Цветан Тончев: 15 % ще бъде спадът в туризма за летния сезон

Pan.bg 25 юли 2009 | 14:14 views (6050) commentaries(0)
img Източник: Агенция "Фокус"

15 % ще бъде спадът в туризма за летния сезон, според Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара.
Пред Агенция “Фокус” Тончев каза, че в кризата имат намаление всички туристически дестинации, но по-малко – с 4-5 %. „Сезонът се развива така, както в цял свят при обстановка на криза. Но освен това ние нямахме добра реклама, имидж пред света”, каза той.
По думите му – у нас се предлагат хубави туристически пакети на добри цени, но съседите ни са дали различни стимули още от началото на сезона, освен това са решили визовите проблеми по-добре.
„Важното беше това да се направи по-голяма реклама и да се приеме тази антикризисна програма, която предложихме още месец октомври миналата година, но никой не й обърна внимание. А тя би могла да донесе с 5 % по-малко намаление от това, което е сега”, каза Тончев.

Сред мерките в нея той посочи разрешаване на проблема с руските визи, намаляване на размера на плащаната концесия на плажовете, премахване на летищните такси, подпомагане на малкия и средния бизнес от Банката за възстановяване и развитие.
Очакванията са месеците август и септември да бъдат по-добри за туризма,
въпреки че данните показват обратното – че се намаляват някои чартъри. „Смятам обаче, че приходите в туризма пак ще стигнат 2.5 млрд. лева. За разлика от някои отрасли, които не носят приход, туризмът, на който с нищо не му се помага, пак ще донесе тези пари. Миналата година той донесе 2.4 млрд. лева”, каза Цветан Тончев.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка