Три пъти по-ниски такси за преминаване през Дунав мост

Pan.bg 11 мар 2011 | 01:39 views (4674) commentaries(0)
img До лятото България ще изпълни всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство и до края на годината ще се изпълнява графикът за отваряне на границите, уверен е министър Николай Младенов
Българското правителство намалява едностранно три пъти таксите за преминаване на Дунав мост в посока към Румъния Българското правителство намалява едностранно три пъти таксите за преминаване на Дунав мост в посока към Румъния
Три пъти ще бъде намалена таксата за преминаване на Дунав мост по доклад, който ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет идната сряда, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов.
На пресконференция на граничния пункт "Дунав мост" министър Младенов обясни, че правителството е разгледало различни варианти тази такса да бъде премахната, за да бъде стимулирано развитието на бизнеса и контактите между двете страни на реката.
След много анализи и разговори с румънската страна се е стигнало до извода, че на този етап не е възможно двустранното премахване на такса "мост", тъй като за това няма желание от румънска страна.
За леки автомобили таксата 6 евро ще бъде намалена на 2 евро, за микробуси до 23 места - от 12 евро на 4 евро и за автобуси над 23 места - от 25 евро на 8 евро.
Младенов поясни, че така ще се доближим и до изискването на ЕС налозите, които се събират от подобен тип съоръжение, да отиват за поддръжката му.
Министърът вярва, че когато това решение започне да се прилага и румънските власти разберат положителния му ефект, ще предприемат същото решение, за да се облекчи транспорта и комуникацията от двете страни на Дунав.
Българската страна смята за подходящо с парите от таксите на моста да бъде рехабилитирана цялата му пътна настилка - със съдействието на румънската страна, а не както се прави досега - ремонт на парче, каза областният управител на Русе Пламен Стоилов.
До лятото България ще изпълни всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство и до края на годината ще се изпълнява графикът за отваряне на границите, уверен е министърът на външните работи. Той е убеден в положителните констатации от предстоящата в края на март проверка на сухопътните граници.
От 3 март на "Дунав мост" вече се ползват нови шенгенски гранични печати.
До лятото в България ще са факт законодателните промени за по-резултатна борба с
организираната престъпност, които ще убедят европейските ни партньори за воля и реални действия в тази насока, каза Младенов.
Според него добър сигнал са и изводите за нашата страна в последният доклад на Държавния департамент на САЩ.
Влизането в Шенгенското пространство и двустранните отношения между България и Франция ще са теми в предстоящите разговори на Младенов с новия френски външен министър в сряда в Париж.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка