Живот за морските фарове на три морета

Pan.bg 31 май 2010 | 16:16 views (8042) commentaries(0)
img Международна инициатива за опазване на романтичните морски символи край Черно, Азовско и Каспийско море ще започне официално от Поморие
Първият, който посрещна 2009-а, бе дежурният на шабленския фар. Това е най-източната точка в родината ни.
Международна инициатива за опазване на морските фарове в три морета ще започне официално в Поморие.
Целта на идеята, към която до момента са се присъединили 51 държави и 450 морски фара, е създаване на глобално общество на пазачите на тези съоръжения в Черно, Азовско и Каспийско море.
Учредителното събрание ще се проведе при фара на нос Емине на 20 август, когато е Международният ден на фаровете.
Подробностите станаха ясни преди дни на среща в приморския град. Кметът на общината инж. Петър Златанов припомни, че в древно Анхиало е имало античен фар, който е съществувал преди цели 2000 години.

Според него морските фарове са още една възможност да се привлекат туристи, тъй като "всеки фар, светещ в морската шир, развива фантазията на посетителите, около тях витае някаква мистика, има нещо тайнствено, нещо вълшебно".
Живеещите край бреговете на моретата гледат на тях не само като на инженерни съоръжения, но най-вече като на културни обекти, отбеляза инж. Златанов.
image
Участниците в срещата се обединиха около становището, че в тези полезни и романтични постройки, които често са в западнало състояние, може да се влее нов живот, за да се превърнат в исторически, културни и туристически атракции.
Да възпитават младите в любов към морето, приключенията и неизвестното, както е било от хилядолетия, съгласиха се те.
Първата стъпка в тази посока вече е направена с издаването на календара "Български Черноморски фарове" в тираж 1000 броя.
Най-старият и достолепен фар край бреговете ни е Шабленският, който е на близо два века. И днес високата му 32 м осмоъгълна кула излъчва светлина на всеки 25 секунди и се вижда на далечина 17 морски мили.
Историята му датира от средата на XVIII век. След кримската война френско дружество сключва договор с Високата порта за строеж и експлоатация на светещи съоръжения, които да показват на плавателните съдове опасностите в морските дълбини. По българското Черноморие дружеството построява цели седем фара.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка