Дунав става топ туристическа дестинация

Pan.bg 28 юни 2011 | 11:21 views (5652) commentaries(0)
img в."Труд"


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=942756

Има реални възможности за разширяване на круизния туризъм по долното течение на Дунав. Още следващата година една от големите фирми на този пазар ще предложи целогодишно 12 пътувания до делтата на реката с най-новия си кораб.

Много други компании строят нови кораби за такива плавания, каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той взе участие в първата по рода си плаваща Дунавска конференция на борда на българския луксозен пасажерски лайнер “Елегант лейди”. Корабът тръгна от Белград в петък, премина през Долни Милановац и спря във Видин.
Целта на конференцията, в която взеха участие над 100 представители на 8 дунавски държави, бе да подкрепи налагането на река Дунав като атрактивна дестинация на световния туристически пазар.
Четири държави - България, Хърватия, Румъния и Сърбия, подписаха декларация за сътрудничество в рекламата на региона и се ангажираха да стимулират туристическото предлагане в Средния и Долния Дунав.
В момента най-много круизни пътувания се правят между Виена и Будапеща. Все повече стигат и до Белград. Проблемът в долното течение на реката е, че през лятото нивото й пада и това затруднява корабоплаването.
Един от изходите е изграждане на шлюзове от типа на “Железни врата” в Сърбия. Тогава туроператорите няма да зависят от капризите на времето. Тези съоръжения са скъпи и сложни за изпълнение. Но вече има инвеститорски интерес към реализация на подобни проекти от китайски компании, каза Маринов.
Според кмета на Видин Румен Видов все повече туристически кораби спират на видинското пристанище. През 2008 г. посещението на града е било включено в около 90 круиза, вече са 150. Те са изключително атрактивни за туристите. Някои започват от Амстердам и оттам по каналите през Рейн и Майн стигат до делтата на Дунав.
Ръстът обаче ще бъде още по-голям, ако се изгради нужната инфраструктура по бреговата ни линия. Става дума за пристанища, пътища, велоалеи. Засега корабите спират само във Видин и Русе за по един ден, тъй като в повечето населени места няма нужните условия за посрещане на туристи.
За реализацията на такива проекти може да разчитаме на Дунавската стратегия, която бе одобрена в петък в Брюксел от ЕК. Всеки проект, подкрепен от тази стратегия, ще може да разчита на приоритетно финансиране по европейските програми, каза Маринов.
Ерхард Бусек, координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа и представител на Института за Дунавския регион, изкритикува България и Румъния за това, че забавиха много изграждането на Дунав мост 2. Мостове трябва да се строят, защото са шанс за икономическото развитие на регионите, отбеляза Бусек.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка