ФОТООКО: ИЗЛОЖБА „ЧОВЕКЪТ И МОРЕТО. ПРЕОТКРИВАНЕ НА МИНАЛОТО”

Pan.bg 09 апр 2014 | 23:06 views (6327) commentaries(0)
img ИЗЛОЖБА „ЧОВЕКЪТ И МОРЕТО. ПРЕОТКРИВАНЕ
НА МИНАЛОТО”

В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”
снимки на автора


На 1април в Музея за история на Варна бе открита изложба „Човекът и морето. Преоткриване на миналото”. Тя включва изработените от инж. Тодор Мечков от София 51 макета на плавателни съдове, извършвали различни експериментални плавания за изучаването на древни мореплавателни практики и маршрути.

В експозицията са прародителят на всички плавателни съдове - Ноевият ковчег, салът „Кон-Тики”, тръстиковият кораб „Ра” на Тур Хейердал, корабите на Тим Северин, плавателните съдове на множество различни, съвременни наследници на двамата първопроходци. Тук са и българският сал „Бабуш”, както и славянската ладия „Перун” – първата реплика на древен плавателен съд, построена у нас. В отделен експозиционен модул са показани български издания на книги, някои от които вече библиографска рядкост, описващи част от представените чрез макети плавания.
Изложбата е посветена на 100-годишнината от рождението на норвежкия изследовател и мореплавател Тур Хейердал, на 30-ата годишнина от експедицията „Аргонавтика” с участието на морския историк и подводен археолог проф. Михаил Лазаров, целенасочено съвпада с домакинството на Варна в Международна регата на учебните ветроходни кораби и е придружена от безплатна филмова програма. На различни морски експедиции са посветени четири руски, два английски, един немски и един испански документални филми. Начинанията се подкрепени от отделите „Археология” и „Нова история” към Регионалния исторически музей - Варна.
Идеята за изложбата с 3-годишна давност е на уредника в музея Теодор Роков. Самият той е изкушен от подобна проблематика защото е единственият български участник в украинска речно-морска експедиция с реплика на древния плавателен съд на Одисей, която носи същото име. Контактите на инженера от София и археолога от Варна трасират пътя към изложбата, преодолявайки последователно организационни, финансови и логистични проблеми.
В датата на откриването на изложбата е закодирано навършването на друга кръгла годишнина. На 1 април 1974 г. инж. Тодор Мечков е в служебна командировка в Осло, Норвегия. В свободното си време той посещава музея на викингските кораби. Няколко часа българинът прекарва в музея на „Кон Тики” – дървен сал (реплика на древен плавателен съд), с който през 1947 г. норвежкият писател, антрополог и пътешественик-изследовател Тур Хейердал прекосява Тихия океан от Перу до Френска Полинезия за 101 дни. С това той доказва практически теорията си, че технически е възможно в доколумбовите времена жители на Южна Америка с помощта на примитивни плавателни съдове да са прекосявали океана. Незабелязано експонатът е измерван с крачки и лакти, а чертежът е лесна задача за инженера.
Вече в София, окрилен от примера и подвига на 6-членния екипаж, Тодор Мечков създава първия си мащабно намален макет. Постепенно се отдава на новото си хоби, което го държи в своя плен точно 40 години. Интересът е фокусиран върху моделите на плавателни съдове, с които са извършвани експериментални плавния, доказващи целите, значимостта и технологията на древното мореплаване. На откриването на изложбата авторът сподели, че водещият мотив в продължителната му, трудоемка и прецизна работа по създаването на моделите е мотивирана от преклонението му пред героизма и себеотрицанието на хората, които на борда на едноименните съдове са повтаряли чудесата на първопроходците.

image
Авторът на макетите инж. Тодор Мечков

image
Изложбата

image
Древногръцка галера

image
Корабът на аргонавтите

image
Салът на Одисей

image
Тръстиковият кораб „Ра”

image
Салът „Кон Тики”

image
Българският сал „Бабуш”

image
Славянската ладия „Перун”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка