DCNS предаде на ВМС на Египет и втория десантен кораб-док тип BPC Mistral. Корабът ще се казва LHD Anwar El Sadat (СНИМКИ)

Pan.bg 20 сеп 2016 | 14:05 views (5021) commentaries(0)
img Димитър СтавревНа 16 септември 2016 г. френският корабостроителен и кораборемонтен концерн DCNS предаде на представители на ВМС на Египет десантният кораб-док, който бе закупен през октомври 2015 г. Церемонията по издигането на флага се проведе в Сент-Назер в присъствието на Началниците на щабовете на френските и египетските ВМС адмирал Празюк и адмирал Раби, президентът на DCNS Ерве Жиру, президентът на STX France Лорен Кастен, както и висши представители на правителствата на Франция и Египет. Настоящият кораб, заедно с първия LHD Gamal Abdel Nasser, всъщност са поръчаните от Русия "Владивосток" и "Севастопол", които не бяха доставени заради санкциите наложени от Франция заради кризата около Крим и Източна Украйна.

На 10 октомври 2015 г. DCNS подписа договор с МО на Египет за продажбата на двата десантни кораби-докове. От тях бе демонтирано руското въоръжение и техника. Първият кораб LHD Gamal Abdel Nasser бе предаден на ВМС на Египет на 2 юни 2016 г.

Двата десантни кораби-докове са част от военноморското стратегическото партньорство между Франция и Египет, стартирало през юли 2014 г. с подписването на договор за строителството на 4 многофункционални корвети Gowind. Първата от тях вече се строи в корабостроителницата на DCNS в Лориен, а останалите 3 ще бъдат построени чрез трансфер на технологии в корабостроителницата в Александрия. През август 2015 г. на Египет в спешен порядък бе продадена построената за френските ВМС фрегата тип FREMM, която получи името Tahya Misr. Поводът бе корабъэт да бъде начело на колоната от военноморски съдове на Египет при откриването на разширението на Суецкия канал.

LHD Anwar El Sadat ще напусне Сен Назер през настоящата седмица и ще отправи към базата си в Александрия. По този повод е организдирано съвместно учение на френските и египетските ВМС. Екипажите на новите десантни кораби-докове на египетските ВМС бе проведено в Сент-Назер с помощта на инструктори от DCNS и партньорите им от STX France и DCI (D?fense Conseil International). Над 400 египетски моряци са преминали през обучение по различни специалности.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


DCNS предаде на ВМС на Египет и втория десантен кораб-док тип BPC Mistral. Корабът ще се казва LHD Anwar El Sadat (СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker