Кувейтци осъдиха летище София

Pan.bg 05 яну 2012 | 07:31 views (6927) commentaries(0)
img standartnews.com

38 млн. долара неустойки ще плаща аеропортът за изграждането на новата писта


38 млн. долара трябва да плати летище София на кувейтската компания МАК/АДМАК, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски пред Bulgaria On Air. Решението е взето от арбитража в Лондон след около 5-годишен спор между двете дружества. МАК/АДМАК (Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi & Sons) построи новата полоса за излитане и кацане на столичната аерогара. Кувейтците спечелиха след тежък международен търг през март 2003 г., а проектът беше финансиран със заем от 12,3 млн. кувейтски динара (около $40 млн.) от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие. Строителството обаче се забави с повече от година заради отчуждаването на земите и завърши в края на август 2006 г. Кувейтският изпълнител заведе иск срещу летище София за забавяне на разрешителното за строеж. Ръководството на аеропорта заведе насрещни искове общо за 11 млн. долара, основният от които - 5,2 млн. долара е 10%-ната гаранция на строителя.
В крайна сметка кувейтците спечелиха арбитража, въпреки че за защита летище София привлече скъпоплатената американско-английско-френска адвокатска кантора "Саланс и партньори". "Саланс" е успяла да намали иска на кувейтците от 54 млн. на 38 млн. долара, твърди бившият шеф на летище София Пламен Станчев.

Според министър Московски загубеният арбитраж "лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си". Това е огромен проблем, тъй като капацитетът на двата терминала на летище София вече е запълнен над 80%, а на полосата за излитане и кацане - около 55-60%. Изплащането на дълга към МАК/АДМАК ще влоши значително финансовото състояние на летище София и отново ще постави на дневен ред въпроса за отдаването му на концесия, твърдят експерти. Според юристи сумата от 38 млн. долара ще бъде дължима едва след около две години. Тогава се очаква да приключи процедурата по признаване на арбитражното решение от български съд

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка