Испания се присъединява към новата общоевропейска програма за корвети

Pan.bg 15 май 2020 | 12:55 views (573) commentaries(1)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на mil.com

На 14 май 2020 г. Испания официално се присъедини към разработването и производството на нова патрулна корвета за европейските страни (European Patrol Corvette, EPC). Според Naval News проектът се осъществява под егидата на Постоянното структурирано сътрудничество в областа на отбраната и сигурността (PESCO). Така Испания стана четвъртата държава-членка на ЕС, която се присъедини към проекта след Италия, Франция и Гърция. Целта на програмата е да се разработи прототип на нов клас кораби, които благодарение на унификацията и модулната конструкция могат да бъдат използвани за решаване на широк спектър от задачи.

Очаква се през 2021 г. Европейският съюз да започне да отделя средства за изпълнението на проекта EPC, а европейските промишлени предприятия ще получат покани за участие в разработването на новата корвета. Планирано е непосредственото производството на кораби да започне през 2025 г., а доставката на първата корвета е планирана за 2027 година.

Основните изпълнители на проекта са италианската Fincantieri и френската Naval Group. Според Naval News, новата корвета вероятно ще бъде първият кораб, построен от съвместното предприятие Naviris, което тези компании наскоро основаха. Седалището на италианско-френската група се намира в Генуа (Италия), а изследователският център се намира близо до Тулон (Франция).

Според пресата през януари 2020 г. представители на Naviris са представили проекта EPC пред испанската Navantia и оттогава страните преговарят как испанският корабостроител може да участва в програмата.

Според посочените по-рано изисквания на френския и италианския флот, новият кораб трябва да има водоизместимост около 3500 тона, дължина на корпуса - 110 метра, газене до 5,5 метра. Далечината на плаване трябва да е поне 10 000 морски мили.

Предполага се, че ще се създадат три версии на корветата: за ПВО; за борба с надводен противник и за противоподводна война. Италианските ВМС може да поръчат 8 корвети за замяна на корабите от типовете Команданте и Касиопея, а нуждите на френския флот се изчисляват на 8-11 корвети.

На снимката: Многофункционална корвета тип Gowind 2500 построене за ВМС на Египет
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ghost_ 16 май 2020, 01:00
   
  3
   
  1

  Ето към тази програма щеше да е изключително полезно да се присъединим. Даже и със символична вноска, но да сме измежду държавите, участини в програмата.
  Част от финансирането на разработката ще е от ЕС, а впоследствие строителството на серии ще намали цената на бройка.
  И когато след 5-8 години ни потрябва заместник на фрегатите, ще имаме достъпна алтернатива.

  Апропо, на снимката не е египетска, а малайзийска корвета Maharaja Lela, дериват на Gowind 2500.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker