AMERIGO VESPUCCI акостира във Варна!

Pan.bg 14 авг 2009 | 15:53 views (6804) commentaries(0)
img снимки П.Росенов, сп."Клуб ОКЕАН".
за още снимки на съфорумците и любителите на красивите ветроходи:


http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=227022

Днес малко преди 08:30ч. на посещение във Варна пристигна учебният ветроходен кораб Аmerigo Vespucci от състава на италианските ВМС с командир капитан I ранг Клаудио Конфалониери.


image

Предвидено е посещение на офицери от кораба при командира на военноморска база Варна, областния управител на Варненска област и кмета на града. В 15:00ч. италиански курсанти от кораба Аmerigo Vespucci ще участват в церемония по полагане на венци и цветя пред паметника на приморци, загинали по време на Сръбско-Българската война (паметника до Община Варна).
От 16:30ч. до 17:00ч. на борда на кораба ще се проведе пресконференция за представителите на СМИ. Желаещите да присъстват на нея да заповядат в 16:20ч. на Морска гара. На 15 и 16 август 2009 г., от 10:00ч. до 12:00ч. и от 15:00ч. до 19:00ч., корабът ще бъде отворен за посещение на граждани и гости на град Варна.


image
сн.Валентин Димитров, сп."Клуб ОКЕАН"


Фенове на ветрохода се снимаха за спомен.
image

Капитан I ранг Клаудио Конфалониери
image


image

image

image

image

image

image

Пресинформация на италианските Военноморски сили:

ITALIAN NAVY SAIL TRAINING SHIP
AMERIGO VESPUCCI
PRESS INFORMATION - VARNA 14TH-17TH AUGUST 2009
Корабът и неговите характеристики
Учебният кораб „Америго Веспучи” е най-старият военен кораб на служба във ВМС. Изцяло построен и оборудван в Кралската корабостроителница „Касталамаре ди Сабия (близо до Неапол), корабът е пуснат на вода на 22 февруари 1931 г. Кръстница на кораба е госпожа Елена Церио.

На 26 май 1931 г. „Америго Веспучи” влиза в състава на ВМС и започва служба като учебен кораб на 6 юни, в подчинение на Корабния отдел на училището под командването на адмирал Каванари, присъединявайки се към три години по-стария учебен кораб „Христофор Колумб”. При завръщането си от първото учебно плаване, на 15 октомври 1931 г., в Геноа, корабът получава Кралски боен флаг, връчен от местната секция на Асоциацията на офицерите от резерва. Девизът на кораба
е „Важно е не да започнеш, а да достигнеш до край”. Този девиз е избран през 1978 г., като първоначалният девиз е бил „За родината и за Краля” – девиза на предишния кораб „Америго Веспучи”.

От техническа гледна точка „Америго Веспучи” е ветроходен кораб с помощен двигател: има три вертикални мачти (фокмачта, гротмачта, бизанмачта) и бушприт.

Корпус
Корпусът на кораба е съставен от три основни палуби и няколко частични и две основни надстройки. Характерното боядисване на кораба в черно и бяло представлява своеобразна препратка към миналото: белите линии по протежение на корпуса маркират местата на двата реда оръдия, които са имали корабите от ХІХ век, от които се е вдъхновил дизайнера.

На носа на кораба е разположен торс на „Америго Веспучи” от позлатен бронз. Характерни за кораба са и декорациите на носа и арабеските на кърмата, изработени от позлатено дърво. Покритието на корпуса е от стоманени листи с различна дебелина (12-16 мм), занитени към шпангоутите, които заедно с бимса и кила съставляват „скелета” на кораба. Подобна изработка гарантира гъвкавост, а непроницаемостта се гарантира от здравият контакт между отделните листи. Всички мачти, включително бушприта, са съставени от три части – първите две от стомана, а третата от дърво. Реите следват същата философия – най-долните три са от стомана, а горните две – от дърво. Много от частите на кораба са изработени от различни видове дърво, в зависимост от желаните характеристики: тик – за главната палуба; махагон – за перилата и щурвала; тик и бакаутово дърво – за оборудването; бял дъб – за мебелировката в каютите; махагон и орех – за заседателната зала. Дължината на кораба по водолинията е 70 метра, но пълната дължина, мерена от бушприта до кърмата е 101 метра. Максималната ширина на кораба е 15,56 метра, която стига до 21 метра с отчитане на спасителните лодки, висящи от фаршборда и 28 метра с отчитане на дължината на най- дългата рея. Максималното газене е 7,5 метра.

Корабът е оборудван с 11 лодки: четири моторни лодки, една от които е запазена за командира на кораба, два катера, четири гребни лодки (оборудвани с гребла и платна), използвани за подготовка на курсантите, както и китоловна лодка, традиционно използвана от командира. Пълното водоизместване на „Америго Веспучи” е 4100 тона.
Задвижване и спомагателни системи
Задвижването на кораба е дизел-електрическо: оборудван е с два дизелови двигателя и електродвигател. Дизеловите двигатели са на Фиат с максимална мощност 3000 к.с., а електродвигателят е Марели, който осигурява максимална скорост 150 оборота за минута, което отговаря на приблизително 12 възела. Витлото има четири пера. Електрозахранването на кораба се осигурява от 4 дизел генератора Isotta Fraschini/Ansaldo, всеки с мощност 500 kW. „Америго Веспучи” може да се управлява от три различни места: от рулева рубка – при плаване на платна (електро-хидравлично или ръчно, като за ръчно се използват четири големи щурвала, за завъртането на които са необходими осем души); от носови мостик и от кърмата.
Мачти и платна
Мачтите са закрепени стабилно, благодарение на стоманени проволки (подвижен и неподвижен такелаж). Височината на мачтите е 50 метра на фокмачтата, 54 метра на гротмачтата и 43 метра на бизанмачта. Бушпритът е дълъг 18 метра.

Всяка от трите вертикални мачти е снабдена с по пет реи. При плаване под платна и при подходящи климатични условия на вятъра и морето, корабът може да достигне значителни скорости, имайки предвид водоизместването му: рекордът е 14,6 възела (27 km / h). Общата площ на всички 24 платна е 2635 м2. Платната са изработени от конопени влакна с дебелина от 2 до 4 мм.

Закрепването на платната се извършва посредством проволки (подвижен и неподвижен такелаж) с различни размери и обща дължина 20 км. Освен всичко друго оборудването за плаване по платна включва и 400 дървени и 120 железни макари.
Екипажът
„Истинският двигател” на „Америго Веспучи” е неговия екипаж от 278 души – 16 офицера, 72 старшини и 190 матроса, разделени в следните единици: оперативна, навигационна, човешки ресурси, артилерия, инженерна, административно-логистична и медицинска. По време на учебните плавания, екипажът нараства до 480 души, поради присъствието на курсантите и допълнителния личен състав от Военноморската академия.

Заслужава си да се отбележи, че плаване с използване на всички платна е възможно само по време на учебно плаване с използване на курсантите на борда, които традиционно се назначават да работят на главната мачта и на бизан мачтата.
Име и история
През втората половина на 20-те години на ХХ век, ВМС на Р. Италия се сблъскват с проблема за обновяване на корабите, предназначени за обучение на курсантите от Военноморската академия. В Генералния щаб е било взето решение, че въпреки развитието на корабите за ВМС е било ориентирано към въвеждане на нови технологии – най-добро взаимодействие с морската среда може да се постигне на борда на традиционен ветроходен кораб, който най-пълно се влияе от морето и вятъра и следователно изисква по-дълбоко познаване на морската наука. Още от 1893 година подготовката на курсантите от Военноморската академия се извършва на борда на кораб с име „Америго Веспучи” - крайцер, който започва службата си през 1885 и по-късно е пригоден за учебен кораб. В последствие, през 1925, когато срокът на експлоатация на „Америго Веспучи” достига своя край, по инициатива на Военноморския Министър започва строежа на нови два учебни кораба. Дизайнът на кораба е поверен на подполковник Франческо Ротунди от Инженерния Корпус на ВМС, който се насочва към корабите от края на ХVІІІ и началото на ХІХ век.
Първият от двата кораба – „Христофор Колумб” – е пуснат на вода през 1928 г., а „Америго Веспучи” - на 22 февруари 1931 г. На 4 юли 1931 г., под командването на капитан І ранг Аугусто Рикарди ди Марморито (последния командир на предния „Америго Веспучи”), корабът поема на път за първото си учебно плаване в Северна Европа.
Дейности на кораба
От постъпването си на служба, корабът е провеждал учебни плавания всяка година (с изключение на 1964, 1973 и 1997 поради поддръжка), основно с курсанти от Военноморската академия. Също така, в тези плавания се участвали ученици от Военноморското училище „Моросини”, старшини от ВМС и млади членове на няколко ветроходни асоциации.

Учебните плавания се провеждат през лятото и продължават средно по три месеца, по време на които се посещават основно пристанища в чужбина, поради което основната задача за подготовка на курсантите се съчетава с всички аспекти на доброто представяне на Италия.

По отношение на учебната подготовка, курсантите научават основните правила на живот в морето, както и специфични умения в следните области: мореплаване, навигация (дори и използване на секстант за определяне на мястото по звездите), управление и поддръжка на задвижващите и спомагателни системи, логистично осигуряване, административни и медицински проблеми. За да се постигне това, освен практическите мероприятия се провеждат и семинари и лекции, като резултатите се проверяват чрез устни и писмени тестове.

Освен няколко кратки плавания в Средиземно море (провеждани основно през пролетта и есента), „Америго Веспучи” до момента е провел 74 учебни плавания с курсанти І-ви курс на Военноморската академия: 39 в около бреговете на Северна Европа; 14 в Средиземно море; 5 в източната част на Атлантика; 5 в Средиземно и Черно море; 7 в Северна Америка; по 1 в Южна и Централна Америка и 2 околосветски плавания (през май 2002 и септември 2003), по време на участието на кораба в мероприятията от програмата на Купата на Америка в Нова Зенландия.

Най-дългото плаване без спиране в пристанище продължава 28 дни, през 2000 година по време на Регатата на века от Кадиз (Испания) до Бермудските острови.

„Америго Веспучи” има за цел не само да формира бъдещи морски офицери, но и да играе ролята на посланик на италианската култура и морски традиции, като участва в различни събития в цял свят. Най-известните сред тях са: коронясването на Елизабет Втора в Лондон през 1953 г., празненствата по повод завръщането на Триест в Италия през 1954 г. (и в 50-та годишнина през 2004 г.), празненствата през 1976 г. по повод 200-та годишнина от създаването на САЩ, както и тържествата през 1989 г., отбелязващи избухването на Френската революция. „Америго Веспучи” взема участие и в честването през 1992 г. на 500-та годишнина от отбелязване Деня на Колумб. Сред най-скорошните събития, в които „Америго Веспучи” се включва, са първенството за Американската купа през 2002-03 в Нова Зеландия, Олимпийските игри в Атина през 2004 г., отбелязването на 200-та годишнина от битката при Трафалгар през 2005 г. в Портсмут и на 90-та годишнина от края на Първата Световна война в Чивитавекия (пристанище на Рим) миналата година.

През 2007 г. корабът е определен за „Посланик на добра воля” от УНИЦЕФ в Женева.

По време на последния си преход, корабът взима участие в „Армада”, събитие, което се провежда в Руен (Франция) заедно с други ветроходи и бойни кораби от цял свят, част от празненствата по повод Националния Ден на Франция.

Освен това, корабът, по време на неговия живот, повече от 100 пъти преминава Гибралтарския проток, около 20 пъти Килския канал, около 10 пъти Босфора и Дарданелите и само веднъж Панамския, Суецкия и Коринтския канали. Корабът пресича Екватора 4 пъти. Моретата, в които е плавал, са: Средиземно море, Черно море, Северно море, Балтийско море, Арабско море, Червено море, както и в Атлантическия, Тихия и Индийския океани.

Като обобщение, т.нар. „най-красив кораб в света” е прoплавал повече от 400 000 морски мили в разстояние на повече от 7000 дена на море (т.е. приблизително 20 години). Всичко, „Америго Веспучи” e посетил 62 страни.

Други интересни факти за кораба са: за 78 години той е посетил повече от 1300 пристанища, а е бил на котва в 240 различни пристанища. Корабът общо е бил в 62 държави, като само в Испания корабът е бил в пристанище 101 пъти, във Великобритания- 56, а във Франция- 55 пъти. Най-посещаваните чужди пристанища са Гибралтар и Лисабон (18), следвани от Амстердам и Кадис (17).

Учебно плаване 2009

Тази година „Америго Веспучи” напуска родното си пристанище в Ла Специя на 3 юни, за да вземе участие в отпразнуването на Деня на Военноморските сили на Италия на 10 юни в Чивитавекия, заедно с кораба Cavour, по повод издигане на бойното знаме на кораба.

По-късно, от 12 до 16 юни корабът участва във Фестивала на моряка в Ла Специя, като беше посетен от над 16 000 граждани.

Ла Специя беше и отправната точка на предварителната плавателна подготовка, предназначена за младите кадети от Военноморското училище във Венеция: 82 момчета (на възраст между 16 и 18 години), които са подготвени на море. Следващото пристанище беше Санремо, Италия, на 18 юни, последвано от Савона, Италия, от 20 до 22 юни 2009 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка