ЩАСТЛИВО ПЛАВАНЕ „КАЛИАКРА”!

Pan.bg 06 май 2010 | 17:33 views (6680) commentaries(2)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”, снимки на автора


Днес, (6 май) учебната баркентина „Калиакра” под командването на капитан Станислав Калудов с 11-членен екипаж отплава за Волос (Гърция), за да се включи в регатата „Тол шипс - Исторически морета 2010”, на която страната ни заедно с Турция и Гърция е съорганизатор под егидата на Sail Training International (Международна организация на учебните ветроходи). „Най-старши” изпращачи бяха к.д.п. Христо Донев – изпълнителен директор на „Параходство БМФ” АД, което се явява основен спонсор на плаването, и к.д.п. Тома Томов – първи и двукратен капитан на баркентината и изпълнителен директор на корабособственика - „БМКЦ” АД. Всички местни големци предпочетоха традиционния гергьовденски скромен военен парад на централния варненски площад, но това е по темата за „морска България”.
image
Основният проблем за участието на кораба в регатата – набирането на практиканти, бе решен успешно часове преди отплаването. Бройката бе попълнена сред кандидатите, явили се поради ограниченото време на единствения елемент на „кастинга” – изкачване на мачтата, което е мерило за физически и волеви качества. 27-те практиканти на борда се разпределят както следва: според учебното заведение – 26 от Морското училище (24 студенти и 2 курсанти за ВМС) и един от ТУ - Варна (Явор Георгиев), според специалността – 25 „Корабоводене” и 2 „Електообзавеждане на кораба”, според годината на обучение - 19 първи, 7 втори и 1 трети курс, според спонсора – 25 от БМФ и 2 от Община Варна (двамата курсанти). За първи път „Калиакра” плава с 4 момичета – Деница Пенчева, Александрина Бонева, Венера Казакова и Анелия Найденова са първи курс специалност „Навигация” във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.
image
Капитанът на „Калиакра” Станислав Калудов
Според к.д.п. Христо Донев спонсорирането на регатата е въпрос на чест за 118-годишната компания БМФ, в чиито състав преобладаващо е била баркентината, а от друга страна договорите с практикантите решават и кадрови въпрос на параходството. То осигурява тази 37-дневна регата на бъдещите си 23 капитани плюс 6-месечния им кадетски стаж преди изпитите
за степен пред ИАМА. Ангажиментът на младите хора е да плават в БМФ в продължение на 3 години след дипломирането.
image
К.д.п. Христо Донев (в ляво) и к.д.п. Тома Томов

К.д.п. Тома Томов сподели, че всеки ден задгранично плаване на „Калиакра” струва на корабособственика 1 600 евро, които трябва да се заработват, както и да се печели за текущото поддържане на кораба. В това отношение са благодатни 3-те месеца и половина след края на регатата (10 юни), през които „Калиакра” има интензивна програма – последен етап от регата „Тол шипс” в Западна Европа, плаване от Англия до Холандия по европейски проект, плаване с 38 студенти от Германия до Испания по договор с Университета в Упсала (Швеция), едно средиземноморско плаване, ангажименти към туротератори за плавания в Черно море и практика на ученици от Морската гимназия.
image
В гръцкото пристанище баркинтината ще пристигне ориентировъчно след три дни. След първата гонка Волос – Истанбул се очаква „Калиакра” да акостира пред Морска гара Варна на 20 май, а на 24 май, след като поведе „Парада на ветрилата” да се впусне във втората гонка Варна – Истанбул.

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  venera 23 юни 2010, 14:21
   
  0
   
  0

  Kazakova, ne Lazarova !

 2. #2
  Preslav 25 юни 2010, 13:07
   
  0
   
  0

  Поправено! Благодарим!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка