Шест нови катера получи Гранична полиция

Pan.bg 31 окт 2010 | 00:06 views (8323) commentaries(0)
img Агенция "Фокус"

Главна дирекция „Гранични полиция” получи 6 нови кораба за наблюдение и контрол на международния плавателен път в българската част на р. Дунав. Корабите са закупени с европейски средства в изпълнение на Годишната индикативна програма 2007 по Инструмента Шенген. На тържествената церемония по вдигане на гранично-полицейските флагове и присвояване на имена на корабите присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на ГД „Гранична полиция” и други официални гости. Според министър Цветан Цветанов с новите кораби Гранична полиция ще има възможност да работи в прекрасни условия и да притежава най-бързите речни катери по река Дунав.
„Истински се надявам, че европейските ни партньори ще оценят всичко това и догодина гражданите на България ще могат да се възползват от свободното пътуване в Шенгенското пространство. Полагаме истински усилия това да случи”, каза министър-председателят Бойко Борисов на тържествената церемония на пристанището в Русе.
image
„С пускането на речните катери изпълняваме част от ангажимента на българското правителство по инструмента Шенген за охрана на външната граница на ЕС. Българското правителство трябва да създаде организация, за да усвоим на сто процента парите по инструмента Шенген. Надявам се, че полицаите ще изпълняват професионално своите задължения, за да гарантират, както сигурността на България, така и на ЕС като цяло. Тези съвременните кораби с техническите възможности които притежават, са ясен знак на ангажимента на правителството към всички служители в Министерството на вътрешните работи” се обърна към граничните полицаи министър Цветанов.
От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Гранична полиция получават най-бързите кораби и им пожела да пазят добре границата с тях. „Истински се надявам, че европейските ни партньори ще оценят всичко това и догодина гражданите на България ще могат да се възползват от свободното пътуване в Шенгенското пространство. Полагаме истински усилия това да случи. От нашите усилия зависи дали сме надежната граница на ЕС. Дали това, че сега всички казват, дори и да има проблеми, трябва да приемем България в Шенгенското пространство. Това ще удвои и утрои усилията, след това действително да покажем, че сме най-надежните и най-добрите”. „Видин”, „Лом”, „Никопол”, „Свищов”, „Русе” и „Силистра” са имената на новите кораби. Те са
с дължина 14 м, ширина 4 м, 12 – тонни, бързоходни, маневрени и икономични. Разполагат със съвременно навигационно, комуникационно и специално оборудване. Високата степен на автоматизация на управлението позволява изпълнение на гранично-полицейските задачи в сложни хидрометеорологични условия. Техническите им възможности и оборудване позволяват патрулиране в голям периметър и бързи действия – самостоятелно и съвместно с други брегови сили и силите за въздушно наблюдение. Всички кораби са комплектовани с екипажи от компетентни служители на Гранична полиция, преминали допълнителна специализирана подготовка.
Новите речни гранично-полицейски кораби са предпоставка за ефективно противодействие на престъпната дейност и постигане на сигурност на корабоплаването по река Дунав. Те ще контролират и наблюдават международния плавателен път в българската му част във взаимодействие с другите държавни органи с контролни правомощия и патрулните кораби на румънските гранични власти. Новите плавателни съдове са произведени в естонската корабостроителница „Baltic Workboats”.
Общата им стойност е 3,5 милиона евро. По Инструмента Шенген досега са сключени договори за доставка на оборудване за ГД ”Гранична полиция” на обща стойност 89 милиона евро. Към момента за охрана на границите е получено оборудване на стойност 37,5 милиона евро. То включва 11 кораба за наблюдение и контрол на морската граница и р.Дунав, леки автомобили с нормална и повишена проходимост, микробуси, технически средства за осъществяване на контрол на първа и втора линия на ГКПП, мобилни лаборатории, специално техническо оборудване, мрежово комуникационно оборудване, информационни системи и компютърни мрежи и др. До края на 2010 г. предстои да бъде получена техника на стойност 51, 5 милиона евро.
Премиерът Бойко Борисов каза още, че благодари на президента Барозу – председател на Европейската комисия, за това, че между двата доклада е изпратил писмо, в което е поощрил това, което прави правителството в борбата с корупцията и престъпността и за реформаторския му дух. Освен това Бойко Борисов по време на церемонията каза, че това рядко контрастира с изказванията на позицията и президента. Борисов каза, че правителството се интересува повече от мнението на българските граждани, на европейските институции и европейските лидери и пожела на всички гранични служители, които бяха днес тук на церемонията, да поемат безаварийно, тази граница по река Дунав да стане най-добре охраняваната граница и изобщо всичко, което катерите патрулират по Шенген, да се случва без проблеми и без никакви произшествия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка