NEXT WAVE – яхта обикаля света, за да изучава малцинствата и да помага на хората

Pan.bg 22 юли 2009 | 22:57 views (13221) commentaries(0)
img Зорница Буковска, Николай Димов - сп."Клуб ОКЕАН"

Интересен плавателен съд акостира на пристанище „Център” Бургас в края на юни и бе на кея повече от 2 седмици. Оказа се, че ветроходът Next Wave не е тук случайно, или за ваканция, а има точно определена мисия.
Всъщност в момента на създаването си, яхтата е наречена „Елида IV”. Регистрирана като пасажерски кораб, „Елида IV” току що завърши 5 годишното си изследване и се намира в отлично състояние.
Дългата 48,1 м ветроходна красавица е излязла на бял свят, за да служи на Шведска християнска благотворителна организация и се използва във връзка с евангелизма между младите хора във Швеция и Норвегия.
Next Wave е един от целенасочено създадените плавателни съдове, които изразяват най-ярко волята на обществото да помага на нуждаещите се. Собственост е на благотворителната организация Youth With A Mission (YWAM). YWAM е международно християнско движение, учредено, за да „служи на Господ из целия свят”. Можем да ги оприличим на мормоните от щата Юта, с тази разлика, че те обикалят по суша, а YWAM по море. По настоящем организацията оперира в над 150 страни. Повече от половината й персонал действа в държави като Бразилия, Корея, Индонезия, Индия или Непал. Ветроходът непрекъснато броди морската шир и издирва нуждаещи се от помощ хора, като всяко едно пристанище е различно и по-голямо предизвикателство.

Годишно членовете на YWAM се срещат с над 400 000 души, нуждаещи се от физическа или духовна подкрепа. Те се грижат например за децата от улицата в Южна Америка, помагат на зависимите от наркотици в Северна Америка и Източна Европа, подпомагат с храна и убежища бежанци и жени в нужда в Африка и Азия.
YWAM притежава собствен университет за обучение на състава, наречен просто „Университет на нациите”. В него бъдещите мисионери изучават различни дисциплини в сферата на медицината, психологията, социалните отношения и др. Освен това начинаещите минават през т.нар. Discipleship Training School, където получават начални познания по ветроходство, рибарство, оцеляване в трудни условия, навигация, хуманитарна помощ, изучаване на не особено разпространени езици и т.н.
YWAM се сдобива с Next Wave през март 2007 година. Екипажът на ветрохода наброява 16 души и има възможност да вземе 32 желаещи да се обучават. В случай, че сте удобрен да се присъедините към постоянния екипаж обаче, сте задължени да подпишете 2 годишен договор и трябва да сте минали поне т.нар. Discipleship Training School (DTS), където да ви въведат в основите на хуманитарните мисии. Освен това екипажът може да поиска 2 седмичен изпитатателен срок, който се е случвало да се проточи цяла година. Не е нужно да имате предишен опит във ветроходството, защото на това тепърва ще се учете.

image

image

image

Снимки: Николай Златев, сп."Клуб ОКЕАН"

Next Wave може да побере на борда си 52 легла и голяма зала за срещи, която пък от своя страна предоставя достатъчно място и за класна стая.
На 3 юли след успешно завършена мисися Next Wave отплава от Централно Пристанище Бургас. Преди посещението си тук яхтата бе и на кратка визита във Варна.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка