Наръчник за оцеляване на куротиста по българското Черноморие

Pan.bg 23 юни 2016 | 14:07 views (5436) commentaries(0)
img Наръчник за оцеляване на куротиста по българското Черноморие

„О, то и в края на миналия туристически сезон имаше престрелка, ама ние се снишихме и, Слава Богу, успяхме да се изнесем!” – разказва току що пристигнала летовничка в Слънчев бряг. Тя звучи като човек, когото не могат да притеснят няколко престрелки и отива отново в комплекса. Туристката очевидно е придобила важни за оцеляването в курорта умения - снишава се бързо и още по-бързо се изнася, когато наоколо започнат бойни действия, наричани упорито от управляващите „битови скандали”. В багажа й вероятно освен бански, има бронежилетка, каска, а защо не и пълно защитно снаряжение. Министерството на туризма не може да разчита, че всички са толкова добре подготвени и вместо да обявява безсмислени конкурси за ново лого, по-добре да изготви наръчник за оцеляване по българското Черноморие. Той трябва да бъде разпространяван на рецепциите на хотелите, а туристите да бъдат допускани да се настанят, само ако са се запознали с инструкциите. Ето няколко предложения за неговото съдържание.

„ Добре дошли в Слънчев бряг! Съветваме ви да пристигнете в комплекса в добра физическа форма. За целта започнете тренировки поне няколко седмици преди датата на заминаване. Наблегнете на мускулите на краката. Способността да бягате бързо е от съществено значение по време на престоя ви в комплекса. Развивайте рефлексите си. Вечерно време цялото семейство може да си подава малка топка, а за децата препоръчителна и забавна е играта „кой ще се скрие най-бързо под масата”. Началото й се дава със звук, наподобяващ куршумен изстрел. Необходимите умения за оцеляване по време на вашето летуване ще бъдат подобрени с кратък курс по военно обучение, провеждан на място, в случай на възникване на битови скандали в курорта. Ще бъде тествана способността ви бързо да реагирате на командите „Падни”, „Стани”, „Сниши се” и „Залегни”, както и личната ви преценка какво действие да извършите, когато няма кой да ви подаде правилната команда. Планирайте почивката си от рано. Запазете стая на най-високия етаж в хотела. Това ще ви гарантира максимална отдалеченост от наземни битови скандали. Министерството на туризма не носи отговорност, ако следващата махленска свада в Слънчев бряг започне с нападение от хеликоптер. Изборът на висок етаж е препоръчителен и заради балконинга и желанието ни е да ви спестим неприятния звук и картина на падащо пред очите ви тяло. Ако самите вие смятате да провеждате балконинг, съветваме ви да наемете стая на по-долен етаж.

Подгответе добре багажа си. Слънцезащитните масла са важни за здравето на кожата, но от по-съществено значение е целостта на тялото. Изберете защитното си обекло добре, като две-три седмици преди заминаване следете информационните емисии и най-актуалните тактики при водене на битов скандал. Посъветвайте се със специалист какви успокоителни са най-подходящи, за да издържите предстоящата почивка. Напомняме ви в никакъв случай да не прибягвате до самолечение и да не предоставяте предписаното на вас лекарство на друг човек. Преценете с какво транспортно средство да се придвижите, с оглед на проблемните паркоместа в района. Припомняме ви, че БТР-ите са единствено и само собственост на българската армия. При появата ви с БТР в комлекса, ще бъдете подложени на проверка. При настаняване в хотела огледайте добре разположението на стаята. Ако се открива гледка към заведение, в което е възможно да възникне битов скандал, в никакъв случай не излизайте вечерно време на балкона. Изтеглете леглата максимално далече от прозорците и не включвайте осветлението. Най-добре е да не ползвате стаята за пренощуване. Съветваме ви да спите на плажа, където също ще се чувствате скъп гост на курорта, тъй като цената на шезлонгите и чадърите ще е почти равностойна на тази, която вече сте заплатили за хотела. Пийте си редовно успокоителните. Хранене. Изборът на място е по ваша преценка. Напомняме ви, че витамините са важни за здравето на вашия организъм и сезонните плодове са особено подходящи, а също така, че ако в заведението влязат лица с видими намерения за битов скандал, добре е веднага да напуснете локацията. В случай, че битовият скандал вече е започнал , припомнете си командите „падни”, „сниши се” и „залегни”. При първа възможност бягайте бързо. Благодарим ви, че избрахте Слънчев бряг!”

Световната слава на Слънчев бряг като алкохолна дестинация се носи отдавна, а ние си го знаем като курортно дефиле на мутри и скъпи коли. Тазгодишният летен сезон в курорта започна бомбастично с престрелка с доста участници в бронежилетки. Министър-председателят Бойко Борисов прие като лична обида опита да бъде провален туристическия сезон. Чрез един „битов скандал”. Колко туристи ще предпочетат опцията да останат цели пред това да изберат българското ще научим в статистиката през есента. Дали само престрелката би могла да провали морския туризъм у нас? Корупцията и безхаберието всяка година създават и поддържат добре познати проблеми. Какво би трябвало да съдържа наръчникът за туристи по отношение на малките, тихи и китни градчета и села по българското Черноморие?

”Добре дошли в Приморско! Подходящо избрана дестинация за хора, които имат проблеми със съня. Планирайте почивката си от рано и запазете стая максимално близо до центъра, където се намира местната дискотека. Подгответе децата за преживяването с истории за хора, които са си „проспали” живота и закачливи поговорки като „От сън спомени няма”. Вечеряйте в близост до дискотеката. Подскачащите прибори и чинии ще настроят организма ви за предстоящата нощ. Препоръчваме ви да използвате за общуване средствата на пантомимата, заради силното ниво на музиката. Това ще способства за доброто настроение на цялото семейство и ще ви откъсне от обсъждането на ежедневните проблеми, което е и целта на една пълноценна почивка. Леглата ви ще се тресат в такт с музиката. Обяснете на децата, че няма смисъл да плачат, тъй като така ще е всяка нощ. Купете слънцезащитни масла с висок фактор. Единствената възможност да поспите ще бъде през деня на плажа. След като вашето летуване приключи, посетете лекар и се консултирайте дали уврежданията на слуха ви са трайни. Предвидете поне две седмици, през които да можете да си отспите и да се възстановите. Благотворният ефект на будуването по време на отдиха гарантира дълготрайно премахване на проблемите със съня. Благодарим ви, че избрахте Приморско!”

Никой, нито общината, нито полицията, нито РЗИ санкционират собственика на дискотеката в курортното градче второ лято. Нямало подаден сигнал за шума в зааведението, то нямало и разрешително за нощен бар, но собственикът го било нямало, като щели да му връчват акт. Местните власти се държат като оглушали, докато центърът на града се тресе от силната музика непрестанно. Дребен проблем на фона на голямата престрелка в Слънчев бряг, но съществен. Дали градът се нарича Приморско или другояче няма значение, защото навсякъде има поне едно заведение, което бичи до късно и волумето е на мах. Малките курорти са всичко друго, но не и тихи. Колко грозно китни са станали е друга тема. Естетичните проблеми отстъпват пред здравословните.

„Добре дошли в Лозенец! Дестинацията е подходяща за хора с наднормено тегло. Плажуването тук ви гарантира бързо сбогуване с излишните килограми. Терапията започва след изкъпване в морето. Първите симптоми са стомашни колики, гадене, повръщане и диария. Трае от три до четири дни и в някои случаи се налага да продължи под лекарско наблюдение в болница. Тайната на отслабването се крие в прочутата по българските курорти бактерия ешерихия коли, която се размножава в биохранилището на морската вода. Планирайте почивката си внимателно и резервирайте стая с поне един отделен санитарен възел. Преди датата на заминаване за курорта посетете личния си лекар. Закупете предварително всички лекарства, които ще са ви необходими по време на престоя. Отделете средства за тях, които по време на летуването ще си възвърнете от разходите за храна и забавления. Ще пребивавате предимно в стаята си, затова подберете я така, че тя да е уютна и спокойна. Добре е за вашето настроение в нея да има фототапет със снимка на морето. Притичвайки към тоалетната, може да си направите селфи. Отпътувайки от курортното градче, вие ще почуствате лекота и облекчение. Благодарим ви, че избрахте Лозенец!”

Тази година морската вода в Лозенец щяла да бъде под мониторинг всяка седмица, а отходните води – под контрол, обещал кметът на Царево. Предстои да разберем дали на ешерихия коли, а и на туристите им пука от обещания. Ако не е плажът на Лозенец, в друго курортно градче отходните води ще продължават да се изливат направо в морето, както и до сега. Мониторингът на морската вода е ефективен толкова, колкото проверките на МВР и НАП в Слънчев бряг предотвратяват престрелките. Или пък колкото демонстрацията на пълно безсилие собственикът на една дискотека да бъде принуден да намали звука. Между екшъна и обикновеното разстройство българското Черноморие предлага незабравими преживявания. Новият туристически сезон вече е открит и, както подобава на всяко ново начало, с голяма патаклама.
Александра Гюзелева
Източник: Редута

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка