НОВА МОРСКО-ИСТОРИЧЕСКА КНИГА

Pan.bg 16 авг 2014 | 00:20 views (1844) commentaries(0)
img Валентин Димитров
снимки автора

Във Военноморския музей във Варна в навечерието на Деня на ВМС бе представена книга, която осветява 15 симптоматични години от тяхната нова история - „Записки от архивите на българския Военноморски флот 1944 - 1959”. Неин автор е Петър Даскалов, научен редактор и издател - капитан II ранг о.р. д-р Атанас Панайотов, автор на предговора - проф. д-р Вълкан Вълканов – бивш директор на музея.
Във военноморското ни минало, включително и от този период, без да има специално и задълбочено научно изследване, са „топили перо” десетки автори – предимно историци и морски хора. Петър Даскалов съчетава и двете – завършил Морското училище, плавал с кораби от търговския флот, в продължение на 10 години той е бил и научен сътрудник във Военноморския музей. Работата му по темата започва още през 1985 г., спира покрай невъзможната през следващите години (поради секретността на архивите) дисертация, за да продължи в новите условия.
Авторът изследва архивите на Военноморския музей, разсекретените документи на ДВИА, позовава са на десетки публикации и спомени – общо над 450 източника, за да ни представи резултата на дългогодишен и задълбочен труд – 250 страници, в които последователно се придържа към основния принцип на историографията – доказателственост чрез документи.
Заслужават интерес собственият му анализ и изводи, излагането на неизвестни факти и отношения във флота, който касаят широк кръг от неговия живот през тези 15 години – структура и състав, състояние на материалната база, кадрова политика, подготовка и ремонт, пронизани от съветското влияние и ролята на партията. Специално внимание е отделено на висшия команден състав на флота, на съдбата на „царските” офицери, на сблъсъка на поколенията, на професионализма с принадлежността, на националните интереси в морските пространства с рамките на тогавашната геополитика и Студената война.
На страниците на книгата са кореспонденция между тогавашните ръководители на СССР и НРБ, постановления и решения на Политбюро и ЦК на БКП за флота, кадрови справки за неговите командващи, списъци, таблици, заповеди. Книгата е обективен, документално доказан
поглед към отминал, недостатъчно или пристрастно разкрит период, доказва някои съдържащи се в спомените истини, други категорично отхвърля, добавя много нова информация, от която всеки читател ще направи свои изводи. Скромно наречените „Записки…” са благодатна основа за други разрези на флота от този период, потвърждавайки един от основните закони на Мърфи – „Нещата никога на са такива каквито са”. В този смисъл те крият предупреждения и поуки към днешните флотоводци и „факторите” от които зависят ВМС. Историкът може да направи тайното явно, да обясни историята без да я върне или спре, но призванието му е да покаже и грешките, които не трябва да са допускат. Петър Даскалов го направи. Други да му мислят...image
На представянето във ВММ д-р Мариана Кръстева и Петър Даскалов

image
Първа корица на книгата

image
Последна корица на книгата
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка