НАТАЛИЯ МОЛЧАНОВА СЕ ГМУРНА НА 101 МЕТРА С ЕДНО ВДИШВАНЕ

Pan.bg 16 окт 2009 | 14:52 views (11871) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”


На 25 септември т. г. край Шарм ел Шейх (Египет) 47-годишната рускиня Наталия Молчанова постави нов световен рекорд по гмуркане на апнея (без акваланг) с плавници в състезание, организирано по календара на AIDA – Международната асоциация по гмуркане на апнея.
image
Организацията, създадена през 1992 г., в която членуват аналогичните национални асоциации на 65 държави (без България), популяризира и развива гмуркането с едно вдишване и провежда състезания по 8 дисциплини отделно за мъже и жени, в които от 1993 г. до сега са поставени последователно 217 световни рекорда. След последното състезание в Червено море Наталия Молчанова си извоюва име на най-добър състезател в историята на фридайвинга (гмуркане без акваланг) до сега – тя победи в нови 2 дисциплини и сега притежава общо 6 световни шампионски титли от всичките 8 дисциплини.

image
Рускинята е първата жена, спуснала се само с плавници (по-точно с моноплавник) по-дълбоко от 100 м – рекордът й от 101 м си възвръща титлата (предишен резултат 95 м), от април т. г. притежавана от 37-годишната англичанка Сара Кемпбел с постижение от 96 м. В същото състезание два дни по-късно Молчанова постави световен рекорд от 90 м и в дисциплината свободно спускане (с помощта на ръце по вертикално въже), с който увеличи колекцията си от общо 26 последователни световни титли. Тя притежава първите места и в други 4 дисциплини от фридайвинга: гмуркане без плавници – 60 м, динамика (хоризонтално гмуркане) без плавници – 160 м, динамика с плавници - 214 м, статична апнея – от невероятните 8 мин. и 23 сек.
Наталия Молчанова е президент на Федерацията по фридайвинг на Русия, автор на учебни пособия, на собствена методика за тренировки, на 6 видеоклипа и на 3 филма (всичките наградени на специализирани фестивали) за гмуркане без апарат. Тя е преподавател в катедрата по теория и методика на екстремните и приложни спортове в Руския държавен университет по физическа култура. Синът й – Алексей Молчанов държи световния рекорд при мъжете по динамика с плавници – 250 м. Двамата са сред само четиримата души в света (плюс по един от Австрия и ЮАР), успели да се гмурнат без акваланг под арката на Синята дупка - подводна вертикална пещера край Дахаб в Червено море (Египет), свързана на дълбочина от 52 – 55 м чрез пролив с морето, наричана „гробището на гмуркачите”.
Текстове към снимките: 1. Н. Молчанова на последното състезание в Египет – 27 септември 2. Рекордьорката с победената съперница С. Кемпбел (в ляво) 3. Поредна филмова награда 4. След един от многото рекорди 5. Синята дупка край Дахаб в Червено море

По информация и снимки от www.molchanova.ru, www.aida-international.org, www.free-diving.ru

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка