Фалит приземи внезапно "Малев" и остави 7200 пътници по летищата

Pan.bg 04 фев 2012 | 06:19 views (7415) commentaries(0)
img segabg.com

Пасажерите са съветвани да си купят билети от други авиокомпании и после да поискат от унгарския превозвач да им възстанови парите


Стотици пътници на неочаквано обявилата фалит авиокомпания "Малев" се струпаха на международното летище "Ференц Лист" в Будапеща с надеждата да получат информация как да стигнат до дестинацията, за която са тръгнали.
Унгарският национален авиопревозвач "Малев" изненадващо обяви, че спира всичките си полети от 6 часа вчера сутринта заради тежкото си финансово състояние. Решението остави вчера над 7200 пътници по летищата по света - 3500 души, които пътуват от Будапеща, и 3700 към унгарската столица. В петък компанията е трябвало да осъществи 64 полета, като сред тях имаше към и от София. Всички те бяха анулирани. От генералното представителство на "Малев" за България - компанията "Крис еър", обясниха пред "Сега", че техни представители са се срещнали с пътниците на летище София и са им обяснили ситуацията. "Пасажерите подходиха с разбиране", каза Десислава Симеонова, която е управител на "Крис еър". Тя обясни също, че пътници на "Малев" са били посъветвани да си купят билет за дестинацията си от друга авиокомпания, а фактурите да представят на "Малев" за възстановяване на средствата на имейл malev@malev.com. Телефоните за информация са: +36-40-212121 и +36-802-1111.


Пътниците, които са имали билети за вчера или за следващите три дни, да се обърнат към гишетата за обслужване на клиенти на "Малев", съветват от фирмата. Пътници с билети за идните месеци трябва да подадат иск за възстановяване на средства към авиокомпанията. Дружеството за защита на потребителите в Унгария пък е поело ангажимент да представлява правата на пътниците. На електронния адрес на организацията kofe@fogyvedok.hu те могат да пращат исканията със съответните данни - име, билет, цена.

"Причината за колапса на превозвача е внезапната загуба на ликвидност в резултат на исканията на кредиторите за ускорено погасяване на отпуснатите заеми", обясни изпълнителният директор на "Малев" Лоран Лимбургер на пресконференция в Будапеща. Дълговете на "Малев" възлизат на около 60 млрд. форинта (205 млн. евро). Той обясни, че унгарската авиокомпания е потърсила контакт с други авиопревозвачи с надеждата да помогнат на пасажерите им.

В началото на годината ЕС нареди на унгарския национален авиопревозвач "Малев" да върне на държавата около 130 млн. евро, които е получил незаконно като държавна субсидия между 2007 и 2010 г. През 2010 г. загубите на "Малев" възлизат на 24.6 млрд. форинта (85 млн. евро).

Премиерът Виктор Орбан е подписал решение за защита на авиокомпанията от кредиторите, тъй като "Малев" е от стратегическа важност за Унгария. Документът позволява на правителството да започне ликвидация на превозвача. Орбан обяви по националното радио, че два от самолетите на "Малев" са спрени в чужбина - в Израел и Ирландия. Те не могат да се върнат заради натрупани дългове, допълни той. Държавата притежава 95% от авиопревозвача, който има 2600 служители.
ПОМОЩ
Людмил Илиев
Българските граждани, потърпевши от спирането на спирането на "Малев", могат да се обърнат за съдействие към Консулската служба на посолството на България в Будапеща на телефони + 36 1 322 08 24, + 36 1 322 08 36 и +36 1342 37 38, съобщиха от МВнР. Адресът на посолството е бул. "Андраши" № 115, 1062 Будапеща.

Нискотарифната авиокомпания "Уиз Еър" ще предостави специален спасителен пакет на пътниците по направление София - Будапеща, засегнати от прекратените полети на "Малев", съобщиха от авиокомпанията. Пътниците, които имат валиден електронен билет от "Малев" за пътуване между 3 февруари 2012 г. и 24 март 2012 г., могат да се обадят в кол центъра на "Уиз Еър" +36 1 358 6565 и да се възползват от цената 9900 форинта (33.91 евро) (в една посока). Броят на местата е ограничен и полетите трябва да бъдат презаверени до 13 февруари 2012 г.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка