Жирокоптерът на Норман Сърплъс принудително кацна в езеро

Pan.bg 20 май 2010 | 10:22 views (5932) commentaries(0)
img Жирокоптерът на Норман Сърплъс принудително кацна в езеро

Норман Сърплъс, който възнамерява да е първият човек направил околосветска обиколка с жироптер, преди няколко дни е кацнал принудително в плитко езеро в Тайланд. За щастие инцидентът се е разминал без наранявания и сериозни повреди на летателния апарат. Има незначителни повреди по колесника, но фюзелажът е невредим.
Инцидентът се е случил вследствие от комбинация от различни фактори. Този следобед е бил изключително горещ, а жирокоптерът е бил максимално зареден с гориво. Имало е и силен насрещен вятър. Норман се опитва да излети среюу вятъра, но не е набрал достатъчно голяма височина. В края на пистата е имало високоволтови кабели и единствената възможност за Норман е била да завие наляво и да се опита да прелети над малкото езеро. Но жирокоптерът не е имал достатъчно мощност да лети над водата и пропада надолу във водата и летецът излиза от него като от кану. Жирокоптерът престоява във водата около половин час, когато с помощта на камион е изваден на сухо. Двигателът продължава да работи два часа след инцидента.
Нормън е решен да продължи околосветския си полет, независимо, че голяма част от записващата апаратура е повредена от водата. Следващият етап на полета покрива разстояние около 17 000 мили (27 500 км) над планини и морета, включително и над Беринговия пролив. Норман ще прелети над 11 държави, разположени в Югоизточна Азия, Далечния изток и Северна Америка и полет над северния Атлантически океан.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка