Без такса багаж в самолета

Pan.bg 11 яну 2012 | 06:51 views (6609) commentaries(0)
img standartnews.com

Авиокомпаниите няма да взимат пари за чекиране и прехвърляне на билет


Скоро авиокомпаниите няма да имат право да налагат допълнителни такси за чекиране на пътниците и багажа им, а при прехвърляне на билета на друго име, няма да се иска доплащане.
Новината съобщи за "Стандарт" евродепутатът Антония Първанова, след като Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европарламента одобри доклада й за проблемите на пътниците, ползващи въздушен транспорт. Всички такси, които се искат от пасажерите, ще бъдат обявявани предварително и достатъчно прозрачно. Те трябва да бъдат отразени в крайната цена на билета, обясни още Първанова. Така пътуващите най-вече с нискотарифни авиокомпании няма да бъдат сюрпризирани на летището с нова, доста солена сума. "Не са малко случаите, когато човек си мисли, че изгодно купува самолетен билет от 1 евро, а в крайна сметка той му излиза по-скъпо от този в нормална авиокомпания", коментира евродепутатът.

Ще отпадне и друга некоректна практика на авиокомпаниите - пътник, който не се яви за полет, да губи и билета за връщане. Това не е редно, защото нарушава правата на потребителите, обясни Първанова.
Докладът на българската евродепутатка предстои да бъде гласуван и от Комисията по транспорта в Европарламента. Той вече е получил пълната подкрепа на неговите членове. До май с доклад ще излезе и самият Европейски парламент, въз основа на който Европейската комисия трябва да направи необходимите промени в законодателството. В комисията дори вече работили по нови законови правила за авиопазара. "Надявам се това да стане до края на годината", каза Антония Първанова.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка