„Тол шипс“ - събитие на 2010 година

Pan.bg 04 апр 2011 | 00:33 views (2524) commentaries(1)
img Народно дело, Морски вестник


НОВИТЕ КОРАБИ НА БМФ: ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪБИТИЕ НА ВАРНА ЗА 2010 Г.

Регатата „Тол шипс - исторически морета“ и домакинството на Варна стана събитието на 2010 година. За ветроходите гласуваха варненци, разделени в три групи - журналисти, експерти и граждани. Състезанието пребори конкуренцията измежду 16 топновини от миналата година.
До тях се стигна след предварително гласуване измежду стотици предложения. На финала обаче останаха само регатата и откриването на интензивната кардиологична клиника в МБАЛ „Света Марина“.
В класацията бяха включени още целогодишният прием в детските ясли, доживотната присъда на Георги Цветанов, насилственото отстраняване на председателя на ОбС Борислав Гуцанов, откриването на първата фитнес зала за хора с увреждания, успехите на ученици от Математическата гимназия, ремонтираният участък на ул. „Девня“, протестът на артистите, отварянето на лекоатлетическия стадион „Младост“ и др.
В паралелна класация бяха избрани по две събития от различни области на обществения живот. Сред тях изпъкнаха поръчките и покупките на БМФ, приемане на деца от дома в Могилино, донасяне частица от мощите на св. Прокопий Варненски, домакинството на фолклорния конкурс „Диньо Маринов“, проведената край морето Световна лига по волейбол за мъже и др.
Организатор на традиционното мероприятие, което тази година се проведе в зала „Пленарна“ на община Варна, е клуб „Създатели на общественото мнение“.
image
Домакинството на регатата беше подписано през 2006 г.
Идеята Варна да стане домакин на световноизвестното състезание, наследник на „Къти Сарк“, видя бял свят през 2006 г. Тогава беше подписан договор между сър Найджъл Роув, кмета на Варна Кирил Йорданов и тогавашния председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов, по чиято покана Роув пристигна у нас.
Според първоначалните планове регатата трябваше да се проведе през 2008 г. Заради искането на Истанбул обаче беше отложена с две години. Подготовката продължи дълго време. По време на изданието през 2009 г. в пристанището домакин - град Турку, Финландия, от борда на родната „Калиакра“ Борислав Гуцанов покани капитаните на ветроходите да дойдат във Варна.
Той обаче така и не успя да види осъществената си на живо идея, тъй като по ирония на съдбата или събитията беше освободен ден след като световноизвестният Парад на ветрилата, част от спектакъла под ветрила, събра погледите на хиляди варненци и гости на града.

НОВИТЕ КОРАБИ НА БМФ: ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪБИТИЕ
НА ВАРНА ЗА 2010 Г.

Както съобщиха колегите от други варненски медии, грандиозната ветроходна регата „Тол шипс - Исторически морета 2010” стана събитието на Варна за миналата година. То беше избрано чрез станалото вече традиционно допитване, организирано от Клуба „Създатели на общественото мнение”, Радио Варна и програмата „БНТ – Море”, което се проведе на 31 март 2011 г. вечерта в пленарната зала на Община Варна. За регатата гласуваха 63-ма от общо 109 души, разделени на три квоти - експерти, журналисти и граждани. Другото събитие-финалист беше откриването на Интензивната кардиологична клиника в МБАЛ „Света Марина”. То пък събра 46 гласа.
image
Странно обаче защо в медиите не намериха място и събитията, подредени по тематичен признак. А в групата, номинирани по признака „Икономика. Бизнес”, до финала достигнаха две събития:
1.Варненската корабостроителница „Булярд – Корабостроителна индустрия” АД пусна на вода нов кораб – „Марциана”;
2.Параходство БМФ направи поръчки и покупки на нови кораби на стойност 227 милиона щатски долара през 2010 г.
В крайна сметка надделяха гласовете (58 %), че икономическото събитие на Варна за 2010 г. е инвестицията на Параходство БМФ в ново строителство на кораби. Подобна мащабна инвестиционна програма е непозната в близо 120 годишната история на най-голямата и най-старата българска шипингова компания. Странно, но Българската морска камара така и не забеляза това постижение при номинациите си за наградата „Свети Николай Чудотворец” през декември 2010 г. Председателят на Управителния съвет на камарата капитан Богдан Богданов заяви пред журналисти, че в областта на корабоплаването няма българска компания, която да е направила нещо съществено в развитието си. Последното оставяме без коментар.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  новите кораби, А 13 апр 2011, 13:07
   
  0
   
  0

  Защо така се премълчава истината за делото относно отмяната на стария КТД в БМФ??? Има ли хора, които ще напишат истината, или всеки ще проверява чрез хората,които познава... Новите кораби, новите кораби... хубаво де, ама и други теми има които са от обществен интерес.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка