РЕГАТА „ТРЕТИ МАРТ”: 54-ТО ИЗДАНИЕ

Pan.bg 03 мар 2010 | 21:28 views (8744) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб Океан”
снимки на автора


В деня на националния празник завърши тридневното 54-то издание на най-старото ветроходно състезание у нас – Регата „Трети март” с лодки клас „Ял-6”, която традиционно открива националния ветроходен календар. От 2007 г. организатор на регатата е Морски клуб „Приятели на морето”, през 2008 и 2009 г. съвместно със Спортен клуб „Лазур”, а през тази година съвместно със Спортен клуб „Черно море - Бриз”. В надпреварата участваха над 120 ветроходци – 21 екипажа, представляващи 17 клуба от 7 града, от които 10 лодки от Варна, по 3 от Силистра и София, 2 от Поморие и по една от Търговище, Несебър и Балчик.
image
В регатата не можа да се включи 16-кратният победител в нея и най-добър български състезателен ветроходец – Михаил Копанов, поради участие в две гръцки регати в клас „Фин” в първата половина на март. За първи път главен съдия бе инж. Ангел Анегностиев, а за пореден Леополд Лудвиг – главен „двигател” в подготовката и провеждането. Трите състезателни дни, предложили тежки условия – дъжд, безветрие и свеж вятър, и завършили без произшествия, позволиха 4 гонки по дистанция „триъгълник”, изпълнени с остра конкуренция до последния галс. Сред половин дузина спонсори най-щедър бе „Сени” ООД, осигурило съдийски кораб и награди.

image
На първо място в класирането се нареди лодката на МК „Търговище” с лодководач Галин Димитров, на второ – ЯСК „Несебър – Приятели на морето” (Явор Колев) и на трето – Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец” (Ивелин Илчев – най-млад лодководач). Ако в някаква степен е изненада, че лодката на „неморския” Търговище се класира първа, сигурно е симптоматично, че в първата осмица са и трите лодки на „дунавския” Силистра, а целият военен флот се представи с 4 лодки, от които 3 на Морското училище. А иначе и този път Регата „Трети март” си бе традиционен ветроходен празник, среща на поколения елитни състезатели, млади последователи, ветерани, спонсори и съмишленици на красивия морски спорт.
image

image

image

image

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка