Любовта към небето развела полк. Велчев

Pan.bg 04 яну 2011 | 10:13 views (7123) commentaries(0)
img http://paper.standartnews.cом

Чудо е на път да вдигне отново на крака пенсионирания полковник от авиацията Велчо Велчев, който се сгромоляса с делтаплана си край пистата в Долна Митрополия. От инцидента в края на миналия септември досега ветеранът бе прикован на легло в дома си в Плевен. Двата му крака бяха натрошени на различни места. С метални шини и пирони ортопеди от Военномедицинската академия скрепили костите му. Раните видимо зарастват добре. Към края на януари му предстои важен контролен преглед. Тогава лекарите ще решат кога и как да проходи.
Ще остана авантюрист до последно, убеден е полковник Велчев. Педалите ми потрошиха краката. С тях управлявам моторния делтаплан. Носещото колело се извъртя и двата педала ме прекълцаха като в клещи", спомни си 67-годишният офицер от запаса за драматичните секунди от падането. Те му се сторили цяла вечност.
"Можех да си вдигна краката, щях да изоставя управлението и сигурно нямаше да пострадам толкова зле. Но трябваше да се предам. А пък аз се страхувах за курсанта, когото возех зад гърба си. До последно не се отказах в опита си да се приземим нормално и почти успях. За мой ужас порив на вятъра ни завъртя, а крилото закачи земята. Скъса се едно от въжетата и делтапланът с двигателя рухна. Не ми достигна височина, а това е кошмарът на пилота", разказа преподавателят по двигатели с вътрешно горене на авиационни машини. Той и четвъртокурсникът Данаил Митев паднали на кацане край пистата. Курсантът почти се отървал невредим, скочил на крака, освободил окървавения Велчев от коланите и повикал помощ.
Доцент Велчев тъкмо приключил с кариерата си във факултета на ВВС - броени дни преди инцидента излязъл в пенсия. Дошъл в училището да сдава имуществото, но след два дни пък предстояло събиране на неговия випуск, разказа той в дома си. Колегите му настояли да им направи шоу с делтаплана, тъй като от авиобазата отказали да вдигнат самолет "Пилатус" в демонстрационен полет. А Велчо Велчев е един от доайените на делтапланеризма в България. Апартаментът му е пълен с купи и медали от десетки състезания. Ето затова предприел опасното летене - за да се подготви за шоуто.

"Дълго време преди това не летях с делтаплана, направих дълъг основен ремонт на мотора му. Монтирахме го с няколко курсанти заедно с крилото, но не на моята рама с колелета. В този ден излетях с друга "количка" - фабрично производство, френска. С нея във въздуха се почувствах малко непривично, крилото не бе балансирано добре. Облетях делтаплана два пъти, уж всичко бе наред и се прибрах. Но едното момче от курсантите, сержант Митев, ми се примоли и той да полети с мен. Просто не можах да му откажа", сподели раненият полковник." Щом се вдигнахме, усетих силна турболенция и бързо реших да се спускаме. Имах авариен план за критични случаи, но не бях сам и се отказах от него. Наблизо има струпани бали слама, можех да да се откопчая и да скоча върху тях. Можех и на място да изправя крилото в мъртва точка и пак да се спася. Щеше обаче да пострада момчето", пресмята Велчев шансовете, които не използвал.
Инцидентът с падането на пенсионирания преподавател и курсанта на територията на бившето военновъздушно училище бе разследван първоначално от военната прокуратура в Плевен. Впоследствие случаят бе прехвърлен на районната. "Пострадах само аз, но сигурно ще ме обвинят, че съм държал на територията на училището собствения си делтаплан. Но той стоеше в хангара 15 години, през които началниците искаха от мен да правя демонстрационни полети с развети транспаранти. Никой досега не каза, че това е престъпление. Всъщност аз не съм изнесъл нещо от училището, а съм внесъл мой летателен апарат", недоумява доцентът. В същия хангар била оставена на съхранение и чесната на Алиса Софиянска, която също е частен самолет, а на никого не е търсена отговорност.
"В няколко години поред на криза моят делтаплан единствен излиташе от пистата в Долна Митрополия", спомня си Велчо Велчев. - "Откривал съм неведнъж авиационни фестивали, летях даже за реклама на кампанията срещу дрогата сред учениците. Изтърпях страшна болка, но най-много съжалявам, че последиците от злополуката най-тежко понесе синът ми Николай. Той заряза работата си в САЩ и се превърна в болногледач. Разведох се, сега съжалявам, че не се ожених после отново. Авиацията е моя съдба, а вече съм на сериозна възраст, за да се променям тепърва. Явно ще си остана авантюрист до последно", признава ветеранът. Само веднъж да си стъпи на краката, веднага щял да ремонтира делтаплана, закани се той.
Полковник Велчев е доктор на науките и е сред българските спецове, които имат лиценз да поправя редки марки руски самолети. Такива като него се броят на пръсти в държавата. Предишното ръководство на базата обаче му наложи забрана да лети с делтаплана заради смехотворен инцидент с бившия вътрешен министър Румен Петков. По време на мотоциклетно състезание ексшефът на МВР гледал от трибуната, когато делтапланът на Велчо се насочил точно срещу него. Бодигардовете на министъра се хванали за кобурите, вземайки го за атентатор. На другия ден полковникът бил привикан и смъмрен от началството. На предишните избори той бе издигнат за кандидат-кмет на родния му град Пордим от "Атака".

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка