Лъчезар Братоев: Не карайте бедните да намразват богатите

Pan.bg 07 мар 2011 | 12:32 views (10286) commentaries(2)
img За капитан Лъчезар Братоев морето е професия, бизнес, хоби, любов и призвание. В бранша е вече близо четвърт век. Кап. Братоев е председател на Асоциацията на яхтените пристанища у нас, президент на Асоциацията на производителите и вносителите на яхти, вицепрезидент на Българската федерация по ветроходство. 48-годишният яхтсмен е най-големият собственик на луксозните возила на Джеймс Бонд - фирмата му "LZ Яхтинг" е представител на любимата марка на агент 007 -"Сънсийкър" за България и Румъния.
- Кап. Братоев, върнахте се от най-голямото и първо за годината изложение на яхти в Лондон (6 до 16 януари). Какви бяха премиерите? Кризата намали ли интереса към морските луксозни возила?
- Боут шоуто в Лондон беше значително по-добро, по-голямо и по-лъскаво в сравнение с миналата година. Основната фирма, която доминира на пазара, е "Сънсийкър"- с 34% дял търсене на марката. На второ място е "Азимут" - с 18%, и на трето - "Принцес" с 16%. Новият модел е "Предатор 115" - истинско бижу, най-хубавата яхта в България досега. Като големина е същата като "Пършинг" на "Армеец", но с несравнимо по-голям комфорт и като цена е по-добра - под 10 млн. евро, докато "Пършинг"-ът е 14 млн. (говорим за цени по каталог). Другата премиера е на "Манхатън 73", която за мен е най-хубавата голяма яхта от среден клас и струва около 2,5 млн. евро. Заради кризата, която не отмина и яхтинга, всички фабрики на "Сънсийкър" са намалили продукцията си. В момента почти няма модел, който мога да предложа по-рано от 2012 г., ако се плати сега.

- Означава ли, че по-голямото търсене на яхти е индикация, че се излиза от кризата?
- Общо взето, нещата се успокоиха, не че кой знае колко са порозовели финансово. Но хората видяха какво им е дереджето и стъпиха по-здраво на земята. Защото като дойде кризата - ни завари неподготвени, както падналият сняг ни заварва. Като мина година, година и половина, всеки си видя мястото, намали си желанията. Ако някой е искал да си купи 30-метрова яхта, сега ще си купи 20-метрова. Този, който е искал 20-метрова, ще си купи 10-метрова. Но така или иначе ще си купи, защото животът върви. Ако чакаме да дойде време без кризи, то ще дойде, но в рая. На Земята няма как да стане. Все ще има нещо, което пречи и те кара да се бориш, но това те държи жив. Сериозните клиенти, които са свързани с морето и искат да си почиват по този начин, който е доказано най-добрият, не се отказаха от яхти - отказаха се от по-голяма и си взеха по-малка.


- На миналогодишното изложение в Лондон Димитър Бербатов оглеждаше яхти на вашия щанд - на "Сънсийкър". Не е ли вече сред клиентите на морските лимузини на Бонд?
- Бербатов е много зает в момента. Манчестър Юнайтед имаше мач по време на изложението. Предният път, когато дойде, каза, че дори и да има пари, няма време да ползва лодка. Като излезе от активната кариера, ако е събрал достатъчно средства, сигурно ще ни стане клиент. Бербатов не може да си купи друга лодка освен "Сънсийкър".

- Богатите сменят ли яхтите по-често от жените си?
- Мисля, че си сменят яхтите по-често от жените. Най-щастливите хора от моите клиенти са тези, които не си сменят жените. Имам най-голям досег с най-богатите хора в България. Тези, които имат стабилно семейство, не мога да твърдя, че са чисти и неопетнени като момина сълза, но са успели и щастливи. Тези, които си сменят жените често, нещо им куца.

- Все пак кризата удари ли вашия бизнес в България?
- За първите 9 месеца на 2008 г. бяхме продали 43 яхти, за цялата 2009 г. - 13, а за 2010 г. - 15. Има ръст вече и той не се изразява само в 2 броя яхти, а като размери и като оборот повишението е почти двойно. Но е недостатъчно, защото зависи откъде тръгваш. Кризата ни завари с 53 непродадени яхти, голяма част малки, но някои от тях за над 1 млн. евро. И това се отрази много зле. Добре, че банките са търпеливи и ни изчакаха да почнем да излизаме от кризата и да не оставяме лоши кредити след себе си. Но ако почваш от нулата и имаш 13-15 продадени яхти, трябва да си най-щастливият човек на земята. А при положение, че ти тежат петдесетина яхти, в момента имаме 36 на склад, не могат тези продажби да покрият разходите и финансовото осигуряване на стока.

- Какво е положението на румънския пазар?
- Румънският пазар е по-зле от българския, но е с голям потенциал. Имаме офис в Букурещ и ще отваряме два магазина в Констанца и Мангалия. Със сигурност ще сме на загуба първите години. Но в Румъния има много по-богати хора, имат трима милиардери. У нас се говореше за един, който не е вече жив, за друг, на който му фалираха половината фирми. Като отидеш на дискотека "Бамбук" в Букурещ, около нея ще видиш повече коли "Ролс-ройс", отколкото в цяла България.

- Освен кризата какво друго се отрази негативно на яхтения бизнес?
- Най-негативно се отрази отношението на предното правителство, което не се оправи и при сегашното. За предните управляващи това е нормално - нали са от БСП, от БКП. Но смятам, че сегашното правителство не трябва да продължи тяхната линия. Имам информация от първа ръка, че се прави и е по-лесно да се противопоставят богатите хора, които са максимум 4% от населението, на бедните - 96% гласоподаватели. Популизмът надделя и обявиха първо за най-големите бандити в държавата яхтсмените, след това певците и след това кой ли не. Когато метнаха нас, яхтсмените, защото аз освен продавач, съм и активно ползващ яхти, след това нищо не се чу. Освен това, че някой имал фирма за дрехи и си купил яхта на тази фирма. Има много такива, които са си купили къщи за офиси или коли на фирмите. Това са неща, които данъчните трябва да следят ежедневно, а не да правят някакви фойерверки. Да проверяват яхтите всеки ден. И да се интересуват от резултата, а не какво са написали вестниците и какво са показали телевизиите. "Хляб и зрелища", ама не сме в Рим, а в България и в ХХI век. Трябва да се стимулират богатите хора да си купуват самолети, яхти и скъпи коли в България. А не да си държат "Ферарито" във Франция, яхтата в Италия, а самолетът да се води на офшорна фирма. Като изгоним богатите хора, ще напълним държавата само с бедни. Държавата ли ще им осигури работа и всички ще направи чиновници ли?! Този човек, който си е купил яхта за 5 млн. лева в България, означава, че си е платил данъците от обороти за 50 или 100 млн. евро. Данъчните трябва да помагат на всички хора да си платят данъците, вместо да предприемат респресивни мерки. Сега се сещам какво пише на полицаите в САЩ - to serve and protect - да обслужва и да защитава. Това трябва да е мотото и за нашите полицаи, и за нашите данъчни служители.

- А Доган как си купи скъпа яхта - след платени данъци ли?
- Доган няма яхта. Яхтата, която казват, че е на Доган, е купена от мен. Нали има документи, яхтата е купена от фирма и тя е известна на всеки данъчен, който е дошъл да провери и мен, и нея. Били виждали Доган на нея. И мен са ме виждали, и много други хора са виждали на нея. Фирмата, че е дала на някой да я ползва, си е нейно право. Но яхтата не е на Доган.

- Атаките прогониха ли много яхти извън България?
- Не бих казал, че прогониха много яхти, а прогониха почти всички, включително и от пристанище "Марина Диневи". Преди нямаше място и постоянно купуваха понтони. Сега тези разходи, които яхтите правиха на нашите пристанища, ги правят в Гърция, Италия, Хърватска, Турция. Примерно една яхта, ако е харчила 4-5 хиляди евро в България, сега плаща 12 хиляди евро във Франция. Като казах за пристанището на братя Диневи - защо ще го затварят или събарят? Ако е незаконно и са го строили с крадени пари, да им го вземат! Как ще го събарят - това е една перла по нашето море.

- Ще дойде ли времето, когато и средният българин ще си позволи такъв лукс като яхта?
- Аз много пъти съм казвал каква е разликата в яхтинга в САЩ и в Европа. В Щатите имат 4 пъти повече яхти, отколкото в целия останал свят. Американците са осъзнали, че яхтата им трябва, за да си починат и да прекарат добре. Това е начин на мислене. Американците никога няма да си купят вила. В България може човекът да няма за ядене, но има къща и вила. В САЩ всяко семейство има яхта, а не като тук - само суперелита. С нея това лято американското семейство ще обиколи Черно море, другото лято - Егейско море. Пътуват, кефят се, почиват. Моята лична статистика е, че на 8 млн. българи 800 могат да си купят голяма яхта - над 1 млн. евро, 8000 да си купят яхта за под 100 000 евро. Аз се надявам в добрите години да накарам 1% от тях да си купят годишно - 8 от 800 - голяма яхта, и 80 от 8000 - малка яхта. Дали е вярно, ще покаже бъдещето.


Източник: Интервю на Кръстина Маринова, в-к "Стандарт"

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Данаил Лазаров 30 май 2016, 16:58
   
  1
   
  0

  Моля нека всеки да види от тези линкове тук по какъв престъпен и крайно несправедлив начин бях обвинен аз от второ РПУ на МВР-Варна от старши разследващ полицай М. К. по ДП № 1991/2013 г. и 1852/2013 г. чрез склоняване на свидетели да лъжесвидетелстват срещу мен от страна на ст. разследващ полицай М. К. и чрез подправени и фалшиви показания аз бях несправедливо обвинен от полицията и изправен пред съд, където бях признат за виновен, но сега малко преди края на обжалванията ми истината се разбра по моя случай и свидетелите си признаха писмено по делото как от полицията са ги карали да лъжесвидетелстват!

  http://varna.topnovini.bg/node/706473

  http://topnovini.bg/node/657593

  https://www.facebook.com/%D0%9D%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-1795037870724852/

 2. #2
  Данаил Лазаров 31 май 2016, 12:25
   
  1
   
  0

  Искам да уведомя всеки от Вас да знае, че по моето досъдебно производство 1991/2013 г. и 1852/2013 г. и по това на г-н Лъчезар Братоев се установи една много важна и основна информация, че полицайката от Общинска полиция Й. М. по досъдебното производство на г-н Братоев и свидетеля В. И. по моето досъдебно производство са лъжесвидетелствали пред една и съща дознателка от едно и също районно управление на МВР-Варна. Става въпрос за периода от 24.10.2013 г. до 02.2014 г. пред старши разследващ полицай М. К. от второ РПУ на МВР-Варна пред която дознателка е лъжесвидетелствал първо по моя случай свидетеля В. И., който твърди, че именно тази дознателка го е склонила да лъжесвидетелства против мен веднъж пред нея и втори път пред съдия по чл. 223, ал. 1 от НПК, както и да даде показания от името на своята прабаба и дори накрая да разпише прабаба си в протоколите за разпит.
  Това автоматично показна, че въпросната дознателка, ст. разследващ полицай М. К. от второ РПУ на МВР-Варна в период от по малко от 4 месеца е извършила две абсолютно идентични престъпления по чл. 293, ал. 1 от НК в случая на г-н Братоев, а в моя случай и по чл. 311, ал. 1 от НК като е склонявала свидетели, обикновени граждани и полицейски служители да лъжесвидетелстват против други граждани за да могат да им бъдат повдигани несправедливи обвинения и те да бъдат изправяни пред съд!

  https://sputnik.bg/tragna-nakazatelniyat-protses/

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка