас. И кохезионните фондове са основното, което пълни бюджетите и ни дава възможност да догонваме останалите по-силни държави донори, така да ги наречем".
Румъния е един от поддръжниците на политиката на сближаване, която има за цел да поддържа политики, които разпределят средствата за по-слабо развитите държави, за да достигнат до средното ниво за ЕС. Тази среща ще означава също подготовка за Европейския съвет през месец юни, които ще обсъдят и бъдещето на европейската финансова рамка. Премиерът отговори и на питане дали страната ни има претенции към морската територия на Румъния.

Не, защото ние сме държави в ЕС. А държави в ЕС са влезли, подписвайки договорите, че нямат претенциите към териториите си. За България такава тема няма. Дори не искам да дискутирам на такава тема, каза той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка