(видео) Дунав мост 2 (Нова Европа) една година по-късно

Pan.bg 19 юни 2014 | 16:15 views (3559) commentaries(0)
img Анна ЛОЗАНОВА, Фокус

Видин. Пускането на Дунав мост 2 оказа положително влияние върху развитието на региона, каза за Радио “Фокус”- Видин Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата. Той посочи, че това съоръжение има благоприятен ефект върху икономика на държава и в някаква степен и на региона. Само за една година през Дунав мост 2 са преминали над 500 000 превозни средства. „Дунав мост 2 улеснява достъпа до предприятията в региона, прави по-бързи, по-евтини връзките с местните фирми, а това е от голямо значение за всеки предприемач. „Ние работим от години много активно с румънски фирми и при нас определено се усети положително пускането на Дунав мост 2. И финансово, и времево всички срещи се организират много по-бързо и по-евтино”, допълни Кирилов. Според него същият ефект има и местния бизнес, който работи със съседна Румъния. „Техните камиони, а след време и товарните влакови композиции ще достигат бързо и евтино до всички точки на съседна Румъния”, каза Красимир Кирилов. Според него оптимизмът му идва от това, че преди седмици през Дунав мост 2 са започнали да преминават и товарни влакови композиции. Дунав мост 2 влияе на туристическия обмен в региона, допълни още Красимир Кирилов. „Първите две-три седмици мога да кажа, че във Видин имаше бум от румънски туристи.Този наплив се осети в цялата област”, обясни Красимир Кирилов. Той посочи, че и сега продължава румънския поток от туристи към Белоградчик, пещерата „Магура” и други населени места. Има и обратен поток – от видинчани, които посещават населените места на румънския регион Долж. Според него туризмът във Видин има какво тепърва да спечели от построяването на Дунав мост 2 и във Видинска област тепърва от туризма ще се генерират много печалби, което ще раздвижи и дребния бизнес.


dnevnik.bg

От пуска на "Дунав мост 2" на 14 юни 2013 година до днес по него са преминали близо половин милион коли, като най-натоварени са месеците юли, август и септември. Това обяви пред БТА Владимир Андреев, изпълнителен директор на дружеството, което стопанисва съоръжението. Той допълни, че за годишнината от пуска от пуска на съоръжението не са предвидени тържества.

Андреев отбеляза, че смесеното българско-румънско дружество "Дунав мост Видин - Калафат" ще се включи в отбелязването на Международния ден
на река Дунав на 29 юни и така на практика ще отбележи годишнината от пуска на моста "Нова Европа" при Видин - Калафат.

"За една година съществуване смесеното дружество работи успешно и няма проблеми в осъществяването на трафика по съоръжението", посочи Андреев. На Граничния пункт работят смесените българско-румънски гранични екипи, на българската и румънската територия на пункта функционират специални места за продажба на винетки. Специални пунктове имат и представителите на митническите служби и на Националната агенция по приходите, както от румънска, така и от българска страна.

Със старта на обслужването на товарните автомобили с безкартово плащане се улесниха транспортните фирми по заплащането на таксите и възстановяването на ДДС. На практика връщането на ДДС става по-лесно и веднага чрез въведената картова регистрация. На пункта е внедрен специален софтуер, който обработва преминаващите товари, каза още Андреев.

Въпреки че преминаването им по съоръжението е безплатно, силно ограничен е трафикът на пешеходци и велосипедисти, вероятно защото за пешеходците е особено трудно да стигнат по моста от Калафат до Видин и обратно поради голямата отдалеченост от двата града - по около 6 км в посока, предположи Владимир Андреев.

Според него съоръжението може да поеме много по-голямо натоварване, но пътят към него трябва да бъде ремонтиран. Ако се подобри инфраструктурата - най-вече трасето между Монтана и Видин, тогава ще има осезателно нарастване на трафика.

Трафикът на съоръжението се запазва около 1200 - 1300 автомобила на ден. Месечно по съоръжението преминават средно по около 42 000 моторни превозни средства, показва статистиката. Според прогнозите на румънската страна до 2030 година през "Дунав мост 2" трябва да преминават по 8400 превозни средства и 30 влака на ден, каза изпълнителният директор на дружеството.

Участъкът от железопътната линия Калафат - Крайова ще бъде рехабилитиран през новия програмен период. Заедно с ремонта на пътищата в района са осигурени 400 млн. евро европейски пари. Затова и българската и румънската страна се надяват цялото движение от Западна Европа към София и Гърция да преминава през "Дунав мост 2".

Освен румънските мотриси, по трасето в близко време ще пътуват и български, като така влаковете по линията Видин - Крайова ще станат четири двойки. От Видин до Крайова с влак се стига за три часа. Засега дестинацията се обслужва само от румънски влакове. По линията на "Дунав мост 2" преминаха и първите товарни влакове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка