Георги Първанов: Дунавската стратегия би могла да стимулира и сътрудничеството в енергийната сфера

Pan.bg 24 мар 2011 | 22:05 views (4754) commentaries(0)
img Започна общото събрание на Асоциацията на дунавските общини във Видин, предаде репортер на радио „Фокус”-Видин. В работата на събранието взима участие и президентът на Република България Георги Първанов. В началото на заседанието зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи най-общо целите и задачите на Дунавската стратегия, която трябва да бъде приета от Европейския парламент през месец април. Една от задачите на тази стратегия е 20 % увеличение на превозите на товари по река Дунав и създаване на по-бързи жп връзки. В момента изказване пред общото събрание прави посланикът на Унгария в България Юдит Ланг. Изказването се приема с изключително внимание от присъстващите, защото Дунавската стратегия предстои да бъде приета по време на унгарското председателство. Предстои президентът Георги Първанов да направи обръщение към участниците в общото събрание на Асоциацията на дунавските общини.
В района от Брегово до Силистра има традиции за развитието на интензивно земеделие, за развитието на лозаро-винарския сектор, за производството на плодове и зеленчуци, каза на Общото събрание на Дунавските общини президентът Георги Първанов, предаде репортер на радио “Фокус”- Видин. Държавният глава посочи, че за активирането на този сектор една от предпоставките е възстановяването на напоителните системи, каквито имаше в недалечното минало. Според него Дунавската стратегия би могла да стимулира и сътрудничеството в енергийната сфера. Той посочи, че като програма минимум за нас българите това означава да ускорим изграждането на междусистемната връзка с Румъния за доставка на природен газ както и за сътрудничеството ни в един много по-широк план. Президентът посочи, че само ще спечелим, ако насочим усилията си и инвестициите си за подкрепа на малкия и средния бизнес и създаването на нови работни места. Георги Първанов бе катагоричен, че ако положението по отношение на заетостта, на безработицата в България продължава да е тежко, то в общините край Дунав положението е драматично.
"При това слагам особен акцент на младежката безработица. Възможни мерки за излизане от тежката икономическа ситуация в региона са въвеждането на данъчни преференции за нови производства, облекчения за лицензионните режими, по-добро усвояване на структурните фондове", допълни Георги Първанов. Той посочи, че един от големите проблеми е обезлюдяването и загубата на човешки капитал. Според него от изнесена вече информация около 40% от хората са напуснали района. Президентът
бе категоричен, че е налице драматичен факт за обезлюдяването на тези райони. Според него една от целите за реализацията на Дунавската стратегия трябва да бъде този проблем.
Анна ЛОЗАНОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка