КОМАНДИРСКИЯТ КАТЕР ОТПЛАВА ОТ ВМС КЪМ БЧК

Pan.bg 01 юли 2011 | 23:42 views (6089) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”,
снимки на автора


На 1 юли в 11 часа на Морска гара Варна са състоя ритуал по даряването от Министерството на отбраната на Българския червен кръст на спомагателен катер Проект 16. Серия еднотипни съдове по български проект са построени в КРЗ „Флотски арсенал”. Във ВМС в периода 1974 – 1976 г. постъпват на въоръжение три катера – два във варненската и един в бургаската военноморска база. Те имат пълна водоизместимост 22 т, дължина 15,65 м, широчина 3,10 м, газене 1,20 м, мощност на дизеловия двигател 300 к.с., максимална скорост 13,3 възла, един винт в предпазна дюза, радиолокационна станция и тричленен екипаж – командир, механик и рулеви. Във военноморската си битност катерът е предназначен за транспортни задачи в рамките на Отряда моторни катери в състава на Дивизиона спомагателни кораби от Военноморска база Варна. Поради често изпълняваните представителни функции във флотския жаргон катерът получава прозвището „командирски”.
На церемонията, която включваше именуване на катера и освещаването му от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, говориха председателят на БЧК Христо Григоров, кметът на Варна Кирил Йорданов и министърът на отбраната Аню Ангелов. Стана ясно, че преди да дари катера военното министерство му е подменило двигателя и му е извършило сериозен ремонт. Боядисан в бяло катерът сполучливо криеше годините си. Д-р Александра Манушева (съвпадението на „адмиралската” фамилия не е случайно) – шеф на болницата, по-известна като Курортна поликлиника, дари на екипажа медицински комплект с пожелание да се използва само за учебни цели.
Кръстница на катера е Георгия Кадоглу – „златната рибка на варненското плуване”, извоювала 177 медала в различни състезания по плуване, подобрила до момента 34 национални рекорда в този спорт. В своята възрастова група момичето е първо в Европа и пето в света на 200 метра бруст с време 2,40.21 мин. Госпожицата е и обещаваща актриса - моноспектакълът й „Козет” по Виктор Юго, игран само преди месец във Фестивалния и конгресен център във Варна, й донесе първа награда на Националния фестивал за театрално, музикално и танцово изкуство „Рошавата котка 2011”. Средствата от билетите за спектакъла благородното момиче дари чрез БЧК на връстниците си в неравностойно положение.
Моторният катер получи името на варненския митрополит Симеон (1840 – 1937 г.) -
първият председател на БЧК-Варна. Според сегашния шеф на организацията – Илко Раев, дейността на катера ще включва участие в национални и международни учения с ВМС, контрол съвместно с държавни институции на спасителните постове по крайбрежието, обучение по първа долекарска помощ, тренировки на доброволните екипи по водно спасяване на море, както и курсове за спасители и за леководолази. На борда на „Митрополит Симеон” с капитан Атанас Станков ще се качват до 20 пасажери.


image
Говори председателят на БЧК Христо Григоров

image
Слово на военния министър Аню Ангелов

image
На ред е областният шеф на БЧК Варна Илия Раев

image
Плувкиня, актриса и кръстница

image
Екипаж с кръстница

image
Д-р Манушева дарява екипажа

image
И БЧК може да помага на МО

image
Преди първото отплаване с името „Митрополит Симеон”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка