Адвокат кацна на дърво в Балкана

Pan.bg 06 ное 2010 | 12:04 views (7909) commentaries(0)
img http://paper.standartnews.com/

Джип пази возилото в клоните в очакване на спецове да го свялят
63-годишен адвокат от Бургас кацна на едно... дърво. Почти като на филма с Луи дьо Фюнес, само дето край балканското село Ичера в гората се приземи самолет, а не автомобил. Ултралекият самолет марка "Икарус 42 ФИЛ" се е приземил аварийно на 2 км северно от село Ичера по пътя за Котел, казаха от полицията. Истинско чудо е, че бургаският адвокат Иван Тодоров се е отървал без драскотина.
image
Инцидентът е станал малко преди 15 часа в четвъртък. По неизвестни причини пилотът на двуместния моторен самолет е загубил контрол при управлението и го е приземил в гориста местност. Оказа се, че самолетът, чието тегло е 490 кг, е кацнал върху няколко дървета на не повече от 10 метра от реката. Очевидно при приземяването самолетът е засегнал и електропровода, защото останахме без електричество, казаха от кметството в село Ичера. Първите няколко часа без ток били още 4 села в района. Впоследствие аварийни екипи на ЕВН направили така, щото без електричество останало само село Ичера. Вчера по обяд в селото все още нямаше ток. Близки на адвоката пилот обичат да се жалват, когато токът спре за пет минути, а този път сме близо 24 часа без електричество, твърдят местните хора. Все още не се знае кой ще плати за ремонта на стълба и пускането на тока. Вчера преди обяд на няколко метра от самолета бяха дошли двама души с джип. Оказа се, че те са местни хора, които са в добри отношения с адвокат Тодоров. Чакаме подкрепа от специализирани органи, за да извадим машината, обясниха близките на юриста. Как обаче на практика ще стане това, никой не може да каже. Двуместният самолет е "кацнал" под много голям наклон. Самото придвижване до него е трудно. Според сливенския адвокат Сиво Сивов, който е бил летец в продължение на 30 години, изваждането на икаруса може да стане само с хеликоптер. Това, разбира се, ще бъде по-скъпо, считат специалистите. Според Сивов пилотът на самолета е попаднал на течение, от което не е могъл да се измъкне. В Балкана има такива много силни течения и леките самолети често стават тяхна жертва, обясни Сивов. Самият Иван Тодоров има къща в село Ичера. Местните хора твърдят, че той пребивава в селския си дом почти всяка седмица от четвъртък до неделя. Вчера обаче никой от семейството на адвоката не отвори на повикванията на репортера на "Стандарт". Според запознати, в момента разрешително за управление на лек самолет може да се изкара лесно, стига да си платиш курса. Не било нужно специално разрешение за коридор за летене. В село Ичера издадоха още, че адвокат Тодоров често прелитал над къщите им през последните дни. Оказа се, че бургаският юрист притежава и гараж за своя самолет. Той се намира извън селото на около километър от мястото, където е станал инцидентът, до самото шосе за Котел. Външно хангарът прилича на гараж за автомобил. Според местните обаче там стои малкият самолет на адвоката. Вчера в сградата нямаше никой. Все още не е ясно по какъв начин адвокат Тодоров е слязъл от самолета на земята. Разстоянието видимо е повече от 2-2,50 метра. Не е изключено той да е отворил парашута, който задължително трябва да носи, и да се е спуснал по него, казаха запознати. Първите информации за инцидента край село Ичера бяха съпроводени със съобщения за двама души в самолета. В селото обаче казват, че адвокатът е бил сам. Междувременно стана ясно, че Тодоров

използвал за писта поляната до хангара
за неговия самолет. Природата сякаш е изваяла тази поляна само за излитане и кацане на лекотоварни самолети. Така без грам инвестиция теренът, който е частна собственост, може да се използва за излитане и кацане. "Стандарт" научи, че на мястото на инцидента са пристигнали полицаи. Те очакваха, че ще имат работа, а само се подсмихваха, виждайки кацналия на дърветата самолет, казаха овчари.
Преди да си купи моторния самолет, Иван Тодоров имал делтапланер, с който прелитал над Балкана. В момента чисто нов двуместен лек самолет
може да се купи за около 50 000 евро
твърдят специалисти. На старо цената падала двойно. Много от българите обаче предпочитат да купуват части от самолет от Централна Европа, които сглобяват тук. Така возилото им излизало още по-евтино. Във всеки случай адвокат Тодоров ще запомни 4 ноември и най-вероятно всяка година ще дава курбан. Защото подобно кацане при инцидент във въздуха рядко завършва благоприятно.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка