„ЕКРАН” – ПОСЛЕДНО ДЕЙСТВИЕ В ОПЕРАТА „МОРСКА ГРАНИЦА”

Pan.bg 02 юли 2011 | 11:09 views (10067) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”,
снимки на автораНа морско-хипарския 1 юли във Варна бе открита Бреговата радиолокационна система „Екран“ за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница. Начинанието не пропусна нито един елемент от военния церемониал, гражданския протокол и църковния канон – оркестър, почетен караул, химн, речи, награди, рязане на трикольор, благословия на дядо владика, менче с вода, пита и шарена сол, разглеждане на „откритието”, брифинг за медиите. Постоянното присъствие като за дадения случай добави гранично-полицейски и задокеански акценти.
И понеже „който дава парите…”, първа говори заместник-посланикът на САЩ у нас Сюзън Сатън. Словото й бе знаменателно с твърде добрия български език, на който бе прочетено. По същество – нищо извън перфектната дипломатична обтекаемост – поздравления за родната позиция по темата „морски суверенитет”, благодарност към нашите изпълнители и подизпълнители, увереност, че и в бъдеще нашето приятелство…и т.н. Съвсем по-конкретни бяха десетките плакети, с които от името на американското правителство и щатските ВМС бяха отличени хората, реализирали проекта.
image
Словото си министърът на отбраната Аню Ангелов, изненадващо за рационалната му длъжност, започна с емоционално отстъпление, спомняйки си, че преди 25 години е бил конструктор на сухоземната част на триединна система (СВ, ПВО и ВВС, ВМС) „Обхват” с функции, които на съвременно технологично ниво днес повтарят идеята на тогавашните български проектанти. Сега „Екран” е неосъщественият тогава флотски „Обхват - 3”, реализиран в продължение на последните три години с около 10 милиона долара, предоставени от Конгреса на САЩ по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF), по която до този момент за отбраната на страната ни са дадени над 130 милиона долара.
image
Министърът лично награди с грамоти отличилите се в изпълнението на задачата военнослужещи – капитан I ранг Александър Коларов, капитан II ранг Йордан Стефанов, капитан III ранг Светломир Димитров и мичман Калоян Терзиев. След това Сюзън Сатън и Аню Ангелов прерязаха трикольорната лента, дядо Кирил благослови избрани имена, поръси сградата и присъстващите „ан блок”, а официалните лица, сред които заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, тръгнали по разлятата „по вода” разгледаха оперативната централа.
href="http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/%D0%95%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%202.JPG" target="_blank">image

На медиите министър Ангелов обясни, че Бреговата радиолокационна система се състои от няколко подсистеми и дава реална и точна картина за ситуацията на море, благодарение на осемте пункта, разположени по крайбрежието. Корабите се виждат в реално време на мониторите в морския командния център. Военният команден център в София също ще получава в реално време данни за ситуацията на море, като наблюдението дава възможност да се реагира бързо и адекватно при дадени обстоятелства. С тази система българските ВМС ще допринасят за общата морска картина в НАТО и ще придобият способности за по-ефективно командване и управление на своите сили. Предстои и модернизация на самите радарни системи, които ще поемат информацията. Чрез надграждането на системата след 2012 г. ще се осъществява и подводно наблюдение в българските териториални води и част от икономическата зона. Според министъра „Екран” ще обменя информация и с Гранична полиция и Морска администрация. В момента междуведомствена група уточнява как ще стане това и колко средства ще бъдат необходими, като интеграцията може да се реализира до 2013 г.
image
Всъщност по контрола на морското пространство у нас открай време „всяка коза си е за свой крак”. Исторически първопроходец по темата преди десетилетия са ВМС с тяхната система от постове за наблюдение и свръзка, претърпяла модернизация. В по-нови времена други ведомства изпреварват марината. В периода 1995-1998 г. (когато е замразен) от Параходство БМФ се финансира и разработва проект „Емона”. Той има за цел да изгради националната част от GMDSS (Световна морска система за бедствие и безопасност) в зона А1 (на УКВ). Със заповед на министъра на транспорта проект „Емона” е предаден на ИАМА. На 14 септември 2003 г. във Варна официално е открит първият етап на „Системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването” (VTMIS) - финансиран по Програма ФАР българо-холандски проект. Завършен по морето, през следващите години проектът обхваща и река Дунав. Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури от няколко години има своя система за контрол на риболовните кораби по-дълги от 20 метра. Доскорошен отличник бе Гранична полиция, която създаде своя аналогична система „Синя граница” – българо-германски проект с европейски пари – задължително „шенгенско” изискване. Чак сега се появява българо-американският военноморски „Екран”.
image
Това че министър Ангелов ратува за обединяване на системите на трите министерства – военно, вътрешно и транспортно, не му отива, защото другите две министерства чакат да сколаса неговото. А това не е и никаква новина – България е една от държавите, която въпреки директивите на ЕС, няма интегрирана морска политика. Тук обаче вината не е негова, или поне не само…

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка