ИНТЕРЕСНА КНИГА ЗА ФАРОВЕТЕ

Pan.bg 09 авг 2014 | 09:27 views (3977) commentaries(2)
img ИНТЕРЕСНА КНИГА ЗА ФАРОВЕТЕ

На 6 август в Археологическия музей във Варна бе представена книгата „Фаровете в Стария свят от древността до наши дни”. Нейният автор Милан Асадуров е писател, книгоиздател и преводач на научна фантастика, създател (1979 г.) и първи отговорен редактор на поредица „Библиотека Галактика”, редактор на алманаха „Фар” и на научно-популярната поредица „Нептун”. Бил е главен редактор на списание „Корабостроене и корабоплаване” и директор на издателските къщи „Галактика” и „Сталкер”. През 1982 г. заедно с фотографа Ангел Златанов пътешества от Крапец до Ахтопол и написва цикъл от 12 статии „Фаровете по българския черноморски бряг”. Редактор е на единствения фотоалбум за растителния и животинския свят в Черно море, дело на подводния фотограф Любомир Клисуров. Изследването на фаровете от древността до наши дни е сред най-значимите му творчески задачи.
Последната му книга - „Фаровете в Стария свят от древността до наши дни”, издадена от „Сталкер” и отпечатана от „Колор принт”, е посветена на 250-ата годишнина (2015 г.) на най-стария български морски символ – фар Шабла. Още на пръв поглед тя впечатлява с по-големия формат, твърдите корици, обема от над 450 страници и над 1000 илюстрации – снимки, карти, документи, скици…
Истинското богатство обаче се крие в съдържанието, включващо встъпителна част, пет глави, епилог, именен показалец и литература. То проследява фаровете още от техния първообраз – сигналните огньове, описва колоси, кули, светила и фенери, за да достигне до всичките тези съвременни навигационни съоръжения по целия български бряг.
Очевидно при днешната „спътникова” навигация ролята на фаровете намалява, но изследването на Милан Асадуров гледа на тях като на паметници на морската култура, като свидетели и участници в процеса на овладяването на морета и земи, на развитието на морската техника. Зад фаровете се крият морски митове и легенди, информация за кораби, котви и пристанища, за морски битки и корабоплаване.
Авторът е подпомогнат основно от фотографите Ангел Златанов и Белла Бенова, още от шест техни назовани
колеги, както от свободното от авторски права интернет-богатство. Изследването акумулира приноси по темата на наши и чужди историци, археолози, морски специалисти, изследователи и други личности, пряко или косвено докосвали се до фаровете през вековете и в съвремието.

Валентин Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”
снимки Интернет

image
Първа корица на книгата

image
Милан Асадуров

image
Родоският колос

image
Александрийският фар

image
Шабла – най-старият български фар

image
Акцентите от последната корица
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Мърморкото 14 авг 2014, 10:18
   
  0
   
  0

  То че намалява ролята на класическата навигация пред спътниковите навигационни системи - верно е. Но ролята на фаровете, поне на мен ми се струва, никога няма да изчезне. Те никога няма да се превърнат в "паметници на морската култура". Съвсем друго е когато си плавал доста дни в океана и приближаваш брега, пред теб да светне окото на фара. Това е незабравим миг, дълго чакан... И съвсем лесно вече си определяш и курс и скорост.

 2. #2
  Дърдорко 17 авг 2014, 17:15
   
  0
   
  0

  И как по-точно си определяш, Мърморко, курс и скорост "като ти светне окото на фара"?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка