НОВА МОРСКА КНИГА ОТ "ЕЪР ГРУП 2000": КРАЛЯТ НА ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ САМУИЛ ПОЛЯКОВ И НЕГОВИЯТ ФЛОТ!

Pan.bg 03 авг 2016 | 23:34 views (3406) commentaries(0)
img Pan.bg

Издателство "Еър Груп 2000" ЕООД спазва установената традиция и бърза да зарадва приятелите на морско-историческата литература със своето най-ново издание в рамките на предстоящото отбелязване на 137-та годишнина на ВМС. Днес излезе от печат книгата "Кралят на железниците Самуил Поляков и неговият флот".

Това е история без аналог за един от най-големите военни трансфери на европейския континент, осъществен от Русия през XIX век с превозването по железницата на разстояние над 2000 км от Париж до гр. Рени на р. Дунав в разглобен вид на 5 парахода, два от които българските "Горни-Студенъ" и "Породимъ" от 1879 г.

Авторите Калоян Панчелиев и Преслав Панчелиев демонстрират как устойчивото използване през годините на филтрите авторитет, консенсус и съгласуваност, известни в наши дни като филтрите на Тофлър довежда до създаването на исторически фалшификат: два напълно нови военно-транспортни кораба, доставени през 1878 г. от Франция като част от голям транспортен проект на руския индустриалец Самуил Поляков и подарени от Русия на България през следващата 1879 г. са обявени за стари 20-годишни турски монитори.

От момента на сглобяването на петте парахода в гр. Рени (7 август - 12 септември 1878 г.) до предаването на два от тях на Княжеството в Русе (31 юли 1879 г.) обаче изминава по-малко от една година. Следователно в лицето на "Горни-Студенъ" и "Породимъ" Дунавската ни флотилия приема от Русия чисто нови, а не стари, дълго употребявани турски кораби, които отдавна са надхвърлили 20-те години. Този безпрецедентен факт няма аналог в останалите държави, които получават независимост по Берлинския договор през 1878 г.: Сърбия, Румъния и Черна гора. В международен план актовете на дарение на нова военна техника и оборудване се тълкуват като знак на доверие от страна на държавата-дарител към нейните партньори. В този смисъл и дарението на новите параходи "Горни-Студенъ" и "Породимъ" е свидетелство за сериозното отношението на Русия към новосъздаденото Княжество България и неговите въоръжени сили.

В допълнение чрез Русия нашата Дунавска флотилия получава в наследство съвременни корабостроителни образци от Западна Европа. За първи път във Флотилията са въведени два военно-транспортни кораба, предназначени за съобщения във време на ледоход и високи води, с модулна конструкция: всеки от тях се състои от 11 секции. Подобна конструкция дава възможност не само за плаване в условия на ледоход и пълноводие, но и за транспортирането на отделните секции с влакова композиция и насочването на параходите по железопътната мрежа към точката на военния конфликт или пребазирането им от един до друг оперативен район (например от р. Дунав до Черно море) в рамките на броени дни. Следователно модерната конструкция на "Горни-Студенъ" и "Породимъ" позволява корабите да бъдат използвани ефективно, включително да бъдат разглобени и изпратени по железницата, за да се реагира бързо и гъвкаво на предизвикателства от различен характер в мирно и военно време.

Не е известно дали в периода на кратката им служба под български флаг параходите са били разглобявани, ремонтирани или изпращани по железницата от Русе до Варна. Възпиращ фактор за разглобяването им вероятно е била липсата на съответната техническа документация и оторизиран персонал, а за натоварването и изпращането им по железницата – липсата на пристанищна техника (кранове) за натоварване и разтоварване на секции с големи размери.

Книгата е богато илюстрирана. Сред специално подбраните от авторите исторически документи, фотографии, портрети и други материали са и четири гравюри на плавателни съдове от руския "Альбомъ картинъ Бендеро-Галацкой желъзной дороги. Построенной во время войны Россiи с Турцiею 1877 – 1878", чието достояние е обществено.

Отлично допълнение към тях са плановете в страничен вид, горна палуба и машинно отделение на параходи "Горни-Студенъ" и "Породимъ" (в мащаб 1:100) от френското издание De la construction des chemins de fer en temps de guerre. Lignes construites par l’armеe Russe pendant la campagne 1877-1878, както и възстановката от авторите на влакова композиция от локомотив и 11 вагона, предназначена за превоза на 1 параход в разглобен вид.

Издателство "Еър груп 2000" ЕООД подготвя за печат и специално издание на книгата на английски език и руски език, което ще излезе на пазара в най-скоро време.

В светлината на новите данни и факти, представени от авторите, незаслужено пренебрегваните в продължение на десетилетия параходи "Горни-Студенъ" и "Породимъ" са реабилитирани и заемат своето достойно място в западно-европейското корабостроително наследство, постъпило в Дунавската флотилия на Княжество България с помощта на Русия след Освободителната война (1877 – 1878 г.).

image

Кралят на железниците Самуил Поляков и неговият флот

Българска
Първо издание
На корицата - Параход "Яла-Обланава" от Дунавската флотилия (източник: "Альбомъ картинъ Бендеро-Галацкой желъзной дороги. Построенной во время войны Россiи с Турцiею 1877 – 1878" и Государственная публичная историческая библиотека России)

76 стр., съдържа исторически документи, писма, публикации от вестници, портрети, схеми и фотографии на кораби, 4 гравюри с размери 16,5х23 см, вложка с размери 23,3х33 см: планове в страничен вид, горна палуба и машинно отделение на параходи "Горни-Студенъ" и "Породимъ" в мащаб 1:100, таблици и библиография

Калоян Панчелиев, Преслав Панчелиев, автори, 2016
Издателство "Еър груп 2000" ЕООД, София, 2016
ISBN 978-954-752-169-8
Цена: 8,00 лева

Съдържание

Увод

Филтрите на Алвин и Хайди Тофлър

Дунавска флотилия: руско, западно-европейско и турско наследство. Основни сведения

Филтрите авторитет, съгласуваност, консенсус и дълготрайност в действие

Шестият филтър: науката

Кралят на железниците Самуил Поляков и неговият флот

image

"Големите плоскодънни лодки" на Анри Жаколен

Едно авангардно решение: параходи за съобщения във време на ледоход и високи води на р. Дунав

Пет кораба по 11 секции, натоварени на 55 вагона

image

Закъснение в доставката

image

Дипломатически усложнения

Защо корабите получават имена на български селища?

image

image

image

image

Ситуацията на р. Дунав до края на 1878 г.

Участие на два от параходите в блокадата на Силистра

image

Параходите получават прозвището "Меримаци"

image

image

Руската "петорка" като алтернатива на австрийския "Лойд"

Под български флаг

image

Най-често използваните варианти на имената на двата парахода, предадени на България

image

Изключване от списъците на корабите от руския флот

Продадени по негодност

За личността на търговеца Иван Стоянов

Автентични технически данни и чертежи

Обобщение на резултатите

Неефективни практики

Препоръки за усъвършенстване

Изводи

Насоки за бъдещи изследвания

image

Резюме и ключови думи на английски и руски език

За авторите

Публикации по темата

Гравюри с размери 16,5х23 см:

Гравюра 1 - "Една от параходните баржи на р. Дунав"
image

Гравюра 2 - "Една от параходните баржи в Зимница"
image

Гравюра 3 - "Пристан в гр. Рени"
image

Гравюра 4 - "Параход "Яла-Обланава" от Дунавската флотилия"
image

Вложка с размери 23,5х33 см:

Параходи "Горни-Студенъ" и "Породимъ" - страничен вид, план на горната палуба и машинното отделение (мащаб 1:100)
(Източник: De la construction des chemins de fer en temps de guerre. Lignes construites par l’armеe Russe pendant la campagne 1877-1878 и Bibliotheque nationale de France)

Използвана литература
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка