Природозащитната организация WWF организира екологична акция за река Дунав

Pan.bg 06 яну 2011 | 22:03 views (6150) commentaries(1)
img Агенция "Фокус"

Международната природозащитната организация WWF в България ще организира през 2011 години екологична кампания, за да популяризира проблемите на река Дунав. Това разказа за Агенция „Фокус” Константин Иванов, координатор на WWF в България. „Ще направим дунавско турне, което ще включва обиколка на WWF в някои от дунавските градове, за да може хората там да получат повече информация за реката, до която живеят, и за това, какви опасности и рискове има за реката”, каза Иванов. По думите му - река Дунав има сериозни предстоящи проблеми.
„Плановете на ЕС за подобряване на корабоплаването по Дунав според нас ще донесат повече вреди, отколкото ползи за реката. Те ще бъдат изключително скъпи, трудни за защитаване, и ще донесат ползи за ограничена група бизнеси, предимно на собствениците от Холандия. Те няма да подобрят живота на хората, които живеят покрай реката. И е добре хората да са наясно с нещата, които политиците им казват, да чуят други гледни точки и да знаят какво се случва с живота около тях”, обясни Константин Иванов.
По думите му в долното си течение река Дунав е последната единствено запазена голяма река в света, която не е бетонирана, и вкарана в нещо като канал, както се е случило с големите реки, и това трябва да се запази така.
Кампанията ще започне на 11 януари с откриването на изложбата „Дунав идва в София” в галерия „Алма Матер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По думите на Иванов кампаниите на WWF никога не са краткосрочни, така планирали да бъде и този път.
Фотографии от поречието на река Дунав ще бъдат изложени в Софийския университет, каза пред Агенция „Фокус” Константин Иванов, координатор на международната природозащитна организация WWF в България – организатора на изложбата „Дунав идва в София”. Експозицията ще включи 39 снимки, направени от шестима автори от България, Румъния, Австрия и Франция. Фотографите са снимали за международната природозащитна организация WWF. Откриването на изложбата ще бъде на 11 януари от 11 часа в галерията на Софийския университет „Климент Охридски”.
„Идеята ни е повече да популяризираме река Дунав в България, както и да представим природните й красоти, защото малко хора са наясно със самата река и нейните особености”, каза Константин Иванов.
„Двама от фотографите са българи. Александър Иванов е известен
с голямата изложба „България от птичи поглед”, която направи преди няколко години. Често неговите фотографии са свързани с природата и с това как трябва да я опазваме. Той взе участие и в нашата изложбата за опазване на Черноморието, като този път снима Дунав от високо и то не само в българския участък, но и в румънския, сръбския, чак до Железни врата”, разказа още Иванов.
image
Иво Зафиров, друг от авторите, е един от най-известните български фотографи на дива природа. На него дължим някои от прекрасните снимки на птици по река Дунав. Участват и двама известни румънски фотографи, свързани с реката, както и двама фотографи от Австрия и Франция, които работят за илюстриране на местата, по които WWF организацията работи по света.
Константин Иванов каза още, че голяма част от снимките, които ще бъдат показани на изложбата, ще бъдат включени в албум с фотографии за река Дунав. Идеята на албума е да се покаже историята на река Дунав през годините – как са се развивали процесите в нея и около нея.
„Надяваме се, че ще можем да покажем тази изложба не само сега за 2-3 седмици в СУ, но и още няколко пъти през годината, включително и в някои от дунавските градове. Идеята е да покажем, защо река Дунав представлява такава голяма ценност, защото в долното си течение тя е последната единствено запазена голяма река в света.”, обясни Иванов.
Изложбата от снимки ще покаже различните гледни точки към реката – най-запазените участъци от реката, работата на рибарите, както и места, където са строени диги. Има снимки от дивата природа, снимки на редки птици, като морски орел, пеликан, малък корморан, както и снимки и на дунавските острови.
Французинът Мишел Гюнтер и австриецът Антон Форауер са фотографи, които се занимават със снимки на дивата природа, които често работят по проекти на WWF.
„Изложбата ще бъде открита от жена от Никопол, която ще демонстрира как се плете истинска дунавска рибарска мрежа. Ще бъде показано и приспособление, много известно по поречието на Дунав, за пречистване на вода от Русенски Лом. Водата се протича през камък за 12-14 часа и излиза пречистена. Приспособлението е позволявало на хората да пият вода от Дунава, когато не е имало промишлени замърсявания. Ще бъдат показани и други предмети свързани с реката”, разказа още Константин Иванов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ивайло Душков 21 яну 2011, 10:04
   
  0
   
  0

  В р. Дунав има много потънали кораби ,които също са много опасни еко бомби.Те трябва да се извадят

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка