Десетте най-големи мегаяхти

Pan.bg 18 ное 2010 | 00:22 views (7854) commentaries(0)
img Profit.BG - 02 Ноември 16:30
Мегаяхтите са една от най-големите и най-скъпите играчки на богатите - плаващи палати с уникални удобства, които могат да струват стотици милиони долари.Мегаяхтите са частна собственост, разполагат с професионални екипажи и се срещат най-често в Средиземно море, Карибите и Близкия Изток. Всяка година сайтът SuperYachts.com изготвя класация на най-големите яхти в света, която след това дава право на собствениците да се хвалят, с това че имат най-големите плавателни съдове. В класацията има яхти, които все още не са извършили първото си плаване, но тези нови плавателни съдове се очаква да бъдат доставени на собствениците им до края на 2010 г.Ето и кои са най-големите яхти в света:

10. Al Mirqab Дължина: 133 метраВърхова скорост: 23 възелаМощност: 13 400 конски силиС дължина от близо 133 метра Al Miqab е десетата най-голяма яхта в света. Тя е собственост на емирът на Катар Хамад бин Ясим бин Джабер Ал Тани. Яхтата е пусната по вода през 2008 г. а цената й е между 250 и 300 млн. долара. Плавателният съд е считан за един от най-красивите в света като има награди за моторна яхта на годината и най-добър вътрешен дизайн от 2009 г.Al Mirqab побира до 60 госта и 60 души екипаж. На нея има площадка за хеликоптери, джакузи на палубата, киносалон и асансьор. Яхтата тежи With 5,511 тона и плува под флага на Каймановите острови.

9. Serene Дължина: 134 метраВърхова скорост: N/AМощност: N/AПостроената от Fincantieri Yachts и проектирана от дизайнерите на Espen Oeino яхта Serene ще бъде представена през тази година, като в момента по нея текат довършителни работи, според SuperYachtTimes.com. Когато бъде завършена, Serene ще бъде най-голямата яхта, построявана някога в Италия.Изграждането на яхтата започва през 2007 г., а Serene е считана за една от технологичните яхти в света. Тя разполага със седем палуби, две площадки за хеликоптери, хамбар за голяма подводница и голям вътрешен басейн.


8. Savarona Дължина: 135 метраВърхова скорост: 18 възелаМощност: 6 600 конски силиSavarona преди време беше най-голямата яхта в света. Тя е построена през 1931 г. и дължината й със сигурност изпреварва времето й. Яхтата е била предназначена за президентско ползване. Плавателният съд е собственост на Турция, но в последните години е отдавана на редица клиенти. На 30-ти септември 2010 г. обаче яхтата отново е върната на турската държава, след като е замесена в скандал с проститутки с участието на казахстански бизнесмен.Това е първата яхта, построена от германската компания Blohm and Voss. Построяването й е струвало 4 млн. долара (сумата се равнява на 57 млн. долара през 2010 г.). Известна е с украсения си със злато 85-метров парапет, както и с библиотеката, плувния си басейн и турската баня.

7. Rising Sun Дължина: 138 метраВърхова скорост: 28 възелаМощност: 48 920 конски силиЯхтата е собственост на основателя на Oracle Лари Елисън и на медийния магнат Дейвид Гефен. Има слухове, че Елисън е поръчал построяването й, за да разполага с по-голяма яхта от тази на съооснователя на Microsoft Пол Алън. Построената през 2004 г. и обновена през 2007 г. Rising Sun Може да побере 15 гости и 45-членен екипаж.Годишната поддръжка на яхтата струва 13 млн. долара, а разходите за построяването й надхвърлят 200 млн. долара. Rising Sun е толкова популярна, че има собствен уебсайт YachtRisingSun.com.

6. Al Salamah Дължина: 139 метраВърхова скорост: 22 възелаМощност: 17 540 конски силиШестата най-голяма яхта в света е Al Salamah, собственост на министъра на отбраната на Саудитска Арабия принц Султан бин Абдул Азиз. По-голяма част от яхтата, построена в германия от HDW и Lurseen Yachts, е обвита в тайнственост. Смята се обаче, че плавателният съд има над 80 стаи, площадка за хеликоптери и закрит басейн със стъклен покрив.Кодово й име, докато се строи е “Mipos,“ (съкратено от Mission Impossible), защото е построена само за 2 години и струва над 200 млн. долара. Яхтата може да приеме до 40 гости и 96 души екипаж и е обновена през 2009 г., десетилетие след представянето й.

5. El Horriya Дължина: 145 метраВърхова скорост: 16 възелаМощност: 19 550 конски силиПетата най-голяма яхта в света е и една от най-старите Мегаяхти, които все още са в действие. El Horriya първоначално е построена в Лондон през 1865 г. за Краля на Египет, а дължината й е увеличена през 1872 г. и през 1905 г. Последното обновление на яхтата е през 1987 г.El Horriya стои на котва до пристанище Александрия и в момента се води тренировъчен кораб за египетските военноморски сили. Яхтата обаче все още има капацитет за 160-членен екипаж.

4. Prince Abdulaziz Дължина: 147 метраВърхова скорост: 22 възелаМощност: 15 600 конски силиСобственост на кралското семейство на Саудитска Арабия Prince Abdulaziz преди време е била най-голямата яхта, построена през 20-ти век, като за първи път е пусната по вода през 1984 г. Плавателният съд се използва от кралското семейство както за официални случаи, така и за лични пътувания.В най-широката си точка Prince Abdulaziz е дълга 18 метра. Тя може да побере до 64 гости и 65-членен екипаж като тежестта й е 5.092 тона.

3. Al Said Дължина: 154 метраВърхова скорост: 25 възелаМощност: 21 992 конски силиAl Said е собственост на Султана на Оман и е поредната яхта на кралско семейство, която попада в класацията. Плавателният съд има шест палуби и концертна зала, която побира оркестър от 50 души. В най-широката си точка яхтата е близо 24 метра дълга.Al Said е завършена през 2008 г., а дизайнът е на Espen Oeino International, която проектира и яхтата Octopus на Пол Алън. Al Said може да приеме до 70 гости и до 154 души екипаж.

2. Dubai Дължина: 161 метраВърхова скорост: 26 възелаМощност: 38 500 конски силиВ момента яхтата е собственост на шейха на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум, но построяването й първоначално е поръчано от принц Джефри Болкиа от Бруней. Построяването й първоначално е забавено до 2001 г., когато шейхът откупува проекта за 300 млн. долара.Яхтата може да се похвали с луксозен вътрешен дизайн, който включва изискани материи и ръчно наредени мозайки, спираловидно стълбище, чиито стълби сменят цвета си, редица стаи за ВИП -гости и седем палуби. Яхтата също така има басейн, няколко джакузита и площадка за хеликоптери, която може да обслужи хеликоптер с тегло над 10 тона. Dubai може да приеме 115 души, в това число екипаж и гости.Твърди се, че шейхът обмисля удължаване на яхтата с около 2.5 метра, за да се сдобие с титлата Собственик на най-голямата яхта в света. Засега обаче Dubai остава на второ място.

1. Eclipse Дължина: 162 метраВърхова скорост: 25 възелаМощност: N/AСмята се, че цената на Eclipse около 1.2 млрд. долара, което я прави не само най-голямата, но и най-скъпата яхта в света. Eclipse трябва да бъде доставена по-късно през годината на руския милиардер Роман Абрамович, който е известен с това, че харчи много за различни неща от мегаяхти до английския футболен клуб Челси.Eclipse разполага с две площадки за хеликоптери, 11 кабини за гости, 2 плувни басейна, външна камина и танцова зала. Плавателният съд също така има противоракетна защита и система, която пречи на папараците да правят снимки.Eclipse също така има подводница за трима души и може да приюти до 30 гости и 75-членен екипаж. Доста от параметрите на яхтата все още предстои да бъдат потвърдени, но се смята, че дължината й е между 162 и 163 метра. Очаква се тя да бъде доставена на Абрамович до края на тази година.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка