Авиофест Драгановци 2010

Pan.bg 27 авг 2010 | 12:26 views (8031) commentaries(0)
img Текст и снимси - Венелин Пастърмаджиев, сп."Клуб КРИЛЕ"

Дъждовете не ни напуснаха и на следващия авиопразник, който се проведе на 3 и 4 юли на летателна площадка Драгановци – още преди да е започнало мероприятието се изля обилен дъжд, който буквално наводни полето, но променливото време бързо се смени и денят се оказа прекрасен за полети.
Малкото летище се намира по средата на пътя между Габрово и Севлиево, на около километър северно от село Драгановци, разполага с една полоса с направление 30/12, с асфалтово покритие и дължина 260 m. И още 250 m тревно покритие, надморска височина 258 m. Трябва да отбележим и че летателната площадка е вече официално лицензирана от 04.05.2010 г. главно благодарение на работата и усилията на инж. Мирослав Хинков.
Събитието се провежда за втора поредна година, но е забележимо колко работа е свършена от организаторите и как се е развило за относително краткия период, предлагайки богата и наситена програма – фестивалът беше открит с участието на официални лица като министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, кмета на град Габрово Николай Сираков, депутатите Цветомир Михов и Иван Иванов с последваща фолклорна програма, а начало на развлекателните полети даде и самият инжинер Хинков, който със своя Icarus C-42 летя заедно с министър Дончев. През целия ден в хангара се провеждаха разнообразни лекции на авиационна тематика, а от фирма „Телесис” ООД демонстрираха своите продукти в областта на авиониката, като в ролята на технологичен демонстратор се яви фирменият TL 2000 Sting Carbon RG.
Хубавото време позволи на практика непрестанни полети през целия ден почти до залез слънце, като във въздуха за развлекателни и групови полети се вдигнаха мотопарапланери и мотоделтапланери, летяха трите самолета на авиоучилище Ратан, базираните на летището самолети Sky Ranger и Ikarus C-42. Голямо любопитство предизвикваха полетите на дошлия от летище Горна Оряховица вертолет Enstrom F-480B на Fortuna Air и многобройни издигания с привързан балон.

На втория ден полетите започнаха от ранна утрин и особено интензивно, като се включиха и нови посетители в лицето на долетелия от Ерден моторен планер L-13SW. Нищо не подсказваше, че денят ще е по-различен от предния, но много скоро се разви мощен облачен фронт и около обяд задаващата се буря прекрати авиофестивала и принуди участниците да побързат, за да отлетят преди дъжда. Но макар и малко преждевременно приключил, празникът си остана великолепен и като организация, и като настроение, и като видяно от участници и зрители, и ни остава само да благодарим на любезните домакини и да очакваме с нетърпение следващия авиофестивал, който ще е на 28.08 в Баня.


image

image

image

image

image

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка